Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Κινητοποίηση ενάντια στην ανεξέλεγκτη βία του «σωφρονιστικού συστήματος»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κινητοποίηση ενάντια στην ανεξέλεγκτη βία του «σωφρονιστικού συστήματος»

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009


O αγώνας που δίνουν οι κρατούμενες και οι ομάδες αλληλεγγύης για την κατάργηση του εξευτελιστικού βασανιστηρίου του κολπικού ελέγχου φαίνεται να οδεύει προς τη δικαίωση. Δυστυχώς όχι χωρίς θύματα, αφού μια εκ των πρωτεργατών του αγώνα αυτού για αξιοπρέπεια, η Κατερίνα Γκουλιώνη, πέθανε αβοήθητη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη διάρκεια πειθαρχικής μεταγωγής της, την περασμένη εβδομάδα.

Διαδήλωση για το θάνατο της Κατερίνας, συμπαραστεκόμενη ταυτόχρονα σε όλες τις κρατούμενες που αρνούνται να υποστούν το βασανιστήριο του κολπικού ελέγχου εισπράττοντας ως ποινή πολυήμερη απομόνωση, οργάνωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων. Στη διαδήλωση στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών χτες Κυριακή 22/3 συμμετείχαν και το ελληνικό τμήμα της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας και το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα οξύνθηκαν από την πεισματική άρνηση της διευθύντριας να δεχτεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτριών και των διαδηλωτών, πράγμα που αρχικά οδήγησε τις κρατούμενες καταρχήν σε άρνηση να μπουν στα κελιά τους και λίγο αργότερα σε εξέγερση, σπάζοντας κάμερες και τηλεοράσεις. Αργότερα στη φυλακή κατέφθασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Θ. Ανδρεουλάκος, ο οποίος μαζί με τη διεύθυνση των φυλακών ζήτησε να συζητήσει με εκπροσώπους των εξεγερμένων γυναικών. Οι κρατούμενες ζήτησαν να παρευρεθεί και αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. Εν τέλει ο γενικός γραμματέας και η διεύθυνση είδαν διαδοχικά τις δύο αντιπροσωπείες. Ο γγ ζήτησε από τις κρατούμενες, που είδε πρώτες, να καταγράψουν τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει στη φυλακή σε μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, στη συνάντηση που είχε, η αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων υπογράμμισε ότι η μοιραία μεταγωγή της Κατερίνας ήταν πειθαρχικού χαρακτήρα, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του εξευτελιστικού βασανιστηρίου και τη μη αντικατάστασή του από πολυήμερη απομόνωση. Ο γγ συμφώνησε ότι το μέτρο είναι απάνθρωπο και διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει άμεσα.

Η Πρωτοβουλία ζήτησε οι τοξικοεξαρτημένοι κρατούμενοι και κρατούμενες να αντιμετωπίζονται ιατρικά, πράγμα που θα οδηγήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και στην αποσυμφόρηση των φυλακών, που το τελευταίο απασχολεί και το υπουργείο. Στο συγκεκριμένο ο γγ δήλωσε τη συμφωνία του, αλλά αντέτεινε την υπάρχουσα έλλειψη γιατρών. Ζήτησε από την Πρωτοβουλία να του εκθέσει τα προβλήματα και τις λύσεις που έχει επεξεργαστεί για ζητήματα των φυλακών ιεραρχημένα ως προς τη δυνατότητα άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης επίλυσής τους. Τέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει εκδικητική μεταχείριση απέναντι στις κρατούμενες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ειρηνική διαμαρτυρία κατέληξε σε ένα τεταμένο εξάωρο με εξέγερση μέσα στη φυλακή και απρόκλητη βία ενάντια στους διαδηλωτές από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχτεί εκτός. Αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής που δέχθηκε ταυτόχρονη επίθεση 5-6 ροπαλοφόρων να μεταφερθεί με κάταγμα στο χέρι στο τοπικό νοσοκομείο. Όταν ζητήσαμε τα στοιχεία των αστυνομικών που βιοπράγησαν ενάντια σε πολίτες που ασκούσαν το νόμιμο δικαίωμα της διαδήλωσης, φυσικά δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν – παρότι δεν φορούσαν καν κουκούλα…

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πάνος Λάμπρου 6944361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

ΑΡΧΕΙΟ