Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Για άλλη μια φορά μάς εξαπάτησαν»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ: ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
«Για άλλη μια φορά μάς εξαπάτησαν»
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

26/02/2009

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει τίποτα, καμία αλλαγή, παρά τις εξαγγελίες, δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Για άλλη μια φορά μάς εξαπάτησαν και όσα μας έταξαν δεν ήταν τίποτε περισσότερο από έναν εμπαιγμό. Παρά τη μεγαλύτερη κινητοποίηση και μάλιστα ειρηνική των κρατουμένων που έγινε ποτέ, τον περασμένο Νοέμβριο. Μέσα στη φυλακή δεν είναι μόνο παράνομοι, κακούργοι εγκληματίες. Πολλοί είναι είτε αθώοι είτε μικροπαραβάτες είτε άρρωστοι τοξικομανείς. Και ο χειρότερος εγκληματίας όμως δικαιούται ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Εγινε σε όλους γνωστό ότι στις ελληνικές φυλακές επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες και απαράδεκτες συμπεριφορές. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυλακές είναι καθρέπτης της κοινωνίας και η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη...».

Μαρτυρία-κατηγορώ για την ασυνέπεια κυβέρνησης και υπουργείου Δικαιοσύνης από τη Μαριάνθη Π. στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «Μετά την απεργία πείνας τι (δεν) πήραν οι κρατούμενοι». Οχι, η Μαριάνθη δεν απέδρασε από τις φυλακές με κάποιο «ελικόπτερο της ελευθερίας» ούτε αποφυλακίστηκε βάσει των μέτρων που θα απελευθέρωναν μέχρι το Μάρτιο 5.500 κρατούμενους, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αποφυλακιστεί το πολύ 600 άτομα. Αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από 16,5 μήνες προσωρινής κράτησης επειδή αναβλήθηκε το δικαστήριό της.

«Η μόνη αλλαγή που πέρασε, αυτή της υφ' όρον απόλυσης από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής και για τους κρατούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών με τις προϋποθέσεις και τις εξαιρέσεις που προβλέπει φτάνει να αφορά τελικά ελάχιστους. Συνεχίζουμε να ζητάμε απόλυση ανεξαιρέτως με την έκτιση των 3/5 της ποινής» λέει στην «Ε». Το μεγαλύτερο πρόβλημα; «Η ασυδοσία και αυθαιρεσία των δικαστικών αρχών. Πρέπει να μπει κάποιο φρένο στο όριο των ποινών και να πάψουν οι αθρόες προφυλακίσεις. Να σταματήσουν τα πειθαρχικά για ψύλλου πήδημα που τα πληρώνεις με πολλούς τρόπους: απομόνωση, πειθαρχική μεταγωγή, στέρηση ημερομισθίων και τα βρίσκεις μπροστά σου στις άδειες και την υφ' όρον απόλυση. Ο κάθε σωφρονιστικός υπάλληλος έχει το δικό του νόμο που αναιρεί αυτόν του συναδέλφου του. Από τα 87 άρθρα του Σωφρονιστικού Κώδικα τα 21 παραβιάζονται και 32 δεν εφαρμόζονται. Πιο χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 2 που μιλά για διασφάλιση της αξιοπρέπειας του κρατούμενου: το μόνο που γίνεται είναι η καταστρατήγησή του...».

«Δεν κατοχυρώνονται ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων. Η εισαγγελική αυθαιρεσία είναι τόσο μεγάλη όσο και η άγνοια της πολιτικής ηγεσίας για την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να φαίνεται αδύναμη και ανίκανη μπροστά της» παρατήρησε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ.

Το άβατο

Να αρθεί το άβατο των φυλακών και να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες εναλλακτικές του εγκλεισμού ποινές ζήτησε η Λυδία Μπολάνη, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το μέλος της ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών Βασίλης Παπαστεργίου ζήτησε μέτρα νομιμοποίησης των μεταναστών, ώστε να καταργηθεί το πλαίσιο παρανομίας τους, καθώς οι αλλοδαποί ξεπερνούν τους μισούς κρατούμενους των φυλακών.

Αντ' αυτών η μόνιμη υπόσχεση -ανεξαρτήτως ηγεσίας υπουργείου Δικαιοσύνης- είναι για νέες φυλακές: ακόμη και μετά τη θεαματική απόδραση. «Το υπουργείο μόνο που δεν μας παροτρύνει να κλείσουμε θέσεις» επισήμανε το μέλος της Πρωτοβουλίας Πάνος Λάμπρου, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης συμπλήρωσε πως «όταν πριν από λίγους μήνες αναφερόμασταν στην ανάγκη για αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν εννοούσαμε τη διά ελικοπτέρου έξοδο των κρατουμένων. Δυστυχώς η ανυποληψία του κράτους δεν κρίνεται μόνο από μια απόδραση, όπως θέλουν να μας πείσουν σχεδόν όλοι οι κοντυλοφόροι του κατεστημένου, αλλά από τη μη εκπλήρωση των υποσχέσεών του».

Το πλέον εύστοχο μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών μάς το αναφέρει ωστόσο κρατούμενος σε επιστολή του μετά τα τελευταία σκάνδαλα: «Μόνο η βουλευτική ασυλία είναι μια λύση, διαφορετικά θα είχαν γεμίσει οι φυλακές βουλευτές, υπουργούς και συγγενείς τους».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=26.02.2009,id=79128180

ΑΡΧΕΙΟ