Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Συνέντευξη Τύπου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Τύπου

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (Π.Λάμπρου), ο Δικηγορικός Σύλλογος (Κ Παπαδάκης), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Γ.Ιωαννίδης), το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Β.Αυδής), η Διεθνής Αμνηστία (Σ. Απέργης), η ΑΡΣΙΣ (Κ.Πούτου) και η Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έδωσαν από κοινού συνέντευξη τύπου στα Προπύλαια για την εκρηκτική κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα τελευταία στοιχεία από την απεργία πείνας των κρατουμένων: Σύνολο: 5.251 κρατούμενοι και κρατούμενες. Αναλυτικά (όσα στοιχεία έχουμε συλλέξει και επιβεβαιώσει) Αλικαρνασσός: 79, Άμφισσα: 131 (2 έραψαν το στόμα τους στην κυριολεξία), Ανήλικοι Αυλώνα: 183, Γρεβενά: 166, Διαβατά (ανήλικοι): 12 στους 12, Διαβατά: 430, Δομοκός: 580, Ελαιώνας Θηβών (γυναικείες φυλακές): 59, Κέρκυρα: 192, Κομοτηνή: 231, Κορυδαλλός: 950, Λάρισα: 280 (μόνο στη Γ Πτέρυγα), Μαλανδρίνο: 289, Πάτρα: 900, Τρίκαλα: 520 (17 έχουν ράψει στην κυριολεξία το στόμα τους), Χαλκίδα: 163, Χανιά: 33, Χιος: 53.

Οι συμμετέχοντες οι οποίοι έχουν επί μακρόν ασχοληθεί με το πρόβλημα των φυλακών και έχουν κατά καιρούς καταθέσει απόψεις και προτάσεις για την κατάσταση στις φυλακές επικεντρώθηκαν στο επείγον της κατάστασης λόγω του τεράστιου αριθμού των απεργών πείνας. Τόνισαν την πολύ μεγάλη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία έχει οδηγηθεί σε «εκτροπή» και την κάλεσαν να επιστρέψει στην ωριμότητα δεσμευόμενη άμεσα να δώσει λύσεις στα αιτήματα των κρατουμένων.

Την Τετάρτη στις 2.30 μμ θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της Πρωτοβουλίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Στα Προπύλαια από σήμερα θα υπάρχει καταυλισμός σε σκηνές σε 24ωρη βάση για τη συνεχή ενημέρωση και συμπαράσταση στους κρατούμενους απεργούς πείνας.

ΑΡΧΕΙΟ