Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Μέτρα βελτίωσης της ζωής στις φυλακές

ΕΘΝΟΣ
12/11/2008

Σε αποφυλάκιση περίπου 1.500 ατόμων θα οδηγήσουν ρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Καμπανάκι» δικηγόρων για τις κινητοποιήσεις

Δέσμη μέτρων που κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, εισηγήθηκε χθες το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) προς την κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης δεσμεύθηκε για την υλοποίησή τους.

Υπό την πίεση της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας ή αποχής από το συσσίτιο χιλιάδων κρατουμένων και με την ταυτόχρονη παρέμβαση ενδιαφέροντος από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια που θα ενημερωθεί σήμερα για τις εξελίξεις από τον Σ. Χατζηγάκη, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες ότι θα προωθήσει νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που θα ικανοποιούν ένα μέρος των αιτημάτων που έχουν υποβάλει οι κρατούμενοι.

Ωστόσο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε νέα παρέμβασή του εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και τη μετατροπή τους σε απεργία πείνας 5.000 κρατουμένων με ανυπολόγιστους κινδύνους για τη ζωή τους. Γι αυτό και ζητεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον οποίο ζητεί να συναντηθεί κατεπειγόντως το προεδρείο ΔΣΑ υπό τον Δ. Παξινό για να του εκθέσει τις απόψεις του, δεδομένου ότι κάθε καθυστέρηση πλέον, ίσως στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

Οι προβλέψεις

Οι εισηγήσεις του ΚΕΣΦ προβλέπουν μεταξύ άλλων:

* Την αυτόματη μετατροπή σε χρηματική, κάθε ποινής στερητικής της ελευθερίας μέχρι 5 ετών. Η εξαγορά της ποινής που θα οδηγεί σε αποφυλάκιση, θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά για τους ήδη κρατούμενους και εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από την πλευρά του αρμόδιου δικαστηρίου.

* Οσοι έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα, θα αποφυλακιστούν εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής σε περίπτωση 2ετούς καταδίκης, ενώ εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής σε περίπτωση καταδίκης μεγαλύτερης των 2 ετών. Και αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και όχι πάγια.

* Θα μειωθεί από τα 4/5 στα 3/5 το όριο για την υφ όρον απόλυση και όσων έχουν καταδικαστεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν καταδικαστεί καθ υποτροπή ή ασκούν εμπορία ναρκωτικών κατ επάγγελμα ή συνήθεια, καθώς και όσοι εμπορεύθηκαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα.

* Η 18μηνη προφυλάκιση θα μειωθεί σε 12 μήνες όσον αφορά το ανώτατο όριό της. Το 18μηνο θα εξακολουθήσει, όμως, να ισχύει σε αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής κάθειρξης 20 ετών ή ισόβια.

* Η άδεια των κρατουμένων θα αυξηθεί μία ημέρα (από 5 σε 6 ημέρες), πέραν των 2 ημερών που χορηγούνται ως οδοιπορικά.

* Θα συγχωνευθούν όλες οι προς εκτέλεση πειθαρχικές ποινές, ενώ οι ρυθμίσεις για υφ όρον απόλυση θα επεκταθούν και στις κατηγορίες των τετραπληγικών, των τυφλών και όσων πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανθεκτική φυματίωση.


ΦΥΛΑΚΕΣ

Επίθεση από Ευ. Βενιζέλο

«Απάνθρωπη» χαρακτήρισε αργά χθες στη Βουλή την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιδεικνύει τη συνήθη αδράνεια στο θέμα αυτό, διότι» όπως τόνισε χαρακτηριστικά «σε λίγες μέρες η κατάσταση μπορεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου».


Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ζήτησε από τον υπουργό να πάρει άμεσα μέτρα, ενώ ο Απ. Κακλαμάνης μίλησε για «τραγικές συνθήκες επιβίωσης των κρατουμένων, που στιγματίζουν τη χώρα μας».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μηνύματα συμπαράστασης από Μ. Θεοδωράκη - Μ. Γλέζο

Να αποκτήσουν «σάρκα και οστά» οι υποσχέσεις της πολιτείας και να δοθούν άμεσα λύσεις στα αιτήματα των κρατουμένων ζήτησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», καθώς και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πραγματοποιούν απεργία πείνας 5.251 κρατούμενοι (εκτός εκείνων που κάνουν αποχή συσσιτίου) σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Στο μεταξύ, στη συναυλία αλληλεγγύης της «Πρωτοβουλίας για Δικαιώματα των Κρατουμένων», που πραγματοποιήθηκε προχθές στα Προπύλαια, διαβάστηκε μήνυμα του κ. Μίκη Θεοδωράκη, με το οποίο ο γνωστός μουσικοσυνθέτης δήλωνε ότι είναι στο πλευρό των κρατουμένων.

Παράλληλα, ο κ. Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε στο μήνυμά του ότι θα πρέπει για τον κάθε κρατούμενο να «έχουν εξασφαλιστεί απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ώστε να έχει την ευκαιρία να σκεφτεί και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος, για να μπορέσει κάποια μέρα να επιστρέψει στην οικογένειά του και στην κοινωνία που τόσο μας έχει όλους ανάγκη». «Αυτό που γίνεται πίσω από τα κάγκελα της κάθε ελληνικής φυλακής», προσθέτει στο μήνυμά του ο κ. Θεοδωράκης, «θα πρέπει να ντροπιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αυτής της χώρας.

Γιατί δείχνει πόσο ανάλγητοι, πόσο απάνθρωποι και πόσο απολίτιστοι είμαστε. Τελικά όλα στη χώρα μας είναι μια βιτρίνα: Βουλή, κυβέρνηση, κόμματα, τηλεόραση, πανεπιστήμια και καλλιτέχνες. Μια ψεύτικη βιτρίνα, για να κρύβει τη βρωμιά και την αδικία. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτήν των κρατουμένων, που τους καταδικάζουμε να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ξεχνώντας ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι όπως όλοι μας, που έκαναν κάποιο λάθος στη ζωή τους, όπως μπορεί να συμβεί στον καθένα από μας».

Παράλληλα στην ίδια συναυλία διαβάστηκε μήνυμα και του κ. Μανώλη Γλέζου, στο οποίο ο αειθαλής αγωνιστής της Αριστεράς ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι αισθάνεται «την ηθική και πολιτική υποχρέωση ως άνθρωπος και ως ενεργός πολίτης να ενώσει τη φωνή μου με την κραυγή απόγνωσης χιλιάδων συμπολιτών μας που καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας μας».

ΓΚ. ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=1850835

ΑΡΧΕΙΟ