Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ξεκίνησε η απεργία πείνας σε 21 φυλακές της χώρας

www.in.gr
03/11/08
Καζάνι που βράζει

Λεζάντα φωτογραφίας: Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες κράτησης

Με μεγάλη συμμετοχή άρχισε σε 21 φυλακές της χώρας αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας από τους κρατούμενους.

Στην κινητοποίηση παίρνουν μέρος τα δύο καταστήματα των ανήλικων κρατούμενων σε Βόλο και Αυλώνα, οι γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών και το παράρτημα γυναικών στα Διαβατά.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων προγραμματίζει σειρά από δράσεις. Στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία στα Προπύλαια με τη συμμετοχή των Γιάννη Αγγελάκα, Φοίβο Δεληβοριά, Παύλο Παυλίδη, Μανώλη Φάμελο, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Ζώρζ Πιλαλί, Ρόδες, Locomondo, Magic de Spell.

Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα κατάλληλα, πρακτικά μέτρα ώστε να εκλείψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και να συμμορφωθεί η χώρα μας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για την κράτηση σε φυλακές, τις προτάσεις ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων (CAT) και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).

Από την πλευρά του, μετά από εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, το αρμόδιο θεσμικό όργανο ΚΕΣΦ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών) πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση για τα ζητήματα των φυλακών, αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του με αρμόδιους φορείς, όπως πρόσφατα με Ειδική Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι η αποφυλάκιση, υπό όρους, κρατουμένων που εκτίουν ποινή για πλημμελήματα και η μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής για καταδίκες που αφορούν σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Την Τρίτη, ο κ. Χατζηγάκης θα συναντηθεί με Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Φώτη Κουβέλη, για να συζητήσουν τα παραπάνω θέματα.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τονίζει ότι για ακόμη μια φορά το υπουργείο κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

«Επιμένει να στηρίζεται στη λογική 'περισσότερη φυλακή', ενώ το ζητούμενο είναι 'λιγότερη φυλακή'. Οι απαντήσεις του υπουργού είναι γενικές και αόριστες και δεν ανταποκρίνονται στα μεγάλα και καυτά αιτήματα των κρατουμένων. Επιμένει να βαφτίζει εμπόρους ναρκωτικών τους χιλιάδες τοξικοερξατημένους, οι οποίοι είναι θύματα της πραγματικής εμπορίας και υπόσχεται 'ελάφρυνση' σε μια ανύπαρκτη κατηγορία κρατουμένων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, δήλωσε για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων: «Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις σημερινές διαμαρτυρίες των κρατουμένων σε σχεδόν όλες τις φυλακές της χώρας. Είναι υπεύθυνη, αφενός μεν διότι ουσιαστικά εγκατέλειψε το πρόγραμμα ανέγερσης νέων κτιρίων κράτησης, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ και το οποίο ήταν σε εξέλιξη, αφετέρου δε διότι, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της, απέτυχε να εφαρμόσει πρόγραμμα αποσυμφόρησης των φυλακών, με αποτέλεσμα, επί των ημερών της, να έχει επιδεινωθεί ο τρόπος διαβίωσης των κρατουμένων στα περισσότερα καταστήματα κράτησης.

» Η κατάσταση αυτή ουδόλως συμβάλει στην κατεύθυνση του σωφρονισμού των κρατουμένων και της μείωσης της εγκληματικότητας. Το αντίθετο αποτέλεσμα φέρνει. Εκτός αυτών όμως, οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα. Κάθε ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να τα σέβεται. Ο υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να τοποθετηθεί με επίσημη δήλωσή του και να μην κρύβεται, ως συνήθως».

Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=953803

ΑΡΧΕΙΟ