Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Αοριστίες. Ενα το κρατούμενο...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/11/2008
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με ημίμετρα που προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο της... μελέτης και δεν ικανοποιούν βασικά αιτήματα των κρατουμένων επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να εκτονώσει την πανελλαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας των εγκλείστων, που ξεκίνησε χθες με μεγάλη συμμετοχή στην αποχή συσσιτίου σε 21 φυλακές της χώρας, παρά τις καταγγελλόμενες μαζικές μεταγωγές και το κλίμα τρομοκρατίας.

Ολα τα μέτρα που προτείνει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακων (ΚΕΣΦ) πρόκειται να μελετηθούν, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα συζήτησης αλλά και δέσμευση για την υλοποίησή τους, την ίδια στιγμή που σημαντικά αιτήματα τα οποία αφορούν τον κύριο όγκο των κρατουμένων (κατάργηση των πειθαρχικών ποινών, χορήγηση αδειών, μείωση του ορίου έκτισης της ποινής για υφ' όρων απόλυση) κρίθηκαν γενικά και αόριστα.

10 χρόνια...

Οσον αφορά την υπαγωγή του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου κρατουμένων στο ΕΣΥ, για την οποία το υπουργείο υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην τελική φάση, είναι εξαγγελία που έχει γίνει εδώ και 10 χρόνια, ενώ η μείωση του πληθυσμού των φυλακών κινείται στη λογική της δημιουργίας περισσότερων φυλακών.

«Οι απαντήσεις του υπουργού είναι γενικές και αόριστες και δεν ανταποκρίνονται στα καυτά αιτήματα των κρατουμένων. Αν το υπουργείο έχει την αίσθηση ότι απευθύνεται σε κατοίκους άλλου πλανήτη, ενημερώνουμε ότι η οργή και το όνειρο δεν φυλακίζονται. Η αδυναμία του ΚΕΣΦ να κατανοήσει τα αιτήματα, αναδεικνύει ότι πρόκειται για μια αποκομμένη ομάδα», σχολιάζει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, πρώτη ημέρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κρατουμένων, το ΚΕΣΦ, με πρόεδρο τον καθηγητή Αρ. Χαραλαμπάκη, πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση κατόπιν εντολής του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη, για να εξετάσει τα αιτήματά τους και εισηγήθηκε, όπως διατείνεται, «συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές και ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις». Μόνο που υπόσχεται «ελάφρυνση» σε μια ανύπαρκτη κατηγορία κρατουμένων, επιμένοντας να βαφτίζει εμπόρους ναρκωτικών τους χιλιάδες τοξικοεξαρτημένους, θύματα της εμπορίας.

Για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποσυμφόρηση των φυλακών με νέες μονάδες, θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, διεύρυνση των αγροτικών φυλακών και των εκπαιδευτικών επαγγελματικών προγραμμάτων, η υπουργική ανακοίνωση αρκείται στην αόριστη υπόσχεση ότι βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Ειδικότερα ζητείται να μελετηθεί:

3/5 της ποινής

* Η μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής για τις καταδίκες που αφορούν υποθέσεις νακρωτικών, με εξαίρεση όλων όσοι έχουν κηρυχθεί ένοχοι για κακούργημα περί τα ναρκωτικά, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1729/87.

* Η απόλυση κρατουμένων που εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα, υπό συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι θα μπορούν ύστερα από ειδική νομοθετική ρύθμιση να αποφυλακιστούν. Οι όροι αυτοί είναι ότι: α) η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι δύο έτη και έχουν εκτίσει ή θα εκτίσουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής και β) η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών και έχουν εκτίσει ή θα εκτίσουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα τρίτο αυτής.

* Οσοι απολύονται με βάση τις παραπάνω διατάξεις, αν υποπέσουν μέσα σε ένα έτος σε νέο από δόλο τελούμενο έγκλημα και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του έτους, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία έχουν απολυθεί υπό όρο.

* Η υπό όρους απόλυση των κρατουμένων, χωρίς να κωλύεται αυτή, μόνο και μόνο από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

Τα κόμματα

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση στις φυλακές αφού, εκτός των άλλων, απέτυχε να εφαρμόσει πρόγραμμα αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Σωτ. Χατζηγάκη να ικανοποιήσει το συντομότερο τα αιτήματα των κρατουμένων και να δεσμευθεί για νομοθετικές τροποποιήσεις που θα καταστήσουν το ποινικό σύστημα επιεικέστερο. Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα μετρα ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

100%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, η αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, η οποία σε πολλές φυλακές αγγίζει το 100%. Ενδεικτικά, στον Κορυδαλλό πήραν μέρος στην α' πτέρυγα 50%, β' πτέρυγα 300 στους 300, γ' 350 στους 350, δ' 420 στους 420, ε' 300 στους 300, Γρεβενά 180 στους 180, Γιάννενα 185 στους 220, Διαβατά 410 στους 590, Χίο 183 στους 184, ενώ στη Νεάπολη Κρήτης εμποδίζεται, όπως καταγγέλλεται, η παραλαβή αιτημάτων και οι υπογραφές των κρατουμένων.Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και τα δύο σωφρονιστικά καταστήματα των ανήλικων κρατουμένων σε Βόλο και Διαβατά, το παράρτημα γυναικών στα Διαβατά και οι γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών. *

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112

ΑΡΧΕΙΟ