Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Συμπαράσταση - καταγγελία

ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ

Σήμερα Δευτέρα το πρωί, πληροφορηθήκαμε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με κρατούμενους στις φυλακές Δομοκού ότι εκεί οι κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας και όχι απλώς αποχή συσσιτίου. Αμέσως μετά, ως διά μαγείας, το ενδιάμεσο τηλέφωνο μέσω του οποίου επικοινωνούσαμε νεκρώθηκε, η επικοινωνία διακόπηκε και δεν μπορέσαμε να συνδεθούμε εκ νέου, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά. Καταγγέλλουμε αυτή την παρεμπόδιση στην επικοινωνία ανάμεσα σε κρατούμενους διαφορετικών φυλακών που γίνεται σκόπιμα απ' τις αστυνομικές και τις μυστικές υπηρεσίες για να σαμποτάρουν με κάθε τρόπο την κινητοποίησή τους.

Μετά λοιπόν από την αποχή συσσιτίου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και εμείς από αύριο Τρίτη σε απεργία πείνας σαν συμπαράσταση στον αγώνα των ποινικών κρατουμένων. Εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη μας, τη συμφωνία μας και τη στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα τους και στα δίκαια αιτήματά τους.

Βασική αρχή του λαϊκού κινήματος είναι ότι, όταν κάποιοι αγωνίζονται έχοντας ορισμένα αιτήματα, οι μόνοι οι οποίοι δικαιούνται να συζητούν και να διαπραγματεύονται με τις αρχές και την εξουσία είναι οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι και όχι επιτροπές που βρίσκονται έξω από τον αγώνα τους, ακόμη και αν είναι αλληλέγγυες σε αυτόν τον αγώνα. Τους απεργούς ναυτεργάτες τούς εκπροσωπούν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή οι ίδιοι. Πώς λοιπόν έρχεται Επιτροπή Αλληλεγγύης, που βρίσκεται απ' έξω, να συναντήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα προβλήματα των φυλακισμένων, καλύπτοντας έτσι πολιτικά τον υπουργό και την κυβέρνηση για την αδιαφορία τους για τις φυλακές; Ο υπουργός έχει στη διάθεσή του γραπτά όλα τα αιτήματα των φυλακισμένων. Αν ενδιαφέρεται πραγματικά να τα αντιμετωπίσει και όχι για το θεαθήναι, ας έρθει στη φυλακή να συναντήσει και να συζητήσει με επιτροπή εκλεγμένη από τους ίδιους τους φυλακισμένους, που θα τους αντιπροσωπεύουν πραγματικά. Γιατί μόνο αυτοί γνωρίζουν τις προτεραιότητες στα αιτήματά τους και τις κύριες επιδιώξεις τους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, φίλο ή συμπαραστάτη ή πρώην κρατούμενο. Αφήστε λοιπόν τους φυλακισμένους ήσυχους, αφήστε τους να αποφασίζουν για πάρτη τους. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη και πολύτιμη. Αλλο όμως αλληλεγγύη και άλλο καπέλωμα.

Και για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση, προσθέτουμε ότι σε αυτή την Επιτροπή πρέπει να συμμετέχουν μόνο πραγματικοί ποινικοί κρατούμενοι. Γιατί, παρότι τα περισσότερα αιτήματα είναι κοινά για όλους, αυτοί είναι που καθόρισαν τις διεκδικήσεις, που ξεκίνησαν τον αγώνα, και αυτών οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες από τις δικές μας (εκτός από το ζήτημα της απομόνωσης). Αρα αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να χειριστούν υπεύθυνα τον αγώνα τους. Αν αυτό δεν γίνει, ο αγώνας είναι χαμένος από χέρι.

Ο δίκαιος αυτός αγώνας έχει μία και μόνο αιτία. Τις καθαρά μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές και την πλήρη και εσκεμμένη αδιαφορία της πολιτείας. Ας σταματήσουν λοιπόν την καραμέλα, ότι η λύση είναι η οικοδόμηση νέων φυλακών. Μ' αυτές τίποτα στην ουσία δεν θα αλλάξει. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η ειρήνη τα τελευταία χρόνια στις φυλακές είναι επίπλαστη. Αν δεν γίνονται εξεγέρσεις, αυτό οφείλεται στη γενικευμένη χρήση ναρκωτικών αλλά και χαπιών για τους υπόλοιπους ώστε να εξουδετερωθούν οι κρατούμενοι και να υπάρχει ηρεμία.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει κάτι σε αυτή την κόλαση.

Φυλακές Κορυδαλλού - Ειδική Πτέρυγα
Δευτέρα 10/11/2008
Αλέκος Γιωτόπουλος και Βασίλης Τζωρτζάτος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=42151360

ΑΡΧΕΙΟ