Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2008
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Πρόβαλαν δικαιώματα πήραν... υποσχέσεις

Θετικός ως προς τη μείωση του χρόνου προφυλάκισης από 18 σε 12 μήνες και την αύξηση του χρόνου αδειών, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, κατά τη δίωρη χθεσινή συνάντησή του με τη Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ δεσμεύθηκε ότι τις προσεχείς ημέρες θα εξαγγείλει την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Λεζάντα φωτογρφίας: Ο Σωτ. Χατζηγάκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Αν και αμέσως μετά τη συνεργασία που είχε, χθες, στο μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή, με σύνεση και σωφροσύνη, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος», είναι άγνωστο πόσα και ποια από τα 17 αιτήματα των κρατουμένων είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει. Πάντως, η Πρωτοβουλία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τα περισσότερα από τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα και δίνει σαφές στίγμα των προθέσεών της, τονίζοντας ότι «ο μεγαλειώδης αγώνας των κρατουμένων υποχρεώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης να συζητήσει τα αυτονόητα και να επιλύσει τα πλέον ακραία από αυτά. Δεν μας αρκεί. Η αποχή συσσιτίου και η απεργία πείνας των φυλακισμένων πρέπει να νικήσει».

Ο κ. Χατζηγάκης παραδέχθηκε τόσο τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές όσο και την υπερβολική αυστηρότητα στην απόδοση και έκτιση ποινών, και υποσχέθηκε ότι θα θέσει υπ' όψιν του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών (ΚΕΣΦ) τις επεξεργασμένες προτάσεις που θα του υποβάλει η Συντονιστική Επιτροπή (αποτελείται από τους Ιωάννα Κούρτοβικ, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Παν. Λάμπρου και Ν. Γιαννόπουλο) μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ως προς το ζήτημα των ποινών, υποστήριξε ότι σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προβλέπεται η εφαρμογή της απόφασης - πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2007/757/ΔΕΥ), η οποία μειώνει δραστικά τις ποινές όλων των κρατουμένων για ναρκωτικά, και υπό τα δεδομένα αυτά συζητεί και τη σχετική μείωση των ποινών έως 5 χρόνια, ενώ επιφυλάχθηκε για το αίτημα να δοθεί σε όλους τους καταδικασθέντες τριετής αμνηστία.

Για τις πειθαρχικές ποινές, διαβεβαίωσε ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος ώστε να είναι απολύτως αιτιολογημένες, αν και η επιτροπή ανέφερε ότι η πρόβλεψη αυτή δεν προστατεύει τον κρατούμενο από την αυθαιρεσία των σωφρονιστικών υπαλλήλων και ζήτησε από τον υπουργό να προχωρήσει στην άμεση παραγραφή όλων των πειθαρχικών ποινών, ως ένδειξη ότι εννοεί αυτά που εξαγγέλλει. Για τη μείωση των ισοβίων στα 12 χρόνια, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι αφορά ευρύτερη νομοθετική παρέμβαση, ενώ για την κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης ανέφερε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαστική εξουσία αλλά θα μελετήσει το θέμα.

Πυρ από ΠΑΣΟΚ

Οσο για την αποδοχή του αιτήματος να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή που θα επισκέπτεται τις φυλακές, ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε τα πυρά του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια, ο οποίος τον κατηγορεί ότι όψιμα και υπό την πίεση των γεγονότων και την κατακραυγή της κοινής γνώμης, δείχνει μεγαλοψυχία (που αμφιβάλλουμε αν θα τηρήσει), κάνοντας τη χάρη στο Κοινοβούλιο να επισκέπτεται τις φυλακές. «Ελπίζουμε», προσθέτει, «ότι δεν θα μας κρατάει και εμάς στα γραφεία της διοίκησης, όπως τον Συνήγορο του Πολίτη. Το πραγματικό ενδιαφέρον, κ. υπουργέ, εάν υπάρχει, αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι υπό την πίεση των γεγονότων».

! Εκδήλωση για τις φυλακές με ομιλητές κρατουμένους, τον πανεπιστημιακό εγκληματολόγο Β. Καρύδη και τη δικηγόρο Γιάννα Κούρτοβικ διοργανώνει η ομάδα «Κραυγή Ελευθερίας» απόψε στις 8 μ.μ., στο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια) με σύνθημα «Αμεση δράση σήμερα για μια κοινωνία χωρίς φυλακές αύριο».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=77123120

ΑΡΧΕΙΟ