Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον θάνατο της κρατούμενης αγωνίστριας Κατερίνας Γκουλιώνη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον θάνατο της κρατούμενης αγωνίστριας Κατερίνας Γκουλιώνη


Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009


Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για τον αιφνίδιο θάνατο της κρατούμενης αγωνίστριας Κατερίνας Γκουλιώνη. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και άλλες οργανώσεις βρήκαν στην είσοδο του υπουργείου παραταγμένα τα ΜΑΤ και μία κλούβα να κλείνει την πύλη. Διαμαρτυρόμενοι για την αναίτια και παράνομη απαγόρευση της εισόδου, ζητήσαμε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις καταστολής και να μας επιτρέψουν να φτάσουμε μέχρι το υπουργείο, για να διαμαρτυρηθούμε και να δώσουμε συνέντευξη τύπου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, διεμήνυσε ότι θα δεχτεί μόνο μία αντιπροσωπεία.
Τελικά εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, της Διεθνούς Αμνηστίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συναντήθηκαν με τον υπουργό.
Αρχικά εκφράσαμε το αίτημα να δοθεί άπλετο φως για τον θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη, τα αίτια της μεταγωγής της –μιας και είχε οριστεί το Εφετείο της, στην Αθήνα στις 8 Απριλίου- και τις συνθήκες αυτής. Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα ερευνήσει το θέμα.
Εμείς, όμως, δεν είχαμε πάει εκεί μόνο για να ζητήσουμε να ερευνηθεί ο θάνατος της Κατερίνας αλλά και για να συνεχίσουμε τους αγώνες της. Η Κατερίνα είχε πρωτοστατήσει στην απεργία πείνας των κρατουμένων και στον αγώνα των γυναικών για την κατάργηση του κολπικού ελέγχου και της απομόνωσης. Στο άκουσμα της καθημερινότητας των γυναικών κρατουμένων, που είναι υποχρεωμένες να σκύβουν γυμνές μπροστά στα βλέμματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκειμένου να υποστούν κολπικό και πρωκτικό έλεγχο για να ελεγχθεί για το αν φέρουν απαγορευμένα είδη, ο υπουργός έδειξε σοκαρισμένος. Μας δήλωσε ότι θα μελετήσει το θέμα.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ζήτησε από τον υπουργό, να πάρει θέση για τα κρίσιμα προβλήματα των κρατουμένων και να συναντηθεί μαζί τους. Ακόμα ζητήσαμε να σταματήσουν οι ενδοσωματικοί έλεγχοι μέχρι να καταργηθεί οριστικά η εφαρμογή του μέτρου αυτού. Εμείς δηλώνουμε ότι «δεν θα ξεχάσουμε την Κατερίνα. Ο αγώνας της και ο αγώνας όλων των κρατουμένων θα δικαιωθεί και θα σταθούμε αλληλέγγυοι με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό τους. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα οποία παραβιάζονται κατά κόρον και να παλέψουμε όλοι κατά της καταπάτησης της αξιοπρέπειάς τους».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πάνος Λάμπρου 6944361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

ΑΡΧΕΙΟ