Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Ετοιμάζονται για γενική απεργία πείνας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

09/10/2008

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ζητείται ανθρωπιά για τους φυλακισμένους

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σε μαζική απεργία πείνας στις φυλακές και αποχή από κάθε εργασία και δραστηριότητα της υπηρεσίας ετοιμάζονται να κατέλθουν οι κρατούμενοι όλων των ελληνικών φυλακών.

Μέλη επιτροπών κρατουμένων από το σύνολο σχεδόν των σωφρονιστικών καταστημάτων διατυπώνουν 45 αιτήματα ανθρωπιάς προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και προειδοποιούν τη κυβέρνηση: εάν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης δεν τα αποδεχθεί εμπράκτως, θα αρχίσουν μαζική, παθητική απεργία μέσα στις φυλακές.

Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά σωφρονιστικά χρονικά που επιχειρείται με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο η διεκδίκηση αιτημάτων από όλους τους κρατούμενους. Οι οργανωτές του εγχειρήματος τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση αποφεύγοντας κάθε βίαιη και έκνομη ενέργεια, όπως φθορές υλικών και κτιρίων, για να μην έχουν οι μηχανισμοί καταστολής πρόσχημα παρέμβασης.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι «είμαστε σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας και δεν μας αξίζει η συμπεριφορά που υφιστάμεθα», προσθέτουν και ανακοινώνουν ότι θα προσφύγουν ομαδικά κατά της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για βασανιστήρια και απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή για μας και τις οικογένειές μας, να πάψουμε να εξοντωνόμαστε μέσα στα ελληνικά κολαστήρια», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μιλούν ακόμη για χιλιάδες νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε συνεχή καταστολή, κολυμπώντας μέσα σε θάλασσες ηρωίνης, μεθοδευμένα χορηγούμενης και «βουνά ψυχοφαρμάκων αφειδώς χορηγούμενων». Καταμετρούν επίσης κάθε χρόνο 180 έως 250 νεκρούς κρατούμενους και υποστηρίζουν ότι οι έγκλειστοι, σύμφωνα με δικό τους προσκλητήριο, φτάνουν τις 14.000, αντί των 12.000 που μετρά το υπουργείο.

«Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ' ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών Δικαιοσύνης τα τελευταία 10 χρόνια για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να επιβάλουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Ζητάμε αλλαγή της νομοθεσίας, εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων με βάση τις συστάσεις της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων (CPT) και της Ε.Ε.», επισημαίνουν με έμφαση.

Τα κυριότερα από τα αιτήματά τους είναι:

* Ιατρική κάλυψη των φυλακών σε 24άωρη βάση και έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ κελιών και φυλακίων σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών.

* Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων στα νοσοκομεία να γίνεται με ασθενοφόρα και όχι με τζιπ.

* Να εξανθρωπισθεί το επισκεπτήριο των συζύγων με διευρυμένη εφαρμογή του «ελεύθερου» επισκεπτηρίου σε κλειστό ιδιαίτερο χώρο.

* Να εξοπλιστούν οι φυλακές με σύγχρονα μέσα ανίχνευσης ναρκωτικών ώστε να σταματήσουν οι εξευτελιστικές μέθοδοι σωματικής έρευνας των κρατουμένων.

* Να κρατούνται τα θύματα-χρήστες σε ειδικά κέντρα παροχής βοήθειας και να παρέχεται προνοιακή υποστήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.

* Να παρέχονται τα ευεργετικά ημερομίσθια και η συμμετοχή σε προγράμματα δουλειάς, δεύτερης ευκαιρίας, σε όλους τους κρατούμενους χωρίς διακρίσεις.

* Να χορηγούνται οι εκπαιδευτικές, τακτικές και έκτακτες άδειες σε όσους κρατούμενους πληρούν τις προϋποθέσεις και όχι επιλεκτικά. Να αυξηθούν σε 60 οι μέρες άδειας και να μειωθούν τα ανώτατα όρια της παραμονής στη φυλακή ως προϋπόθεση χορήγησής της. Σήμερα τα όρια αυτά είναι 5 χρόνια για τις καθείρξεις και 8 χρόνια για την ποινή των ισοβίων.

* Να εφαρμοσθεί το προβλεπόμενο μέτρο της ημιελεύθερης διαβίωσης και κοινωφελούς εργασίας και να κρατούνται κοντά στον χώρο κατοικίας τους.

* Να γίνει εφάπαξ αποσυμφόρηση με αναστολή μέρους των ποινών καθώς την τελευταία 8ετία η υστερία των παραδικαστικών κυκλωμάτων οδήγησε σε εξοντωτικές ποινές.

* Να εκτίονται ενιαία οι ποινές για όλα τα αδικήματα χωρίς διακρίσεις στα όρια για την υφ' όρον απόλυση.

* Να εκσυγχρονισθούν ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, τον εξανθρωπισμό των ορίων των ποινών και όχι την εκδικητική τιμωρία.

* Να μειωθεί η οροφή των 25 ετών συνεχούς κράτησης, με εξαίρεση τα ειδεχθή εγκλήματα, στα 15-18 χρόνια.

* Να εφαρμοσθεί σύμφωνα με τον νόμο το μέτρο της προφυλάκισης και να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κρατητήρια μεταγωγών.

* Να επιτραπεί σε μέλη ΜΚΟ, φορέων και του Κοινοβουλίου να επισκεφθούν τις φυλακές.

* Να εξαλείφονται οι πειθαρχικές ποινές μετά την έκτισή τους, να κλείσουν οι παλιές φυλακές, να καταργηθεί πλήρως η λογοκρισία της αλληλογραφίας και να γίνει ο διαχωρισμός των κρατουμένων. *

Κραυγή κρατουμένων με AIDS

Νέα ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να «μην οδηγούνται σε θάνατο οι ασθενείς κρατούμενοι με HIV», απέστειλαν στην «Ε» από το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος» οι κρατούμενοι που πάσχουν από την ασθένεια. Στην επιστολή τους καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να επισκεφθεί το νοσοκομείο των φυλακών για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, σε ασφυκτικούς χώρους, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, ξεχασμένοι στην τύχη τους και την ασθένειά τους. «Ανθρώπινες ψυχές μετρημένες στα δάκτυλα των χεριών. Ανθρωποι που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τέλος. Με την υγεία τους κλονισμένη χρόνια τώρα από την ασθένεια του AIDS, προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες κράτησης. Ανθρωποι που τους επιβάλλονται ποινές κράτησης σαν τους υγιείς ανθρώπους, εξοντωτικές. Ανθρωποι με προβλήματα που τους προκάλεσε το AIDS. Μόνοι τους, απομονωμένοι στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού "Αγιος Παύλος", περιμένουν μια αντιμετώπιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μια ρύθμιση που δεν έχει έρθει ακόμη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Α.Κ.Μ.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=98294448,3994448

ΑΡΧΕΙΟ