Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρων Ελλάδας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης των κρατουμένων όλης της χώρας, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: να τους συμπεριφέρεται η πολιτεία σαν ανθρώπους που τους στέρησε την ελευθερία τους για κάποιο αδίκημα και όχι σαν σκουπίδια.

Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματά τους και αγωνιούμε για την επίλυση τους, μια και ήδη έχουν κατέβει μαζικά σε απεργία πείνας. Ως νοσοκομειακοί γιατροί θέλουμε να καταγγείλουμε τη χρόνια αδιαφορία του κράτους για την υγεία των φυλακισμένων και να τονίσουμε ότι η πολιτική του είναι άκρως επιζήμια. Είναι πια καιρός να απολογηθεί για τα παρακάτω εγκλήματα:

1. Οι ασθενείς κρατούμενοι μεταφέρονται σαν ζώα προς σφαγή μέσα σε κλούβες, δεμένοι πισθάγκωνα, όταν πρέπει να εξετασθούν στο εφημερεύον νοσοκομείο. Γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν βαρέως πάσχοντες με χειροπέδες και με την παρουσία ένοπλων φρουρών κατά την εξέταση, κάτι που καταργεί το ιατρικό απόρρητο και διαλύει την ιδιαίτερη σχέση γιατρού-αρρώστου..

2. Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών αφήνονται να πεθάνουν αβοήθητοι μέσα στα κελιά, είτε από τις επιπλοκές του στερητικού συνδρόμου, είτε από overdose.

3. Το κατ’ επίφαση «Νοσοκομείο» Φυλακών Κορυδαλλού είναι μια προέκταση της φυλακής με δεσμοφύλακες ντυμένους νοσοκόμους και με τραγική έλλειψη γιατρών. Αποτελεί ουσιαστικά μια αποθήκη ψυχών, όπου τα ψυχοφάρμακα χορηγούνται αφειδώς.

4. Οι κρατούμενοι-φορείς του AIDS είναι απομονωμένοι και στιγματισμένοι κατά παράβαση κάθε ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

5. Οι κρατούμενοι ΑΜΕΑ έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί και τους στερούνται κάθε βοήθεια. Ακόμη κι όταν υπάρχουν δωρεές από φορείς της κοινωνίας, τα αναπηρικά καροτσάκια δεν μπαίνουν στη φυλακή, ίσως γιατί θεωρούνται μέσο απόδρασης!!!

6. Οι χρόνιοι ασθενείς δεν τυγχάνουν ιατρικής παρακολούθησης με συνέπεια καρκινοπαθείς να αντιμετωπίζονται με tb Depon και να αφήνονται στην τύχη τους.

Θεωρούμε θετική την εξαγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ένταξη του Νοσοκομείου Φ. Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, αρκεί αυτό να μην μείνει στα χαρτιά και να στελεχωθεί επαρκώς με γιατρούς και νοσηλευτές.

Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά τον αγώνα των φυλακισμένων και θα σταθούμε στο πλευρό τους, όταν αυτό χρειαστεί.

ΟΕΝΓΕ
Νοέμβρης 2008

http://www.oenge.gr/index2.asp

ΑΡΧΕΙΟ