Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ανθρωποι και ποντίκια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2008
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ κρατούμενοι σε 21 φυλακές της χώρας μετέχουν στην απεργία πείνας που κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για ανθρώπινη μεταχείριση.

ΔΗΛΩΝΟΥΝ οι απεργοί μέσα από τις φυλακές-κολαστήρια: «Θέλουμε λιγότερη φυλάκιση, όχι περισσότερες φυλακές». Με λίγες λέξεις περιγράφουν οι έγκλειστοι του Κορυδαλλού τις άθλιες συνθήκες στο δήθεν σωφρονιστικό περιβάλλον: άνθρωποι και ποντίκια, τουαλέτες που γίνονται κελιά, κελιά για τέσσερις, όπου στοιβάζονται οκτώ, ακόμη και δέκα κρατούμενοι.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ είναι η φωνή απελπισίας και διαμαρτυρίας από τους φυλακισμένους χρήστες ναρκωτικών: «Δεν είναι δυνατόν να την πληρώνουν οι χιλιάδες τοξικομανείς για πέντε-δέκα εμπόρους». Τους πνίγει το άδικο, γιατί πληρώνουν αυτοί, τα θύματα. Και οι ένοχοι, οι έμποροι, είναι έξω και προμηθεύουν τις πιάτσες με ουσίες του θανάτου.

ΠΟΤΕ, επιτέλους, οι τοξικομανείς θα αντιμετωπιστούν ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες; Μ' αυτούς γεμίζουν οι φυλακές και είναι οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, χαμένοι για το ανάλγητο, αντικοινωνικό σύστημα, που κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ η απεργία πείνας και η κινητοποίηση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλων ευαισθητοποιημένων φορέων, για να συνέλθει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών και να εισηγηθεί μια δέσμη 7 μέτρων στον υπουργό Δικαιοσύνης.

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ προτείνεται: η μετατροπή σε χρηματική της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής μέχρι 5 χρόνια, οι καταδικασθέντες για πλημμελήματα να απολύονται αφού έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο χρόνων. Προτείνεται εφάπαξ εφαρμογή των δύο παραπάνω μέτρων. Επίσης, εισηγήθηκε το Συμβούλιο να περιοριστεί στους 12 μήνες, από 18 που είναι σήμερα, το ανώτατο όριο προφυλάκισης, να αυξηθεί κατά μία μέρα η άδεια των κρατουμένων, να απολύονται με όρους οι τετραπληγικοί, οι τυφλοί, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από ανθεκτική φυματίωση.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ των μέτρων αυτών, τα οποία, όπως δήλωσε, θα προσπαθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης να υλοποιηθούν, θα αποφυλακιστούν περίπου 1.500 κρατούμενοι. Είναι φανερό, ότι με τα μέτρα αυτά δεν λύνεται το πρόβλημα της αθλιότητας του δήθεν σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο καταστρέφει ανθρώπινες υπάρξεις και τις καθιστά ανήμπορες να επανενταχθούν στην κοινωνία.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ντροπής καταδικάζεται με την ποινή της εκτέλεσής του, χωρίς να του αναγνωρίζεται κανένα απολύτως ελαφρυντικό, από ολόκληρη την κοινωνία, η οποία στιγματίζεται όσο αυτό παραμένει εν ζωή. Ευθεία είναι η κατηγορία από τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων κ. Σωτήρη Μπάγια: «Οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας μας κάθε άλλο παρά ευτυχείς πρέπει να μας κάνουν να αισθανόμαστε. Και ασφαλώς δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό ούτε τη Δημοκρατία μας». Απομένει, λοιπόν, να απαγγελθεί η καταδικαστική απόφαση και να ακολουθήσει η εκτέλεσή της.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=37395424

ΑΡΧΕΙΟ