Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Νεκρή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη μεταγωγή της 41χρονη κρατούμενη

www.in.gr
Νεκρή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη μεταγωγή της 41χρονη κρατούμενη
Πρωτοπόρος στις κινητοποιήσεις
19/03/09
Θήβα

Η Κ.Γκουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές

Νεκρή στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε 41χρονη κρατούμενη στο καράβι, κατά τη διάρκεια πειθαρχικής της μεταγωγής από τις φυλακές της Θήβας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, συγκρατούμενοί της καταγγέλλουν ότι η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε πισθάγκωνα δεμένη και με αίματα στο πρόσωπό της. Την καταγγελία απορρίπτουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και είχε αγωνιστεί για την κατάργηση της κολπικής έρευνας που εφαρμόζεται στις γυναικείες φυλακές.

Αντιδράσεις για τις συνθήκες θανάτου της Κατερίνας Γκουλιώνη υπήρξαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις για το περιστατικό, σε κάθε περίπτωση, όμως, φέρει ευθύνη για τις μεταγωγές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονται, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών, όσο και για την ασφάλεια των κρατουμένων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζεται η δράση της πρώην κρατούμενη για τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

Απάντηση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες θανάτου της Κ.Γκουλιώνη ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Κοροβέσης και Θ.Δρίτσας, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας εξηγήσεις.

«Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία εκδικητική μεταγωγή μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, τον περασμένο Νοέμβρη, κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχε η Αικ. Γκουλιώνη, και μόλις 15 ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της στο Εφετείο, διατάχθηκε η εκδικητική και μοιραία για τη ζωή της μεταγωγή» αναφέρουν Κάνουν επίσης λόγο για «εξπρές του μεσονυκτίου» και υπνθυμίζουν ότι «την ευθύνη για τη ζωή των κρατουμένων την έχει η Πολιτεία».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων διοργανώει την Κυριακή 22 Μαρτίου Μηχανοκίνητη Πορεία στις Γυναικείες Φυλακές, Ελαιώνα Θηβών, με προσυγκέντρωση 9:30 στο Αγαλμα της Αθηνάς, στο Πεδίο του Αρεως.

Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=996885&lngDtrID=244

ΑΡΧΕΙΟ