Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Αρχισε η απεργία πείνας σε 21 φυλακές

Ελεύθερος Τύπος

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΙΑ

Τρίτη, 04.11.08

Χιλιάδες κρατούμενοι σε 21 φυλακές της χώρας άρχισαν χθες αποχή από το συσσίτιο, ενώ από αύριο οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν με την προγραμματισμένη απεργία πείνας, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί -σύμφωνα με τους ίδιους- από τη στάση που θα κρατήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Χθες το πρωί οι κρατούμενοι παρέδωσαν στις διευθύνσεις των φυλακών λίστα με δεκαέξι αιτήματα διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, «να πάψουμε να ζούμε κάτω από απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Να βελτιωθούν τα κελιά-κολαστήρια».

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί αναβρασμός στα σωφρονιστικά καταστήματα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η συμμετοχή των κρατουμένων (ανάμεσά τους και αλλοδαποί) σε απεργία πείνας είναι καθολική.

Οπως λένε οι ίδιοι οι έγκλειστοι (δεν συμμετέχουν οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς), θα συνεχίσουν την απεργία πείνας «μέχρι να λάβουν συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά».

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η αποχή από το συσσίτιο χθες έφτασε το 100% στις 21 φυλακές της χώρας, παρά -όπως καταγγέλλεται- «τις μαζικές μεταγωγές και το κλίμα τρομοκρατίας που υπήρξαν δύο μέρες πριν από την έναρξη της αποχής».

Ο πρόεδρος της επιτροπής του ΔΣΑ για το σωφρονιστικό σύστημα κ. Δημήτρης Φίλης υποστηρίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων καθώς «δεν γίνεται διαχωρισμός των ελαφροποινιτών από τους βαρυποινίτες και των υποδίκων από τους κατάδικους».

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=59038

ΑΡΧΕΙΟ