Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμμένει στα ημίμετρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2008
Παρέμβαση
Εμμένει στα ημίμετρα
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Με 12.200 κρατουμένους σε φυλακές, οι οποίες χωρούν μόλις 8.243, ο υπουργός εμμένει στα ημίμετρα που, όπως διατείνεται, πρόκειται να αποφυλακίσουν άμεσα πάνω από 1.500 κρατουμένους. Δηλαδή, θα ρίξει την πληρότητα των φυλακών, από το 148%, στο 127%, όταν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1 στους 4 κρατουμένους (η μεγαλύτερη αναλογία προφυλακισμένων στην Ε.Ε. - 3.500 άνθρωποι ή ποσοστό 28,7%) βρίσκονται στη φυλακή χωρίς δίκη. Γιατί δεν τους αφήνει ελεύθερους και να μπαίνουν μέσα όσοι δεν τηρούν τους περιοριστικούς όρους; Αλλωστε, κατά τεκμήριο, αυτοί είναι αθώοι μέχρι την καταδίκη τους.

Εμφανίζεται μεγαλόψυχος τάχα, θεσπίζοντας «σύντομα» την υφ' όρων απόλυση -πέραν των πασχόντων από AIDS- και σε τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, φυματικούς. Μα η αποφυλάκιση για ανήκεστο βλάβη προβλέπεται, μόνο που αδικαιολόγητα σχεδόν ποτέ δεν εγκρίνεται.

«Υπάρχει συμπαιγνία γιατρών και ανθρωποφυλάκων για να κουκουλώνονται περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς και βασανισμού κρατουμένων», διεπίστωνε λίγους μήνες πριν η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης: έπειτα από αυτό το διεθνές κράξιμο, διατηρούνται τα πειθαρχικά τής αυθαιρεσίας.

Κάνει λόγο για εξαγορά ποινών, όταν το 45% των κρατουμένων -5.500 άνθρωποι- είναι αλλοδαποί, με μικροποινές που δεν μπορούν να εξαγοράσουν.

Αλλωστε, έχει αδυναμία στην εξαγορά ποινών ο υπουργός. Το μόνο μέτρο που πήρε φέτος για τις φυλακές ήταν εισπρακτικό: διπλασίασε το αντίτιμο για τη μετατροπή και εξαγορά των μικροποινών, από 300 ευρώ τον μήνα σε 600. Για να μη βγουν ποτέ οι φτωχοδιάβολοι.

Φέτος, είχαμε μία ακόμη ευρωκαταδίκη για ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη κρατουμένου. «Σύντομα» πάλι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στις φυλακές. Πώς εννοεί το «σύντομα» ο υπουργός; Του θυμίζουμε τις προ οκταμήνου σχετικές δεσμεύσεις του (22/3/08), σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.».

Οι νεκροί, μεσούσης της μεγαλειώδους και ιστορικής κινητοποίησης των κρατουμένων, είναι ήδη δύο. Προστίθενται στη μακρά λίστα θανάτων στη φυλακή, που φτάνουν τους 42 μέσα στο 2008. Εχει σημασία αν πέθαναν από ναρκωτικά -ναι, ναρκωτικά μέσα στη φυλακή- ή από την καταπόνηση ενός πολυήμερου αγώνα; Σε κάθε περίπτωση, πέθαναν στη φυλακή, εν ολίγοις στα χέρια του κράτους, στερούμενοι κάθε ιατρικής φροντίδας και κάνοντας τραγικά επίκαιρο το αίτημα για ιατροφαρμακευτική μέριμνα.

Ο υπουργός ανακοινώνει τη δημιουργία τριών νέων φυλακών έως το τέλος του 2009: είναι η μοναδική χρονική δέσμευση, και αυτή αφορά εργολάβους, στους οποίους απλόχερα δίνει 200 εκατομμύρια ευρώ. «Αποτελούν οι περισσότερες φυλακές κοινωνικό πρόγραμμα της Δημοκρατίας;», είναι η απορία του καθηγητή Νομικής Νίκου Παρασκευόπουλου, που φιλοξενήσαμε το περασμένο Σάββατο. Αυτή είναι η αντιστροφή της αλήθειας, που φανερώνει το μέγεθος της υποκρισίας αλλά και τις προθέσεις: οι κρατούμενοι ζητούν λιγότερη φυλάκιση και όχι περισσότερες φυλακές, που σημαίνουν ακόμη περισσότερους κρατουμένους.

Ολα, και τα 16 αιτήματα των κρατουμένων, είναι δικαιολογημένα, τα περισσότερα προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις, αλλά ουδέποτε εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τα υπόλοιπα θεμελιώνονται πάνω σε εισηγήσεις που κατά καιρούς έχει δεχθεί ο υπουργός από τους πλέον αρμόδιους φορείς: ΚΕΘΕΑ, ΔΣΑ, Συνήγορο του Πολίτη, Συμβούλιο της Ευρώπης, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ.λπ., κ.λπ.

Κάθε στιγμή που περνά είναι κρίσιμη για τους ανθρώπους που δηλώνουν πλέον ότι δεν μπορούν να υποφέρουν άλλο. Δεν αξιώνουν τίποτα παραπάνω από αξιοπρέπεια: αυτήν ακριβώς που τους στερούν οι -κατά γενική ομολογία- μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και οι εξοντωτικές ποινές. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά Δικαιοσύνη. Ας τολμήσει ο υπουργός να τιμήσει το αξίωμά του.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=15.11.2008,id=68425940

ΑΡΧΕΙΟ