Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Αποφυλάκιση 1.500 κρατουμένων και αλλαγές στις συνθήκες κράτησης προτείνει το ΚΕΣΦ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Αποχή από το συσσίτιο κάνουν και οι φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κρατούμενων στις φυλακές της χώρας, με βασικό αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους. Στην απεργία πείνας που ξεκίνησε περίπου πριν μια εβδομάδα στις 21 φυλακές της χώρας, συμμετέχουν χιλιάδες κρατούμενοι.

Στο πλευρό των κρατουμένων έχουν ταχθεί η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλοι φορείς.

Εν τω μεταξύ, την αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων και νέες συνθήκες καλύτερης διαβίωσης, μεταχείρισης και θετικών προοπτικών για το σύνολο των κρατουμένων της χώρας πρότεινε το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών στον υπουργό Δικαιοσύνης κατά τη δεύτερη ειδική συνεδρίασή του, την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, οι τελικές εισηγήσεις του ΚΕΣΦ είναι οι εξής:

1. Η μετατροπή σε χρηματική της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής μέχρι πέντε έτη (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Η μετατροπή να είναι αυτόματη εκτός εάν το δικαστήριο, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, κρίνει ότι η χρηματική ποινή δεν αρκεί για να αποτραπεί ο κατάδικος από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

2. Οι καταδικασθέντες για διάπραξη πλημμελημάτων να απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Δεν πρέπει να κωλύεται η υπό όρους απόλυση των κρατουμένων από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

3. Να ισχύει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής για την απόλυσή τους. Με εξαίρεση αυτούς που έχουν καταδικασθεί καθ' υποτροπή ή ασκούν εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή που εμπορεύθηκαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

4. Το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) να περιορισθεί στους 12 μήνες από 18 που είναι σήμερα, με εξαίρεση τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής κάθειρξης 20 ετών ή ισόβια, στα οποία μπορεί να παραταθεί για έξι ακόμη μήνες.

5. Η άδεια των κρατουμένων να αυξηθεί κατά μία μέρα (από πέντε σε έξι μέρες), πέραν των δύο ημερών που χορηγούνται για οδοιπορικά. Με τη ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί το δικαίωμα άδειας σε κρατούμενους σε 36 έως 48 ημέρες το χρόνο.

6. Να προβλεφθεί συγχώνευση των προς εκτέλεση πειθαρχικών ποινών των φυλακισμένων.

7. Να προβλεφθεί η επέκταση της υφ' όρων απόλυσης και στις κατηγορίες των τετραπληγικών, των τυφλών, των πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από ανθεκτική φυματίωση.

Δεσμεύσεις Σ.Χατζηγάκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για όσες από αυτές αφορούν σε διοικητικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγάκης έδωσε εντολή να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 757/2004, με την οποία καθορίζονται σύγχρονα πλαίσια ποινών για τις υποθέσεις ναρκωτικών.

Επίσης, με δύο ειδικές εγκυκλίους που υπέγραψε ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κ.Γκλέτσος και απεστάλησαν προς τους δ/ντες των φυλακών της χώρας, συνιστάται:

- Η ειδική αιτιολόγηση των αποφάσεων του αρμοδίου οργάνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 54 και επόμενα του Σωφρονιστικού Κώδικα, για τους λόγους απόρριψης της αίτησης κρατουμένων, προκειμένου να τους χορηγηθούν τακτικές και έκτακτες άδειες.

- Η ίση μεταχείριση όσων κρατούμενων επιθυμούν να υπαχθούν στις διατάξεις για τα ευεργετικά ημερομίσθια, με τη σύνταξη πίνακα αυτών που επιθυμούν να εκτελούν τις σχετικές βοηθητικές εργασίες και από τον πίνακα αυτό να επιλέγονται οι εργαζόμενοι κατά σειρά υποβολής της αίτησής τους.

Παρεμβάσεις αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις φυλακές με τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Κανείς δε θυμάται τέτοια γενικευμένη εξέγερση στις φυλακές».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανέγερσης νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης. Είναι επείγον προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η κρίση στις φυλακές είναι τεράστια και εάν δεν επέμβετε τώρα, δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την επόμενη φάση της κρίσης», τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος. «Αγνοήσατε τα όσα σας είπα την προηγούμενη φορά. Δεν αρκεί να υπόσχεστε ότι θα φέρετε μία νομοθετική ρύθμιση στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου, της Ποινικής Δικονομίας και του Σωφρονιστικού Κώδικα. Πρέπει να λάβετε αμέσως και διοικητικού χαρακτήρα μέτρα, γιατί η κατάσταση στις φυλακές είναι απάνθρωπη» πρόσθεσε.

«Είναι ένα πρόβλημα συσσωρευμένων πραγμάτων, που αντιμετωπίζουμε. Δεν γεννήθηκαν επί των ημερών μας τα προβλήματα. Έχουμε δεχθεί και επεξεργαζόμαστε μια σειρά προτάσεων για το ζήτημα. Τις τελευταίες οκτώ ημέρες είχα μια σειρά πράξεων, είδα κόμματα και φορείς, συγκάλεσα το Κεντρικό Συμβούλιο Φυλακών, το οποίο μου έκανε σοβαρές προτάσεις. Θα προχωρήσω άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις, νομοθετήματα ριζοσπαστικά και προοδευτικά προς όφελος του σωφρονιστικού συστήματος, για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατά 1500 φυλακισμένους» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των φυλακών στα κράτη-μέλη και ειδικότερα στην Ελλάδα ζητά με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, δεδομένου ότι-όπως τόνισε- οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ «χρεώνει» στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την όξυνση του προβλήματος των φυλακών, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων.

Την απόφασή του να εντατικοποιήσει τις παρεμβάσεις του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές αποφάσισε ο ΣΥΝ τονίζοντας πως η απεργία πείνας των κρατουμένων αποτελεί «πράξη αντίστασης στην πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και η οποία παίρνει χαρακτηριστικά πρωτοφανούς και μεγαλειώδους αγώνα με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι δικηγόροι

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις του για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη πλέον ανησυχία την εξέλιξη των κινητοποιήσεων των κρατουμένων, «που αρχίζει να μετατρέπεται σε απεργία πείνας πέντε χιλιάδων κρατουμένων, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τη ζωή τους».

* Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των φυλακισμένων για καλύτερες συνθήκες κράτησης, διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στη Θεσσαλονίκη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=956627&lngDtrID=244

ΑΡΧΕΙΟ