Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Συνήγορος του Πολίτη: Με γενικόλογες αναφορές «κόβουν» άδειες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2008
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης σωφρονιστικής πολιτικής και όχι απλώς «χτίσιμο νέων φυλακών που έτσι κι αλλιώς σύντομα θα γεμίσουν» ζητά από την κυβέρνηση ο Συνήγορος του Πολίτη, Γ. Καμίνης. «Εάν το σωφρονιστικό μας σύστημα έχει στόχο την επανένταξη των κρατουμένων, δεν το πετυχαίνει όταν στερεί από εκείνον που διαβαίνει την πόρτα της φυλακής τα δικαιώματά του ως πολίτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κατήγγειλε για μία ακόμη φορά την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιτρέψει πρόσβαση των στελεχών του Συνηγόρου στις φυλακές. «Δυστυχώς, από το 2005 και μετά τα σωφρονιστικά καταστήματα παραμένουν "άβατο" για τον Συνήγορο. Αυτό οφείλεται σε εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που επιτρέπει επαφή του Συνηγόρου μόνο με διοικητικές υπηρεσίες της φυλακής» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. Σημείωσε μάλιστα ότι, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης επιβάλλει την επέμβαση Ανεξάρτητης Αρχής στις φυλακές, «εμείς έχουμε την Αρχή, αλλά δεν την αφήνουμε να μπει στις φυλακές».

Αφορμή για τη σημαίνουσα αυτή παρέμβαση αποτέλεσε η δημοσιοποίηση ειδικής έκθεσης του Συνηγόρου, με την οποία εγκαλούνται οι διοικήσεις των φυλακών για σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας στη χορήγηση τακτικών αδειών προς τους κρατούμενους.

Οπως επισημαίνεται, οι αποφάσεις των συμβουλίων, που απορρίπτουν τα αιτήματα χορήγησης αδειών, είναι αναιτιολόγητες και αρκούνται σε γενικόλογες αναφορές.

«Τα αυτοσχέδια επιχειρήματα της σωφρονιστικής διοίκησης για τη μη χορήγηση αδειών, όπως π.χ. το ότι δεν μετανόησε ο κρατούμενος, προκαλούν εύλογα ερωτήματα νομιμότητας» υπογράμμισε ο συνεργάτης του Συνηγόρου, Ευτ. Φυτράκης. «Η αιτιολογία είναι παράγοντας διαφάνειας» τόνισε ο κ. Καμίνης, ενώ ο βοηθός Συνήγορος Ανδρέας Τάκης, συμπλήρωσε πως «η έλλειψη αιτιολογίας οδηγεί σε αυθαιρεσία και φαινόμενα διαφθοράς».

Η ειδική έκθεση για τις άδειες σκιαγραφεί παραστατικά ένα κομμάτι της απαράδεκτης συνολικά κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές. Η συγκυρία είναι μάλιστα εκρηκτική λόγω της γενικευμένης αναταραχής που έχει προκαλέσει η εξαγγελθείσα μαζική απεργία πείνας των κρατουμένων. Τα στελέχη του Συνηγόρου θεωρούν ευνοϊκή εξέλιξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα αιτήματα των κρατουμένων εκφράζονται με «συγκροτημένο τρόπο» και το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει διάθεση για διάλογο.

«Η παρούσα ένταση στο χώρο των φυλακών», αναφέρεται στην έκθεση, «καταδεικνύει ότι προβλήματα, όπως αυτά που εντοπίζονται, δημιουργούν ευλόγως στους κρατούμενους το αίσθημα ότι αδικούνται και περιφρονούνται».

Επισημάνθηκε μάλιστα με έμφαση ότι ειδικά για τους ανήλικους κρατούμενους, αν και έχουν θεσπιστεί από το 2003 ειδικά εξω-αναμορφωτικά μέτρα, εν τούτοις εδώ και 5 χρόνια αυτά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί!

Ανεφάρμοστος είναι μέχρι σήμερα ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης και της κοινωνικής εργασίας των καταδικασθέντων, ενώ δεν λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τους κρατούμενους για ναρκωτικά που υπερβαίνουν πλέον τον μισό πληθυσμό των φυλακών.

Τα άλλα θέματα που απασχολούν τον Συνήγορο είναι ο υπερπληθυσμός, οι συνθήκες κράτησης και οι μεταγωγές.

Ειδικά για τις άδειες, ύστερα από μελέτη 31 περιπτώσεων-καταγγελιών κρατουμένων, ο Συνήγορος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απορριπτικές αποφάσεις, εκτός από την έλλειψη της απαιτούμενης ειδικής αιτιολογίας, δεν περιέχουν στο σκεπτικό πραγματολογικά περιστατικά ή επικαλούνται κριτήρια που δεν προβλέπονται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα (όπως η βαρύτητα του εγκλήματος, το ύψος της ποινής ή η παραδοχή του κρατούμενου ότι εγκλημάτησε!). Δυσμενή είναι πάντως τα δεδομένα για τους αλλοδαπούς κρατούμενους.

Ο Συνήγορος πρότεινε να γίνουν συγκεκριμένα τα κριτήρια του νόμου για τη χορήγηση και την απόρριψη των αιτημάτων χορήγησης αδειών και έστειλε την έκθεσή του στον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης από τον περασμένο Αύγουστο.

Το υπουργείο απάντησε με εγκύκλιο μίας παραγράφου προς τους διευθυντές των φυλακών, στους οποίους απλώς υπενυθμίζει την αυτονότητη υποχρέωση της αιτιολογίας των απορριπτικών αποφάσεων.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=99335472

ΑΡΧΕΙΟ