Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δελτίο Τύπου

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Για αυτή τη συνάντηση ήταν ενήμεροι οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών και κατά τη δίωρη διάρκειά της οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν και υποστήριξαν τα αιτήματα των κρατουμένων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει άμεσα και με συστηματικότητα τα αιτήματα των φυλακισμένων, αποδεχόμενος τόσο τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές όσο και την υπερβολική αυστηρότητα που επικρατεί στην απόδοση και την έκτιση των ποινών.

Συγκεκριμένα:

1. Στο ζήτημα των υποδομών, ο υπουργός υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κονδυλίων. Από την πλευρά μας, επισημάναμε ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται άφθονα χρήματα για την ενίσχυση των τραπεζών και να μην υπάρχει καμία αναφορά στον Προϋπολογισμό για το ζήτημα των φυλακών. Εκφράσαμε την κατηγορηματική διαφωνία μας με την αύξηση των προστίμων και των εξαγορών που, εκτός των άλλων, επιβαρύνουν τους ίδιους τους φυλακισμένους, και μάλιστα τους πιο φτωχούς από αυτούς. Απαιτήσαμε άμεσα μέτρα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης μέσα στις φυλακές και προτείναμε την έκδοση εγκυκλίου που να επιβάλλει την εφαρμογή τους.

2. Στο ζήτημα των ποινών, ο υπουργός υποστήριξε ότι σε νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προβλέπεται η εφαρμογή της Απόφασης Πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μειώνει δραστικά τις ποινές όλων των κρατούμενων για ναρκωτικά και στο πλαίσιο αυτό συζητά και τη σχετική μείωση των ποινών ως πέντε (5) χρόνια. Από την πλευρά μας, επιμείναμε ότι πρέπει να καταργηθεί αμέσως το όριο των 4/5 στα αδικήματα ναρκωτικών, καθώς και να εφαρμοστεί το όριο των 3/7 για όλες τις ποινές, ότι πρέπει να δοθεί σε όλους/όλες τους/τις καταδικασθέντες/είσες τριετής αμνηστία και ότι πρέπει να μειωθεί ο χρόνος της προφυλάκισης στους 12 μήνες, χωρίς εξαιρέσεις και να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις. Ο υπουργός απάντησε ότι βλέπει θετικά τη μείωση της προφυλάκισης και επιφυλάχθηκε ως προς την τριετή αμνηστία.

3. Στο ζήτημα των πειθαρχικών, των αδειών και των μεταγωγών, ο υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι με εγκύκλιό του ορίζει ότι οι πειθαρχικές ποινές πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένες και ότι προτίθεται να αυξήσει το χρόνο των αδειών. Από την πλευρά μας, απαιτήσαμε την κατάργηση της πειθαρχικής ποινής, τη μη άθροιση αυτών των ποινών και τη μη συσχέτισή τους με τη χορήγηση αδειών και της υφ΄ όρων απόλυσης, εξηγήσαμε ότι η αιτιολόγηση της ποινής δεν προστατεύει τον κρατούμενο από την αυθαιρεσία των σωφρονιστικών και δικαστικών υπαλλήλων και προτείναμε την άμεση παραγραφή όλων των ισχυουσών πειθαρχικών ποινών ως ένδειξη εκ μέρους του υπουργείου ότι εννοεί αυτά που εξαγγέλλει. Επίσης, επιμείναμε στην αύξηση του χρόνου αδειών σύμφωνα με όσα ζητούν οι κρατούμενοι, την απαγόρευση της μεταγωγής του κρατούμενου δεμένου πισθάγκωνα και την εφαρμογή όσων ορίζουν οι ισχύοντες νόμοι για τις εκπαιδευτικές άδειες και την ημιελεύθερη διαβίωση, τονίζοντας την άμεση ανάγκη εφαρμογής μέτρων κοινωνικής εργασίας και δημιουργικής απασχόλησης για όλους τους κρατούμενους. Ο υπουργός σε ό,τι αφορά το χρόνο άδειας, τις εκπαιδευτικές άδειες και τον τρόπο μεταγωγής δεσμεύτηκε να μας απαντήσει τις επόμενες ημέρες και σε ό,τι αφορά την ημιελεύθερη διαβίωση επιφυλάχθηκε για να έχει τη γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών.

4. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μείωσης των ισοβίων και της δικαστικής αντιμετώπισης των κατηγορουμένων (κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και υπερβολική αυστηροποίηση των ποινών), ο υπουργός δήλωσε ότι το μεν πρώτο αφορά ευρύτερη νομοθετική μεταρρύθμιση, στο δε δεύτερο δεν μπορεί να παρέμβει στο δικαστικό σώμα αλλά θα μελετήσει τι μπορεί να γίνει. Εμείς επιμείναμε ότι τα ισόβια πρέπει να μειωθούν στα 12 χρόνια και ότι είναι απαράδεκτη η δικαστική αντιμετώπιση της μεγάλης πλειονότητας των κρατουμένων, και με αυτή την έννοια πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η νομοπαρασκευστική επεξεργασία της επίλυσης αυτών των τεράστιων προβλημάτων.

Συμπερασματικά:

Θεωρούμε ότι ο μεγαλειώδης αγώνας των κρατούμενων των φυλακών όλης της χώρας υποχρεώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης να συζητήσει τα αυτονόητα και να επιλύσει τα πλέον ακραία από αυτά. Δεν μας αρκεί. Η αποχή συσσιτίου και η απεργία πείνας των φυλακισμένων πρέπει να νικήσει. Ως Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων υποστηρίζουμε ότι η πλειονότητα των αιτημάτων των φυλακισμένων μπορούν να λυθούν σήμερα και σε ό,τι αφορά τα λιγότερα που απαιτούν συνολικότερη ρύθμιση, το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών το νομοσχέδιο που θα πραγματοποιήσει αυτή τη ρύθμιση. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους κρατούμενους και τις κρατούμενες όλης της χώρας και συνεχίζουμε τον αγώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Πάνος Λάμπρου 6944 361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

ΑΡΧΕΙΟ