Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Περισσότερες άδειες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2008

Μείωση της προφυλάκισης από 18 σε 12 μήνες
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης στους 12 μήνες αντί για 18 που ισχύει σήμερα, με εξαίρεση τους δράστες στυγερών εγκλημάτων όπως οι ανθρωποκτονίες, προχωρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ έχει ήδη αποφασίσει τη λήψη μέτρων για την αύξηση του χρόνου των τακτικών αδειών, τη δικαιότερη κατανομή των ευεργετικών ημερομισθίων, την επαρκή αιτιολόγηση των πειθαρχικών ποινών, με παράλληλη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.


Για ναρκωτικά

Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για τη μερική κατάργηση του ελάχιστου ορίου έκτισης ποινών για τη θεμελίωση του δικαιώματος της υφ' όρον απόλυσης από τα 4/5 στα 3/5 για τους καταδικασθέντες σε υποθέσεις ναρκωτικών. Αν και από τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων είναι η ρύθμιση αυτή να επεκταθεί και σε όσους εκτίουν ποινές κάθειρξης με επιβαρυντικές περιστάσεις (υποτροπή και καθ' έξιν και κατ' επάγγελμα), το υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται να θέσει περιορισμούς ώστε η διάταξη να αφορά συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων.

Οι πρωτοβουλίες αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκη, με συγκεκριμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ωστόσο, καθοριστική για την έκβαση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κρατουμένων και την υλοποίηση των 17 αιτημάτων των εγκλείστων θα είναι η σημερινή δεύτερη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) υπό την προεδρία του καθηγητή Αρ. Χαραλαμπάκη, που θα πραγματοποιηθεί με διευρυμένη σύνθεση καθώς θα συμμετάσχουν ο πρώην εισαγγελέας Δ. Λινός και ο καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος. Το ΚΕΣΦ θα εξετάσει το υπόμνημα που έχει καταθέσει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ύστερα από διαβουλεύσεις με τους κρατούμενους απεργούς προκειμένου να εισηγηθεί στον κ. Χατζηγάκη συγκεκριμένα μέτρα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=36226112

ΑΡΧΕΙΟ