Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενα βήμα μπρος δύο πίσω...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2008

Ενα βήμα μπρος δύο πίσω...
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υπό την ασφυκτική πίεση των κινητοποιήσεων των κρατουμένων και των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον αγώνα τους, ο οποίος κλιμακώνεται με λευκή απεργία (πείνας και δίψας) που ξεκίνησαν χθες 10 κρατούμενοι στις φυλακές Μαλανδρίνου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης αναγκάστηκε σε μερική υποχώρηση. Ανακοίνωσε δέσμη νομοθετικών μέτρων, με τα οποία γίνονται βήματα σε σχέση με τις επτά προτάσεις που εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ), κυρίως σε ό,τι αφορά τις πειθαρχικές ποινές, την υπό όρους απόλυση και τις άδειες, τα οποία όμως δεν φαίνονται ικανά να ανακόψουν το κύμα των αντιδράσεων.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που χαρακτηρίζει εξαιρετικά ανεπαρκή και δειλά τα μέτρα διότι δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη αιτήματα των κρατουμένων. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης», αναφέρει, «σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτει μια ακόμη δυνατότητα παραχώρησης, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αγώνας των κρατουμένων έχει αποτέλεσμα». Ζητεί την κατάργηση των 4/5 της ποινής για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη μείωση της προφυλάκισης για όλους, την παραγραφή των πειθαρχικών ποινών χωρίς εξαιρέσεις, την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινή μέχρι 5 χρόνια χωρίς όρους και εξαγορά και την επέκταση της μείωσης της ποινής αναλογικά σε όλες τις κατηγορίες φυλακισμένων. Η Πρωτοβουλία επαναλαμβάνει το αίτημα για συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με την επιτροπή κρατουμένων αφού, όπως τονίζει, «αυτοί είναι που θα αποφασίσουν για την πορεία του αγώνα».

Προφυλάκιση

Με βάση όσα εξήγγγειλε χθες ο κ. Χατζηγάκης, καμία βελτίωση δεν σημειώνεται ως προς το ανώτατο όριο προφυλάκισης των 12 μηνών, καθώς μεγάλος αριθμός κρατουμένων εξακολουθεί να παραμένει εκτός ρύθμισης, ενώ δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα για μείωση της οροφής των 25 χρόνων συνεχούς κράτησης, τη μείωση στα 12 χρόνια του ελάχιστου ορίου έκτισης για την υπό όρους απόλυση στην περίπτωση των ισοβίων και την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, ζήτημα που παραπέμπεται προς εξέταση στο μέλλον από νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δεν περιελήφθη τελικά, αν και εξεταζόταν σοβαρά από το υπουργείο, η δραστική μείωση του ορίου εξαγοράς των ποινών, με συνέπεια οι κρατούμενοι που υπάγονται στη διάταξη για τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική, να μην μπορούν να την πληρώσουν.

Διαχωρισμός χρήστη, εμπόρου

Για πρώτη φορά εισάγεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία φιλοδοξεί να διαχωρίσει τον χρήστη ή το βαποράκι από τον έμπορο, καθορίζοντας συγκεκριμένες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Μέχρι σήμερα ο χαρακτηρισμός ενός συλληφθέντος ως χρήστη ή εμπόρου επαφιόταν στους δικαστές, οι οποίοι αποφάσιζαν με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε υπόθεσης. Από εδώ και στο εξής, κατά μαχητό τεκμήριο όποιος συλληφθεί να κατέχει ποσότητα μέχρι 1,5 γραμμάριο ηρωίνης, κοκαΐνης ή ποσότητα μέχρι 20 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης ή μέχρι 2,5 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι για προσωπική του χρήση.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται άμεσος 24ωρος έλεγχος των συλληφθέντων για ναρκωτικά, προκειμένου να μη βαφτίζονται έμποροι οι χρήστες.

Νομικοί εξέφραζαν τον προβληματισμό τους τι θα γίνεται στις περιπτώσεις όπου ο έλεγχος διαπιστώσει ότι ο συλληφθείς είναι χρήστης αλλά η ποσότητα ναρκωτικών που κατέχει είναι μεγαλύτερη των προβλεπόμενων ορίων, για τα οποία εκτιμούν ότι είναι πολύ στενά.

Ενσωματώνεται ακόμη στην εθνική νομοθεσία η απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (757/2004) για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

«Οι σημερινές θαρραλέες και πρωτοποριακές αποφάσεις δρομολογούν έναν αγώνα διαρκείας που πρέπει να δώσουμε και να κερδηθεί», δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, προσθέτοντας ότι με τις ρυθμίσεις θα αποφυλακιστούν άμεσα πάνω από 1.500 κρατούμενοι. Είναι προφανές ότι «τα ριζοσπαστικά μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «τα οποία ανταποκρίνονται στον μεγαλύτερο βαθμό στο σύνολο των αιτημάτων των κρατουμένων, των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων» σηματοδοτούν και το τέλος του διαλόγου με τους φυλακισμένους.

* Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να συνομιλήσει απ' ευθείας με την επιτροπή κρατουμένων. Εάν θέλει να αποδείξει την ειλικρίνεια των διακηρυγμένων προθέσεων, εάν εννοεί πραγματικά αυτά που λέει, θα πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κρατουμένων, ξεπερνώντας κάθε μικρόψυχη, γραφειοκρατική αντιμετώπιση. *

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=15.11.2008,id=25853652

ΑΡΧΕΙΟ