Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ανοίγουν οι πόρτες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Τετάρτη, 12.11.08

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ, ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΥ ΕΥΗ

Την έξοδο προς την ελευθερία βλέπουν 4.500 κρατούμενοι, στην περίπτωση που γίνει πράξη το σύνολο των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προτείνει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών.

Αυτό βεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο από χθες έχει στα χέρια του μια δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, μετά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΦ.

Οι τελικές προτάσεις, τις οποίες ασφαλείς πηγές βεβαιώνουν στον ΕΤ ότι ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης θα υλοποιήσει άμεσα, προκειμένου να εκτονωθεί το βαρύ κλίμα που έχει προκληθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είναι:

- μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης από 18 σε 12 μήνες,
- αύξηση από πέντε σε έξι ημέρες -πέραν των δύο που χορηγούνται για οδοιπορικά- της άδειας κρατουμένων,
- εξαγορά ποινών φυλάκισης μέχρι πέντε έτη (η ρύθμιση θα εφαρμοστεί πρώτη φορά),
- αποφυλάκιση των καταδικασθέντων για πλημμελήματα, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου),
- επέκταση της υφ’ όρον απόλυσης για βαριά ασθενείς κρατουμένους ώστε να ισχύει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής για την απόλυσή τους,
- συγχώνευση των προς εκτέλεση πειθαρχικών ποινών.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης έδωσε εντολή να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία, με την οποία καθορίζονται σύγχρονα πλαίσια ποινών για τις υποθέσεις ναρκωτικών.

Με δύο ειδικές εγκυκλίους που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Γκλέτσος και οι οποίες απεστάλησαν προς τους διευθυντές των φυλακών της χώρας, συνιστώνται:

- Ειδική αιτιολόγηση από τα αρμόδια όργανα των λόγων απόρριψης της αίτησης κρατουμένων, προκειμένου να τους χορηγηθούν τακτικές και έκτακτες άδειες.
- Ιση μεταχείριση όσων κρατουμένων επιθυμούν να υπαχθούν στις διατάξεις για τα ευεργετικά ημερομίσθια.

Ωστόσο χθες οι απεργοί πείνας αυξήθηκαν σε 5.521 και τουλάχιστον 8.000 απέχουν από το συσσίτιο.

Σύμφωνα με τους φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κινητοποίηση χιλιάδων κρατουμένων μετατρέπεται σε μια πρωτοφανή «εξέγερση των απελπισμένων».

Στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών 59 γυναίκες αρνούνται όχι μόνο το φαγητό αλλά και το νερό, ενώ 17 κρατούμενοι στα Τρίκαλα και 2 στην Αμφισσα έραψαν κυριολεκτικά το στόμα τους.

Ο κ. Χατζηγάκης έδωσε εντολή να βρίσκονται σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της χώρας, αφού αρκετοί -και ιδιαίτερα στη Χίο- είναι εκείνοι που λυγίζουν.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εκπέμπει SOS, γιατί ο μακρύς κατάλογος των νεκρών στις φυλακές αυξάνεται καθημερινά, με καρκινοπαθείς που παρακαλούν να πεθάνουν σπίτι τους και όχι πίσω από κάγκελα αλλά και ανηλίκους, όπως ένα 15χρονο αγόρι που κρεμάστηκε στο κελί του.

Αυτές οι εικόνες είναι αποτέλεσμα των συνθηκών και κυρίως του συνωστισμού που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το «άβατο» που έχει επιβληθεί στις φυλακές τούς εμποδίζει να δουν από κοντά τα προβλήματα που προκύπτουν.

Πάντως, ο ΔΣΑ ζητά από τον πρωθυπουργό την ανάληψη πρωτοβουλίας για την άμεση επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων, αλλά και να συναντηθεί κατεπειγόντως με τον κ. Καραμανλή.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=60488

ΑΡΧΕΙΟ