Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Δήλωση για τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δελτίο Τύπου

Δήλωση για τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Μελετήσαμε τα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι μέτρα εξαιρετικά ανεπαρκή και δειλά που δεν ανταποκρίνονται στα στοιχειώδη αιτήματα των κρατουμένων.

Βέβαια, το ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν καθημερινά, ανακαλύπτει μία ακόμα δυνατότητα παραχώρησης αποδεικνύει ότι ο αγώνας των κρατουμένων έχει αποτελέσματα.

Για να έχει, όμως, το αποτέλεσμα που θέλουν οι απεργοί πείνας και όλο το κίνημα αλληλεγγύης, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ενότητα.

Θεωρούμε ότι η κατάργηση των 4/5 στις ποινές για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά πρέπει να γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει αυτή η απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των χιλιάδων τοξικοεξαρτημένων που είναι στις φυλακές.

Επίσης, πιστεύουμε ότι η προφυλάκιση πρέπει να μειωθεί στους 12 μήνες για όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα, ότι τα πειθαρχικά δεν πρέπει να αθροίζονται και να παραγραφούν τώρα χωρίς εξαιρέσεις.

Τέλος, θεωρούμε ότι όσοι εκτίουν ποινές μέχρι πέντε χρόνια πρέπει να αποφυλακιστούν χωρίς όρους και χωρίς εξαγορά ενώ τα μέτρα μείωσης της ποινής πρέπει να επεκταθούν αναλογικά σε όλες τις κατηγορίες.

Επιμένουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να συναντηθεί αμέσως με την Επιτροπή Κρατουμένων, γιατί οι κρατούμενοι είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την πορεία του αγώνα τους.

Η Πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης για τις Φυλακές, καλεί διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Για περισσότερες πληροφορίες Αννίτα Μιχαηλίδου 6946391657, Πάνος Λάμπρου 6944 361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

ΑΡΧΕΙΟ