Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Φυλακές: Εμπαιγμός τα μέτρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/11/2008
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
«Μας στήνουν στα 7 μέτρα»

Για εμπαιγμό κατηγορεί η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων το υπουργείο Δικαιοσύνης, με σημείο αιχμής τις επτά νομοθετικές ρυθμίσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), που δεν ικανοποιούν ούτε καν στοιχειώδη αιτήματα των φυλακισμένων. Την ίδια ώρα οι κρατούμενοι ζητούν από τον Σωτ. Χατζηγάκη να συναντήσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους στον Κορυδαλλό, ενώ μέρα με τη μέρα διογκώνεται το κύμα των απεργών πείνας, που φθάνουν τους 5.594.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Παν. Λάμπρου και Ν. Γιαννόπουλος διευκρίνισαν ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΦ είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς και ότι ο διάλογος κινδυνεύει να καταστεί εικονικός εάν δεν υλοποιηθούν βασικά αιτήματα των κρατουμένων.

«Μετά από 10 μέρες της μεγαλειώδους κινητοποίησης στις ελληνικές φυλακές, είναι απαράδεκτο τα βασικά αιτήματα 12.000 κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης, τα πειθαρχικά, τις άδειες και τη μείωση των ποινών να μην αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι αδύνατο οι αγωνιζόμενοι κρατούμενοι να δεχθούν ρυθμίσεις όπως αυτές που προτείνει το ΚΕΣΦ, οι οποίες τους εμπαίζουν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Ενδεικτικά τονίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα καταργούν τα 4/5 για τους καταδικασμένους για ναρκωτικά, αλλά εξαιρούν όσους είναι κατ' εξακολούθηση, συνήθεια και υποτροπή, δηλαδή σχεδόν όλους, ή προτείνουν την εξαγορά των ποινών μέχρι πέντε χρόνια, ενώ είναι γνωστό ότι αυτοί που βρίσκονται στη φυλακή με τέτοιες ποινές είναι ακριβώς γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν!

Επεσήμαναν στον κ. Χατζηγάκη την ανάγκη να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με τους κρατούμενους, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο το δικαίωμά τους να θέλουν να συζητήσουν απευθείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Κανένα τεχνικό ή άλλο πρόσχημα δεν μπορεί να εμποδίσει την άμεση πραγματοποίηση της συνάντησης», προσθέτουν, καλώντας τους κρατούμενους να συνεχίσουν τον αγώνα με επιμονή, αποφασιστικότητα και ενότητα.

Ηδη, η εκλεγμένη, όπως δηλώνεται, πανελλαδική επιτροπή των κρατουμένων (Ράντζα Τζαμπάρ, Αλεξάνδρα Κόλα, Αμπντέλ Χαλίμ Φατάχ, Β. Πάλλης, Καραμπουλέα Ντάνι) με επιστολή της προς τον υπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή των συγκρατουμένων μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προηγούμενο. Θέλουμε να διαχειριστούμε εμείς τον αγώνα μας. Να μιλάμε εξ ονόματός μας με το όνομά μας. Ζητάμε να γίνει συνάντηση του υπουργού με την εκλεγμένη πανελλαδική επιτροπή των κρατουμένων, που εκφράζουν το σύνολο των κρατουμένων».

Ωστόσο, ο κ. Χατζηγάκης, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανταποκριθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε να δεσμευθεί, παραπέμποντας σε μελλοντικές επισκέψεις που πρόκειται να κάνει στις φυλακές.

Κατά τα άλλα, δήλωσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή οι επτά προτάσεις του ΚΕΣΦ, επισημαίνοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ευεργετικών ρυθμίσεων. Δεν αποκλείεται να μειώσει δραστικά το όριο εξαγοράς των ποινών ή να προχωρήσει σε χαριστική ρύθμιση των ποσών, ώστε να αποφυλακιστούν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι με βάση συγκεκριμένο ταχύρρυθμο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει και δεύτερη δέσμη μέτρων για κατηγορίες κρατουμένων στις φυλακές, όπως είναι οι καταδικασμένοι και υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, οι ανήλικοι, κ.λπ. Πρόκειται για νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα, το οποίο θα προβλέπει χορήγηση υποκατάστατων (μεθαδόνης) στους τοξικοεξαρτημένους και θα εντάσσει στο ΕΣΥ τα νοσοκομεία των φυλακών. Υπό την πίεση των εξελίξεων, ο κ. Χατζηγάκης, έστω και καθυστερημένα, αποδέχθηκε το αίτημα του Συνήγορου του Πολίτη να έχει πρόσβαση στις φυλακές.

Θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος χθες το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο τον κ. Χατζηγάκη. Ο υπουργός τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει, αναφέροντας ότι «αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συσσωρευμένα προβλήματα των φυλακών».

- Ανακοίνωση από την ειδική πτέρυγα Φυλακών Κορυδαλλού εξέδωσαν οι καταδικασθέντες για τη 17Ν Κ. Καρατσώλης, Δ. Κουφοντίνας, Ηρ. Κωστάρης, Β. Ξηρός, Σ. Ξηρός και Χρ. Ξηρός. «Αυτές τις μέρες», σημειώνουν μεταξύ άλλων, «μέσα στις φυλακές γίνεται ένας πρωτόγνωρος αγώνας. Χιλιάδες κρατούμενοι εξεγείρονται, διεκδικώντας την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά τους. Χαιρετίζουμε αυτή τη μεγαλειώδη προσπάθεια. Τη στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή. Χαιρετίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης. Για όσα έκανε και κάνει, για να γίνουν γνωστά αυτά που συμβαίνουν μέσα στα σύγχρονα κολαστήρια». Καταλήγουν καλώντας «όλους τους εργαζόμενους, τους πνευματικούς ανθρώπους, κάθε ευαίσθητο άνθρωπο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Για να γίνει η απόγνωση ελπίδα. Γιατί, όσο υπάρχουν βασανιστήρια και φυλακές, κανείς δεν θα είναι ελεύθερος».

- Η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων Μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τονίζει ότι τα μέτρα του ΚΕΣΦ συντηρούν και δεν επιλύουν τα προβλήματα των κρατουμένων και ζητεί:
1.Την ενιαία και χωρίς διαχωρισμούς αντιμετώπιση των κρατουμένων σε ό,τι αφορά τα εκ του Νόμου παρεχόμενα ευεργετήματα (υφ' όρον απόλυση, ημερομίσθια, κ.λπ.), κατ' εφαρμογή της αρχής της ισότητας.
2.Την οριστική κατάργηση της έκτισης ποινής για πειθαρχικά παραπτώματα. Μόνο τα ποινικά αδικήματα επισείουν κατά Νόμο ποινή φυλάκισης.
3. Την οριστική κατάργηση του μέτρου της προσωρινής κράτησης, κατ' εφαρμογή του τεκμηρίου αθωότητας.
4. Την οριστική κατάργηση του άβατου των φυλακών και την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς (συλλόγους, σωματεία, πολιτικά κόμματα, κ.λπ.).
5. Τη δημιουργία δομών εναλλακτικής έκτισης ποινής και εναλλακτικής τιμώρησης ποινικών αδικημάτων. *


Ο Συνήγορος του Παιδιού υπέρ του αιτήματος για κατάργηση των φυλακών ανηλίκων
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Ενα ακόμη «κατηγορώ» έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά από τον Συνήγορο του Παιδιού, που προτείνει τη σταδιακή αντικατάσταση των στερητικών της ελευθερίας ποινών με εξωιδρυματικά μέτρα, που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Με την τεκμηριωμένη παρέμβασή του ο Συνήγορος τάσσεται υπέρ του αιτήματος των κρατουμένων για κατάργηση των φυλακών ανηλίκων αφού, όπως συμπεραίνει, ο εγκλεισμός αντί να τους αποτρέπει επιτείνει «την εξοικείωσή τους με τις εγκληματικές συμπεριφορές και την κοινωνική περιθωριοποίησή τους, όπως εκτενώς έχει αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα».

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος κρίνει εντελώς ακατάλληλους τους χώρους κράτησης ανηλίκων, καθώς «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης ανηλίκων», αφού εκτός της στέρησης της ελευθερίας οι ανήλικοι στερούνται και άλλα δικαιώματα, όπως είναι η ελεύθερη έκφραση, η ανάπτυξη της προσωπικότητας, η θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τοξικοεξάρτηση, και η μέριμνα για κοινωνική επανένταξη.

Διαπιστώνει ακόμη σοβαρές παραβιάσεις στις συνθήκες διαβίωσης όπως: συμβίωση ανηλίκων μαζί με νεαρούς ενήλικους, ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη, μη διαχωρισμό των προσωρινά κρατουμένων ανηλίκων από τους κατάδικους κ.ά.

Ολα αυτά είναι γνωστά στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού τα έχει επισημάνει επανειλημμένως στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλει αλλά και στις ειδικές επιτροπές της Βουλής.

Ο Συνήγορος του Παιδιού ζητεί να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη ρύθμιση όλων των παραπάνω και προτείνει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα εναλλακτικά στον εγκλεισμό αναμορφωτικά μέτρα, όπως είναι τα μέτρα επιμέλειας, η κοινωφελής εργασία, η επανορθωτική δικαιοσύνη και η ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης. Θεωρεί απόλυτη ανάγκη επίσης να λειτουργήσουν περισσότεροι ξενώνες φιλοξενίας για εφήβους με παραβατική συμπεριφορά και να προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Μέριμνας Νέων, που προβλέπονταν σε σχέδιο νόμου το οποίο δόθηκε μεν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη από το 2003, ουδέποτε όμως εγκρίθηκε από τη Βουλή.


«Εμπρηστική Αλληλεγγύη» για τους εμπρησμούς

«Από τις 3 Νοέμβρη μέχρι σήμερα οχτώ χιλιάδες κρατούμενοι, στις ανά την Ελλάδα φυλακές, απέχουν από το συσσίτιο, ενώ πάνω από 5 χιλιάδες έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, 17 από τους οποίους έχουν κυριολεκτικά ράψει τα στόματά τους. Αν σε κάποιους αυτό φαντάζει αποτρόπαιο, για τους κρατούμενους αποτρόπαιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στα κολαστήρια και οι εξοντωτικές ποινές που τους επιβάλλονται».

Με αυτό το κείμενο στην «Ε» ανέλαβε η «Εμπρηστική Αλληλεγγύη» την ευθύνη για τις επιθέσεις «στις εγκαταστάσεις και τα οχήματα των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν πολυετείς συμβάσεις με το υπ. Δικαιοσύνης, Φωτέλης στον Κολωνό και Ζαριφόπουλος στη Ν. Ιωνία, για τη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία της φυλακής αλλά και των τραπεζικών καταστημάτων».

«Δεν έχουμε καμία δημοκρατική αυταπάτη ούτε ελπίζουμε στο ανθρώπινο πρόσωπο της δικαιοσύνης. Η σημερινή κατάσταση της φυλακής δεν είναι καλύτερη από περασμένες δεκαετίες επειδή προχώρησε ο πολιτισμός. Τίποτα δεν χαρίστηκε. Και το πιο αυτονόητο δικαίωμα κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες από τους ίδιους τους κρατούμενους», αναφέρουν μεταξύ άλλων. Επαναλαμβάνουν αρκετές φορές τη φράση: «Το αίμα κυλάει και για κάποιους πουλάει...», σημειώνουν: «όσοι πουλούν ασφάλεια, ας γνωρίζουν ότι δεν είναι ασφαλείς» και καταλήγουν: «Αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων μέχρι και το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής».

Την ευθύνη για 10 επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τις 6 έως τις 11 Νοεμβρίου, ανέλαβε με κείμενο στην ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης athens.indymedia.org., η «εμπρηστική επιτροπή αλληλεγγύης στους κρατουμένους».

Πρόκειται για: Ι.Χ. πρεσβείας της Λιβύης, γραφεία της Ν.Δ., Ι.Χ. εταιρείας σεκιούριτι, όχημα της ΕΛ.ΑΣ., κατασκευαστική εταιρεία, δύο υποκαταστήματα τραπεζών, φορτηγάκι σουπερμάρκετ, το Ι.Χ. του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Σ. Βαλυράκη, «ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την καταστολή των μεγάλων εξεγέρσεων στις φυλακές το 1995» και κρατικό όχημα στους Αμπελόκηπους.

«Ο ήλιος λάμπει για όλο τον κόσμο, δε λάμπει μες στις φυλακές, δε λάμπει για όσους δουλεύουν μες στο ορυχείο, όσους φτιάχνουν τις καρφίτσες για τα μαλλιά, όσους φυσάνε άδειες τις μπουκάλες που άλλοι θα πιούνε γεμάτες (...) όσους δεν κάνουν την κοινωνία να λέει: α, αυτός θα πάει μπροστά», αναφέρουν μεταξύ άλλων. «Είναι όμορφο να νιώθεις πως η εκδίκηση των κολασμένων πλησιάζει. Αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας», καταλήγουν.


Παρέμβαση
Η πλατεία ήταν γεμάτη...
Του ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ

Η κραυγή απόγνωσης των χιλιάδων φυλακισμένων που κάνουν απεργία πείνας σε όλες τις ελληνικές φυλακές έφτασε στο κέντρο της Αθήνας, αναπαράχθηκε από χιλιάδες, ιδιαίτερα νέους, ευαίσθητους και ενεργούς πολίτες που πλημμύρισαν τα Προπύλαια και την Πανεπιστημίου.

Μέσα από το κίνημα αλληλεγγύης οι «χωρίς φωνή» ανέκτησαν την αξιοπρέπεια και τη φωνή που τους αρνείται διαχρονικά μία ανάλγητη πολιτική, δικομματική, εξουσία που εκπροσωπεί μια εξίσου μεγάλη μερίδα, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, της ελληνικής κοινωνίας, ιστορικά και συνειδησιακά εμποτισμένης με σύνδρομα διχασμού, εκδίκησης, απανθρωπιάς και ξενοφοβίας.

Προχθές το βράδυ δεν άνοιξε μύτη, δεν γίνανε επεισόδια, δεν «κατέβηκαν» βιτρίνες, δεν κάηκαν κάδοι σκουπιδιών.

Η μη μετάδοση εικόνας από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ είχαν εικόνα και γνώριζαν επίσης ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν με την παρουσία τους εκεί, η μη μετάδοση ακόμα και της δήλωσης Τσίπρα που ήταν παρών στην εκδήλωση, δείχνει μία ακόμα φορά ότι το συλλογικό υποσυνείδητο μερίδας των ελίτ των καναλιών, σε αντίθεση με θετικές πινελιές έγκυρης δημοσιογραφίας στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες, λειτουργεί πλέον αυτοματοποιημένα.

Επικοινωνεί ή αποσιωπά μαζικές κινητοποιήσεις με τρόπο ευθέως προβοκατόρικο, στον βαθμό που «δίνει εικόνα» και την είδηση είτε αφορά ένα άτομο είτε αφορά ένα εκατομμύριο ανθρώπους μόνο εάν υπάρχει αυτή η εικόνα που θα λειτουργήσει τρομοκρατικά και κινδυνολογικά στο φιλοθεάμον κοινό, θα επιβεβαιώσει προς τους πολίτες την ηγεμονία της επιλογής του καναπέ, θα ενοχοποιήσει όσους διεκδικούν συλλογικά και εξεγείρονται, θα φτιάξει συναινέσεις για τους ανθρωποφύλακες της πολιτικής, των μίντια και των επικοινωνιακών παιχνιδιών της διαπλοκής.

Την ίδια μέρα υπήρξε ως μέγιστο πολιτικό γεγονός ο κ. Τατούλης. Την επομένη, χθες, ο κ. Αθανασόπουλος. Θυμάμαι το απίστευτο ποτάμι που έπνιξε την Αθήνα την ημέρα της προαναγγελθείσας επιδρομής στο Ιράκ. Τη σιωπή και την απουσία εικόνας γι' αυτό το γεγονός, την ενασχόληση με την παρουσία του πρώην βασιλιά και της κουστωδίας του. Ακολούθησαν αυτοκριτικές δημόσιες, χωρίς να αλλάξει τίποτα στην ιδεολογία του Μέσου. Δύο χρόνια μετά, στη διάρκεια της τεράστιας πανευρωπαϊκής διαδήλωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, με συμμετοχή πάνω από δέκα χιλιάδων ακτιβιστών από όλη την Ευρώπη, δώσαμε και τότε μάχη εκ του συστάδην με λίγους φίλους και πολλούς εχθρικά διακείμενους δημοσιογράφους για να περάσει μια «τζούρα» από την πορεία και τις τετρακόσιες εκδηλώσεις διαλόγου σε βάρος της μανιακής μονοθεματικής προβολής των ελάχιστων επεισοδίων στο πέρας της εκδήλωσης.

Οταν πάλι, μερικούς μήνες πριν από τις τελευταίες εκλογές, δημοσιοποιήσαμε το ανατριχιαστικό γεγονός της καταγραφής 350 νεκρών την τελευταία επταετία στις φυλακές και στα δήθεν νοσοκομεία τους, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός ούτε κινητοποιήθηκαν «δαιμόνιοι» ρεπόρτερ, τηλεοπτικοί «πατερούληδες» του λαού και οι εισαγγελείς - οι πραγματικοί ή οι γνωστοί τηλεοπτικοί.

Ακόμα και η υπόθεση της «ζαρντινιέρας», του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, έχει πολύ παρασκήνιο για το πώς τελικά βγήκε στον αέρα και λειτούργησε αποκαλυπτικά για τις ελεεινές μεθόδους και την αυθαιρεσία της αστυνομίας ύστερα από δύο εικοσιτετράωρα. Διδακτικό παρασκήνιο, για όσους γνωρίζουμε, που θα ήταν χρήσιμο να δημοσιοποιηθεί από λειτουργούς του χώρου.

Αντίθετα, οι πολιτικές εξελίξεις δήθεν επηρεάζονται και άλλο τόσο δήθεν διαμορφώνονται από τη στημένη κατσαρίδα στο νοσοκομείο όπου περιόδευε ο νυν πρωθυπουργός ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από το ατυχές συμβάν με το ποδήλατο του σημερινού επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επικοινωνία επιχειρείται να υποκαταστήσει την πολιτική και οι δύο μαζί μερικές φορές επιστρατεύονται για την αποσιώπηση των κοινωνικών αντιστάσεων.

Κι όμως, στην περίπτωση των κρατουμένων η σιωπή δεν επιβλήθηκε, η κραυγή πέρασε μέσα από τα φίλτρα της επιχειρούμενης περιθωριοποίησης, η συγκλονιστική πράξη των ίδιων των χιλιάδων φυλακισμένων με τη συνηγορία έγκυρων φωνών, όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γλέζου, του Θεοδωράκη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και από τη μεθοδική και ανιδιοτελή δουλειά που επί μήνες κάνουν ακτιβιστές των δικαιωμάτων του ευρύτατου χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς μέχρι τον αντιεξουσιαστικό χώρο διαμόρφωσαν μια πραγματικότητα διεκδίκησης το ίδιο σκληρή και αυτονόητη όσο αμείλικτη και αδιανόητη είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι έγκλειστοι στην Ελλάδα εν έτει 2008.

Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματά τους, άμεσα, ακόμη και μόνον για έναν λόγο: γιατί κανένας από τους χιλιάδες υποκριτές του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου μας δεν αποτόλμησε με επιχειρήματα και δημόσια να ισχυριστεί ότι έστω και ένα από τα 16 αιτήματα είναι άδικο και έξω από το νομικό πολιτισμό, στον οποίο εύκολα κατά τα άλλα ομνύουν με κάθε ευκαιρία.


ΑΠΟΨΕΙΣ
Λίγη ανθρωπιά...

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη, ότι αποδέχεται τις προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών και θα τις υλοποιήσει με δύο δέσμες μέτρων, που θα περιληφθούν σε δύο νομοσχέδια (θα κατατεθούν το ένα την επόμενη εβδομάδα και το άλλο τα Χριστούγεννα) δεν ικανοποιεί τους κρατούμενους, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ των απεργών έθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, επισημαίνοντας ότι δεν καλύπτονται από τις προτάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου. Ζήτησαν, μάλιστα, από τον υπουργό να συναντηθεί και με ομάδα κρατουμένων, στην οποία θα μετέχουν και αλλοδαποί. Με αυτούς τους κρατούμενους πρέπει να συναντηθεί ο υπουργός. Αυτοί ξέρουν, από αυτούς πρέπει να μάθει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παράλογα τα αιτήματα των απεργών φυλακισμένων, οι οποίοι ζητούν τα στοιχειώδη για να έχουν μια αξιοπρεπή, μια ανθρώπινη μεταχείριση, την οποία δικαιούνται. Ζητούν να υπάρχουν γιατροί στις φυλακές, να μην τους δένουν πισθάγκωνα κατά τη μεταφορά τους, να ελέγχεται η συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων, να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων και να αντικατασταθούν με άλλης μορφής ιδρύματα, όπως άλλωστε το ζητάει και ο Συνήγορος του Παιδιού.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ αυτά τα πάγια αιτήματα, που χρόνια τώρα τίθενται με κινητοποιήσεις, εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες, έχουν τεθεί εξίσου σοβαρά αιτήματα, που αφορούν την αποσυμφόρηση των φυλακών, όπου υπάρχει το αδιαχώρητο και τις έχει μετατρέψει σε αποθήκες ανθρώπων, αλλά και τους όρους αποφυλάκισης, ιδιαίτερα, μάλιστα, όσων έχουν καταδικαστεί για «εμπορία» ναρκωτικών.

ΠΡΕΠΕΙ να προβληματίσει την κυβέρνηση η επισήμανση, ότι στις ελληνικές φυλακές κρατούνται 6.500 άνθρωποι -σε σύνολο 13.000 φυλακισμένων!- με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών. Είναι, πράγματι, όλοι αυτοί έμποροι ναρκωτικών; Είναι παράλογο, αν γίνει σύγκριση με την Ιταλία, απ' όπου ξεκίνησε η Μαφία, όπου ο αντίστοιχος αριθμός φυλακισμένων εμπόρων ουσιών φτάνει μόλις τα 120 άτομα. Σε μας, οι περισσότεροι πραγματικοί έμποροι ναρκωτικών, δεν είναι μέσα. Είναι έξω. Και προμηθεύουν ουσίες στους ανθρωποφύλακες προς εμπορίαν.

ΕΠΕΙΓΕΙ η αποσυμφόρηση των 21 φυλακών της χώρας, όπου στοιβάζονται 13.000 κρατούμενοι, ενώ χωρούν μόνον 7.500. Ακόμη και μέσα στις τουαλέτες και κάτω στο πάτωμα κοιμούνται κρατούμενοι.

ΔΕΙΧΝΕΙ η εμμονή στην απεργία πείνας, που ήδη έχει οδηγήσει πολλούς κρατουμένους στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα μάλιστα τοξικομανείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, το μέγεθος της απελπισίας και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με γενναιότητα και ανθρωπιά το πρόβλημα ντροπής για την ελληνική κοινωνία.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ νέα συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε πως είναι θέμα «ποιότητας της Δημοκρατίας η επίλυση των προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος». Ποιο σωφρονιστικό, ποιο σύστημα;

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=28253568,50251904,33972992,55664128,33877408

ΑΡΧΕΙΟ