Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

«Ο εφιάλτης μου στη φυλακή»

ΕΘΝΟΣ
5/3/2009

«Ο εφιάλτης μου στη φυλακή»

Από υποτιμητικούς κι εξευτελιστικούς ελέγχους περνούν όλες οι κρατούμενες που μπαίνουν στον Κορυδαλλό και τον Ελεώνα Θηβών. Ακολουθούν η υποχρεωτική απομόνωση και η παρακολούθηση ακόμα και στις τουαλέτες

Η αξιοπρέπεια είναι γένους θηλυκού και «απλά δεν διαπραγματεύεται». Βάσει αυτού του σκεπτικού μία γυναίκα που βίωσε τη φυλακή επί δεκαεξάμηνο αποφάσισε να καταγγείλει δημόσια και με ονοματεπώνυμο «την τριτοκοσμική κατάσταση» ορισμένων φυλακών απέναντι σε κρατούμενες, σε βάρος των οποίων -όπως λέει- γίνεται μία «κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Λεζάντα φωτογραφίας: Το θέμα είναι να μη βγει κάποιος από τη φυλακή πιο άχρηστος απ ό,τι μπήκε, τονίζει η Μ.Π., που επί 16 μήνες ήταν προφυλακισμένη, στις φυλακές Διαβατών το μεγαλύτερο διάστημα. Αρχικά είχε οδηγηθεί στον Κορυδαλλό

Πρόκειται για τη Μ. Π., 43 ετών, ζωγράφο, υπόδικη για υπόθεση ναρκωτικών, η οποία ήταν προφυλακισμένη επί 16 μήνες στις φυλακές Διαβατών το μεγαλύτερο διάστημα, αλλά είχε αρχικά οδηγηθεί και στον Κορυδαλλό.

Αποφυλακίστηκε πριν από λίγες ημέρες μέχρι να γίνει η δίκη της σε μερικούς μήνες.

Δηλώνει χρήστης ναρκωτικών. Ωστόσο δείχνει αποφασισμένη να τελειώνει μ αυτό τον Γολγοθά, δίνοντας στον εαυτό της την εξής υπόσχεση: «Θα κάνω τη μεγαλύτερη προσπάθεια στη ζωή μου από εδώ και πέρα».

Τη ρωτήσαμε μετά την πρόσφατη απεργία πείνας των κρατουμένων ποιο είναι το ζήτημα που τελευταία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις στις έγκλειστες.

Μας είπε πολλά ανατριχιαστικά. Ανάμεσα σ' αυτά είναι η υποχρεωτική «υποτιμητική και εξευτελιστική» κολπική εξέταση που υφίστανται όλες οι κρατούμενες κάθε φορά που εισέρχονται σε δύο φυλακές (του Κορυδαλλού και του Ελεώνος Θηβών), η οποία γίνεται τις περισσότερες φορές όχι από γυναικολόγο, αλλά από οποιαδήποτε φύλακα τυχαίνει να έχει βάρδια!

«Σπάνια πηγαίνει στον Κορυδαλλό γυναικολόγος», αλλά και τότε... «τα γυναικολογικά εργαλεία και κυρίως ο διαστολέας του κόλπου είναι σκουριασμένα και για την αποστείρωσή τους αρκεί ο εμποτισμός τους με απλό αντισηπτικό»!

Η υποχρεωτική κολπική εξέταση (με όλα όσα την ακολουθούν) χαρακτηρίζεται από τη Μ. «ουσιαστικά ως βιασμός» και ως «βασανιστήριο».

Προσθέτει ότι το «ακραίο αυτό μέτρο» -που γίνεται με τον ισχυρισμό της αποτροπής απόπειρας εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές- έχει γίνει «καταχρηστικός θεσμός».

Η ίδια καταγγέλλει ότι: «Μία κρατούμενη που εισέρχεται ή επιστρέφει στις δύο προαναφερόμενες φυλακές (από άδεια, από μεταγωγή, από νοσοκομείο κ.λπ.) είναι υποχρεωμένη, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν υπόνοιες ή σχετικές πληροφορίες γι' αυτήν, να δεχτεί αυτή την επικίνδυνη για την υγεία της διαδικασία.

Είτε δεχτεί να υποστεί αυτήν τη διαδικασία είτε όχι, αυτό που την περιμένει είναι η απομόνωση!

Αν η κρατούμενη δεχτεί τον κολπικό έλεγχο, τότε θα οδηγηθεί στην απομόνωση επί τρεις ημέρες. Αν δεν πειθαρχήσει, θα μείνει στην απομόνωση τουλάχιστον για πενθήμερο».

Και συνεχίζει: «Μετά τον έλεγχο η κρατούμενη οδηγείται στην απομόνωση. Η τουαλέτα που υπάρχει παρακολουθείται ηλεκτρονικά. Μέσα στις τρεις αυτές ημέρες η κρατούμενη πρέπει να έχει οκτώ κενώσεις. Διαφορετικά θα παραταθεί η κράτησή της στην απομόνωση.

Επειδή όμως αυτό δεν είναι φυσιολογικό να συμβεί, τότε οι έγκλειστες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν καθαρτικό που τους παρέχει η υπηρεσία. Και βέβαια και αυτό αποτελεί έναν άλλο τρόπο βασανισμού, αφού λαμβάνουν το καθαρτικό για να μην παραταθεί ο χρόνος παραμονής τους στην απομόνωση.

Ενας τρίτος βασανισμός είναι να σε παρακολουθούν ηλεκτρονικά στην τουαλέτα σε τόσο προσωπικές στιγμές οι οποίες μάλιστα είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού.

Οταν βγαίνουν οι κρατούμενες από την απομόνωση, υφίστανται εκ νέου κολπική έρευνα, συνήθως από όποια γυναίκα υπάλληλο έχει βάρδια! Αν μια κρατούμενη αρνηθεί να υποστεί αυτό τον έλεγχο, τότε κινδυνεύει να μείνει στην απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες και με ό,τι συνεπάγεται αυτό».


Παρεμβάσεις

Οι κρατούμενες που αρνήθηκαν το τελευταίο διάστημα να υποστούν αυτό τον έλεγχο έβγαιναν από την απομόνωση έπειτα από παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ τελευταία στη Θήβα υπήρξε και πειθαρχική τιμωρία για «απείθεια».

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η παραπάνω διαδικασία είναι αντίθετη με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης (άρθρο 10 παρ. 5), που αναφέρει ρητά ότι μόνο «εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι ένας κρατούμενος φέρει απαγορευμένες ουσίες ή άλλα απαγορευμένα είδη στο κατάστημα κράτησης επιτρέπεται με εντολή του εισαγγελέα-επόπτη η ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα που γίνεται από γιατρό».

Αυτή η πρακτική έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Επίσης η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) το 2006 (81), είναι καταδικαστέα η σχετική πρακτική, καθώς τέτοιου είδους εξετάσεις πρέπει να εφαρμόζονται σε ελάχιστες περιπτώσεις, όχι συστηματικά και από γιατρούς.

Παράλληλα η Μ. επισημαίνει ότι «οι κρατούμενες μπορούν να ελεγχθούν με άλλους τρόπους που δεν προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, όπως υπερηχογράφημα, μηχάνημα ανιχνεύσεων ναρκωτικών, ναρκοτέστ, ακόμα και ακτινογραφίας σε κάποιες περιπτώσεις».

ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Καμία μέριμνα για επανένταξη

Η Μ. αναφέρεται ακόμα στην έλλειψη γιατρών, στην έλλειψη οποιασδήποτε πρόληψης για κοινωνική επανένταξη, «κάτι που οδηγεί μετά την αποφυλάκιση σε απόλυτη ένδεια» κ.λπ. «Το θέμα», τονίζει, «είναι να μη βγει κάποιος πιο άχρηστος απ ό,τι μπήκε».

Θεωρεί ότι ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν άλλαξε τίποτα. Για τον εαυτό της λέει ότι «ο εγκλεισμός της ήταν μια τραγική εμπειρία». Για το διάστημα που είναι αποφυλακισμένη αυτό που νιώθει ακόμη είναι «παγωμάρα»...

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2580827#

ΑΡΧΕΙΟ