Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Από τη Συνέντευξη τύπου σήμερα 30 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο Τύπου
Από τη Συνέντευξη τύπου χθες 30 Οκτωβρίου 2008


Τη Δευτέρα η αποχή συσσιτίου και η απεργία πείνας στις φυλακές

Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, θα αρχίσει, τελικά, η αποχή συσσιτίου και η απεργία πείνας στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών φυλακών. Αυτό ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που δόθηκε χθες στην ΕΣΗΕΑ. Στη συνέντευξη μίλησαν η Δήμητρα Αρβανιτάκη, ο Νίκος Γιαννόπουλος, ο Γιάννης Δημητρόπουλος (πρώην κρατούμενος), η Γιάννα Κούρτοβικ και ο Πάνος Λάμπρου.

Παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Π. Κοροβέσης, Γ. Μπανιάς. Από την Ένωση πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μίλησε ο Γ. Ματαγός, από την «Κραυγή Ελευθερίας» ο Ν. Σκυφτούλης, από την Εναλλακτική Παρέμβαση ο Κ. Παπαδάκης, από την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ ο Δ. Σαραφιανός, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα ο Άχιμ Ρολχοίζερ και από τον Εναλλακτικό Σύνδεσμο Απεξάρτησης ο Γ. Οικονομόπουλος από την ΑΡΣΙΣ ο Παύλος Σαλίχος.

Από τους ομιλητές ανακοινώθηκε το πρόγραμμα δράσης εντός και εκτός φυλακής με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων να πραγματοποιεί στις 10 Νοεμβρίου μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στα Προπύλαια με τους: Θανάση Παπακωνσταντίνου, Φοίβο Δεληβοριά, Μανώλη Φάμελο, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Locomondo (unplugged), Ζωρζ Πιλαλί, Magic de Spell κ.α.

Χθες μέλη της «Πρωτοβουλίας» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στις φυλακές Διαβατών, ενώ αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν φυλακές.

Το πρωί της Δευτέρας οι κρατούμενοι θα καταθέσουν κείμενο με υπογραφές προς τη Γραμματεία της κάθε φυλακής, όπου θα δηλώνουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην αποχή συσσιτίου και στην απεργία πείνας. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή κρατούμενοι από τις εξής φυλακές: Κομοτηνή, Διαβατά, Λάρισα, Δομοκός, Γρεβενά, Άμφισσα, Ανήλικοι Βόλου, Κορυδαλλός, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Μαλανδρίνο, Ναύπλιο, Πάτρα, Χανιά, Αλικαρνασσός, Νεάπολη Κρήτης, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Χίος, Αυλώνα, Γυναικείες Θηβών.

Να σημειωθεί ότι στην πρόθεση των μελών της «Πρωτοβουλίας» είναι να αρχίσει ταυτόχρονα με τους «μέσα» απεργία πείνας αλληλεγγύης.

ΑΡΧΕΙΟ