Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008


Ακόμη ένα τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις καταγγελίες των κρατουμένων για τις συνθήκες διαβίωσής τους και ειδικά για τους ανύπαρκτους όρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις φυλακές.

Συγκεκριμένα πριν από δύο ημέρες ένας κρατούμενος των Φυλακών Διαβατών έσβησε από καρδιακό επεισόδιο εντελώς αβοήθητος, αφού εκείνη την ώρα δεν υπήρχε γιατρός στη φυλακή ενώ χρέη «νοσηλευτικού προσωπικού» εκτελούσαν δύο κρατούμενοι.

Μέχρις εδώ θα μπορούσε να είναι ένα απλό επεισόδιο καθημερινής «κανονικότητας» του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, ένα «θέλημα θεού» όπως τελευταία συνηθίζεται να αποκαλείται δια στόματος γνωστού δικηγόρου ο υπό διερεύνηση θάνατος ενός ανθρώπου.

Τα όσα ακολούθησαν όμως δείχνουν ξεκάθαρα το απάνθρωπο πρόσωπο της διοίκησης των συγκεκριμένων (τουλάχιστον) φυλακών. Έτσι όταν η σύζυγος του αποβιώσαντος (που είναι επίσης κρατούμενη στις ίδιες φυλακές) αιτήθηκε δωδεκάωρη άδεια για να θάψει τον άνδρα της και να βρεθεί για λιγο με τα τρία ανήλικα παιδιά τους της χορηγήθηκαν μόνο τρεις ώρες . Και μάλιστα η διοίκηση των φυλακών καλύφθηκε πίσω από απόφαση της εισαγγελίας προς την οποία απευθύνθηκε ενώ δεν υποχρεούταν από κάποιο άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα.

Για μια ακόμα φορά σωφρονιστικός και δικαστικός θεσμός αρμονικά συνεργαζόμενοι επέδειξαν την απαξίωσή τους προς τους κρατούμενους (ζώντες και πεθαμένους) και μάλιστα παραμονές των γιορτών που υποκριτικά καμώνονται πως είναι μέρες αγάπης και ευσπλαχνίας.

Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και ο ρατσισμός από την όλη ιστορία. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες μας η άρνηση για παραχώρηση άδειας μεγαλύτερης διάρκειας δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι ο νεκρός και η σύζυγος του είναι Ρομά και θα χρειαζόταν πολλοί αστυνομικοί για να τη συνοδεύσουν στον καταυλισμό όπου ζούσαν οι άνθρωποι και όπου θα τελεσθεί η κηδεία. Δεν τους περίσσευαν φαίνεται αυτό τον καιρό που είναι απασχολημένοι με το να δέρνουν και να συλλαμβάνουν ανήλικους και να φυλάνε χριστουγεννιάτικα δένδρα και λαμπιόνια.

Τελικά μετά από παρέμβαση επιτροπής κρατουμένων η διοίκηση των φυλακών αύξησε τις ώρες άδειας στην (κυριολεκτικά) χαροκαμένη κρατούμενη από τρεις σε τέσσερις ώρες (!!!)

Το παρόν αφιερώνεται στον κ. Χατζηγάκη και τις εξαγγελίες του για εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Και για να μην ξεχνιόμαστε υπενθυμίζουμε ότι οι κρατούμενοι δεν έθεσαν τέρμα στους αγώνες τους. Απλώς ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους.

τηλ. άμεσης επικοινωνίας με την ΠΔΚ Θεσ/νίκης
Νίκος Γκλαρνέτατζης 6974029447 Γιώτα Θεοδοσίου 6948946767

ΑΡΧΕΙΟ