Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ενημέρωση για τη συνάντηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση για τη συνάντηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης


Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008,

Σήμερα, στις 2.30 μ.μ., η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και το γραμματέα του υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των Πρωτοβουλίας διευκρίνισαν στον υπουργό ότι οι προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς, μην ικανοποιώντας στοιχειώδη αιτήματα των κρατουμένων, και ότι πρέπει να συναντηθεί αμέσως με την Επιτροπή των Κρατουμένων, τα ονόματα των μελών της οποίας παρέδωσαν στον υπουργό. Ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα και επιφυλάχθηκε για το χρόνο και τον τρόπο της απευθείας συνάντησής του με την Επιτροπή Κρατουμένων.

Ως Πρωτοβουλία θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

α) Θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα των κρατουμένων να θέλουν να συζητήσουν απευθείας με την πολιτική ηγεσία (και όχι με υπηρεσιακούς παράγοντες) του υπουργείου Δικαιοσύνης – κανένα τεχνικό ή άλλο πρόσχημα δεν μπορεί να εμποδίσει την άμεση πραγματοποίηση της συνάντησης της Επιτροπής με τον υπουργό.

β) Μετά από 10 μέρες της μεγαλειώδους κινητοποίησης στις ελληνικές φυλακές, είναι απαράδεκτο τα βασικά αιτήματα 10.000 κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης, τα πειθαρχικά, τις άδειες και τη μείωση των ποινών να μην αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

γ) Είναι αδύνατο οι αγωνιζόμενοι κρατούμενοι να δεχθούν ρυθμίσεις όπως αυτές που προτείνει το ΚΕΣΦ οι οποίες τους εμπαίζουν (π.χ. κάνουν λόγο για κατάργηση των 4/5 για τους/τις καταδικασμένους-ες για ναρκωτικά, εξαιρώντας όσους είναι κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και υποτροπή –δηλαδή σχεδόν όλους!–, ή προτείνουν την εξαγορά των ποινών μέχρι πέντε χρόνια – ενώ είναι γνωστό ότι αυτοί που βρίσκονται στη φυλακή με τέτοιες ποινές είναι ακριβώς γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν!).

δ) Πιστεύουμε ότι ο αγώνας των κρατουμένων μπορεί να υποχρεώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Χρειάζονται επιμονή, αποφασιστικότητα και ενότητα. Η αλληλεγγύη σε αυτό τον αγώνα είναι απολύτως αναγκαία – η βαρβαρότητα στις φυλακές μας αφορά όλους. Ως Πρωτοβουλία συμμετέχουμε ολόψυχα στο κίνημα αλληλεγγύης και μοναδικό μέλημά μας είναι η νίκη των κρατουμένων.

* Σας επισυνάπτουμε το αναλυτικό υπόμνημα που η Πρωτοβουλία κατέθεσε στο υπουργείο ενόψει της συνεδρίασης του ΚΕΣΦ, από το οποίο προκύπτει σαφώς η ανεπάρκεια των προτάσεών του.

ΑΡΧΕΙΟ