Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

tvxs - «Οι κρατούμενοι ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της απόδρασης κι έπεται συνέχεια»

www.tvxs.gr

«Οι κρατούμενοι ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της απόδρασης κι έπεται συνέχεια»

24-02-2009

Ελένη Μπέλλου Ομάδα TVXS

Η Ιωάννα Δρόσου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μίλησε στο tvxs.gr για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριτζάι στους φυλακισμένους αλλά και για τις δεσμεύσεις που ακολούθησαν τη μεγάλη απεργία πείνας του Νοεμβρίου και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Σήμερα, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «μετά την απεργία πείνας τι (δεν) πήραν οι κρατούμενοι». Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (Σίνα 16) απέναντι από τη Νομική. Στην εκδήλωση θα παρέμβουν νομικοί και μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα. Στην εκδήλωση επίσης θα μιλήσει η κρατούμενη Μαριάνθη Π, η οποία πρωταγωνίστησε στην μεγάλη κινητοποίηση του Νοεμβρίου και σήμερα Δευτέρα αναμένεται η προσωρινή της αποφυλάκιση.

Με αφορμή την απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριτζάι, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Όποιος ή όποια παρακολούθησε τη δημόσια συζήτηση, τις πρώτες ώρες μετά την απόδραση των Β. Παλαιοκώστα και Α. Ριτζάϊ, θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι η διάλυση του κράτους, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τα δίχτυα, τα πλέγματα, οι αλυσίδες που λείπουν. Ότι οι θάλαμοι απομόνωσης είναι λίγοι και ανεπαρκείς και ότι οι αστυνομικοί φρουροί είναι ανίκανοι και δεν γνωρίζουν σκοποβολή.

Χύθηκε πολύ μελάνι, πολλές ώρες συζήτησης, για όλα αυτά. Κραυγές σκοταδισμού και απίστευτης υποκρισίας παρέλασαν αυτές τις ώρες. Θυμήθηκαν ξανά τις φυλακές μόλις είδαν θέαμα. Δεν ανησύχησαν για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, για τα κελιά μπουντρούμια, για την ανακολουθία λόγου και πράξης του υπουργείου. Δεν ανησύχησαν για τα βασανιστήρια, τον αυταρχισμό, τη βαρβαρότητα, τον εξευτελισμό εναντίον των κρατουμένων. Δεν ανησύχησαν για τις άδειες που κόβονται αδικαιολόγητα, για τις εξοντωτικές ποινές, για τους ανάπηρους που συνεχίζουν να ζουν πίσω από τα κάγκελα, για το «σαν βγω απ΄ αυτή τη φυλακή κανείς δεν θα με περιμένει».

Θορυβήθηκαν από το «ελικόπτερο της ελευθερίας», ένιωσαν ταπεινωμένοι από τον έλληνα «Πεταλούδα», ανησύχησαν δήθεν για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας. Λες και οι τουρίστες δεν θα έρθουν στη χώρα μας, όχι γιατί τη γέμισαν σκουπίδια, όχι γιατί υπάρχει γενικευμένη κερδοσκοπία, όχι γιατί καταστρέφεται η φυσική της ομορφιά, όχι γιατί γεμίζουν τσιμέντο τη ζωή μας, αλλά γιατί –άκουσον άκουσον- πέταξαν από το κλουβί δύο φυλακισμένοι.

Αναζητούν μονοπάτια αυταρχισμού, προτείνουν παλιές μεθόδους, επιχειρούν να περιχαρακώσουν το θλιβερό τους σύστημα με περισσότερα κάγκελα, σύρματα, αλυσίδες. Ούτε που διανοούνται ότι η ελευθερία είναι δυνατότερη από όλα τα κελιά, ούτε που τους περνάει από το μυαλό ότι το πρόβλημα δεν είναι η απόδραση, αλλά ο εγκλεισμός και τα βασανιστήρια.

Τρεις μήνες πριν το υπουργείο, με βαρύγδουπες δημόσιες ανακοινώσεις του, αποτέλεσμα της συγκλονιστικής κινητοποίησης χιλιάδων κρατουμένων, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει δραστική αποσυμφόρηση μέσω αποφυλακίσεων και βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Μίλησαν, τότε, για 5.500 χιλιάδες αποφυλακισμένους. Λίγες μέρες πριν ανακοίνωσαν ότι αποφυλακίστηκαν λιγότεροι από 600, πολλοί από αυτούς θα αποφυλακίζονταν έτσι κι αλλιώς. Και αφού το υπουργείο δεν κράτησε την υπόσχεσή του, γιατί τους κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση ότι κάποιοι κρατούμενοι εφαρμόζουν τα μέτρα, έστω και μέσω ελικοπτέρου; Αλλά επειδή δεν μπορούν όλοι οι κρατούμενοι να αναμένουν ένα ελικόπτερο για να τους χαρίσει την πολυπόθητη ελευθερία, τα ζητήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων, παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.keli.gr/

http://www.tvxs.gr/v5999

ΑΡΧΕΙΟ