Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Αποθήκες ανθρώπων, κολαστήρια, φυλακές ή, κατά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «σωφρονιστικά καταστήματα». Οι «ένοικοι» αυτών των «καταστημάτων», που αγγίζουν πλέον τις 14.000 (και άλλες 3.000 στα κρατητήρια), είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και να ανέχονται καθημερινά την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.

Ο αριθμός των νεκρών κρατουμένων είναι δηλωτικός των άθλιων συνθηκών και δεν επιτρέπει διαψεύσεις: 377 κρατούμενοι πέθαναν την τελευταία δεκαετία, 52 από αυτούς μέσα στο 2007. Τον Απρίλιο του 2006 τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν ζωντανοί στις φυλακές Κορυδαλλού, λόγω αδιαφορίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Τα προβλήματα πολλά… Καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός, τέσσερις και πλέον κρατούμενοι στοιβαγμένοι σε ατομικά κελιά. Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση των προφυλακίσεων. Ανθυγιεινές συνθήκες. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αλόγιστα πειθαρχικά σε όσους αντιτάσσονται. Κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες…

Κρατούμενοι από όλες τις φυλακές έχουν διατυπώσει 16 αιτήματα, χαρτογραφώντας πλήρως την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα και απαιτώντας λύσεις. Οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι θα κατέλθουν σε ομαδική αποχή από το συσσίτιο και ανά περιπτώσεις απεργία πείνας από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Είμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα των κρατουμένων και τις κινητοποιήσεις τους. Παλεύουμε μαζί τους για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, για αποποινικοποίηση αδικημάτων, για την αποαυστηροποίηση των ποινών, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, για την τήρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

ΑΡΧΕΙΟ