Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νεκρή κατά τη διάρκεια μεταγωγής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

19/03/2009

Νεκρή κατά τη διάρκεια μεταγωγής

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, 41χρονη κρατούμενη, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης για υπόθεση ναρκωτικών, βρέθηκε νεκρή χθες το πρωί μέσα στο πλοίο, λίγο πριν πιάσει το λιμάνι του Ηρακλείου. Η 41χρονη Κατερίνα Γκ., που κατάγεται από τη Δράμα, μεταγόταν από τη φυλακή Θηβών στη φυλακή Νεάπολης και μαζί με άλλους κρατούμενους βρισκόταν στον ειδικό χώρο κράτησης του πλοίου, όπου υπάρχουν καθίσματα αεροπορικού τύπου. Μαζί τους βρίσκονταν και οι συνοδοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί την άκουσαν να «ροχαλίζει» βαριά, όμως δεν έδωσαν σημασία, γιατί νόμισαν ότι ήταν «κάτι φυσιολογικό». Τα ξημερώματα, όταν άρχισαν οι προετοιμασίες για την αποβίβαση, διαπίστωσαν ότι η 41χρονη βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και ζήτησαν να πάει στο λιμάνι ασθενοφόρο, όπως και έγινε. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσπάθησαν να τη συνεφέρουν χωρίς αποτέλεσμα και στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Τα αίτια θα εξακριβωθούν από την ιατροδικαστική εξέταση.

Ωστόσο η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ανακοίνωσε: «Η 41χρονη βρέθηκε στις 6 το πρωί πισθάγκωνα δεμένη -το υπουργείο το αρνείται- και με αίματα στο πρόσωπό της. Οι ευθύνες του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλες. Για τις μεταγωγές και τον τρόπο που αυτές γίνονται, για την αδιαφορία των υπεύθυνων που μεταχειρίζονται το κρατούμενο σαν αντικείμενο...».

Επίσης η Πρωτοβουλία διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις φυλακές της Θήβας. Το πούλμαν της Πρωτοβουλίας θα αναχωρήσει στις 10 το πρωί από το Πεδίο του Αρεως (Αγαλμα της Αθηνάς).

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=52241812

ΑΡΧΕΙΟ