Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Αποχή από το συσσίτιο και απεργία πείνας σε 20 φυλακές

www.in.gr
Κραυγή αγωνίας
30/10/08

Λεζάντα φωτογραφίας: Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες κράτησης

Αποχή από το συσσίτιο και απεργία πείνας στο σύνολο των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα οι κρατούμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στις φυλακές.

Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει οι κρατούμενοι στις φυλακές Κομοτηνής, Διαβατών, Λάρισας, Δομοκού, Γρεβενών, Αμφισσας, Ανηλίκων Βόλου, Κορυδαλλού, Κερκύρας, Χαλκίδας, Μαλανδρίνου, Ναυπλίου, Πατρών, Χανίων, Αλικαρνασσού, Νεαπόλεως Κρήτης, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Χίου, Αυλώνος και Γυναικείων Θηβών.

Οι κρατούμενοι θα καταθέσουν κείμενο με υπογραφές προς την γραμματεία της κάθε φυλακής, όπου θα δηλώνουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην αποχή από το συσσίτιο και στην απεργία πείνας.

Στο σχετικό ψήφισμα της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των φυλακών φτάνει πλέον τις 14.000, ενώ προβλέπονται 7.500 θέσεις κρατουμένων. Ακόμη, επισημαίνεται ότι 377 κρατούμενοι πέθαναν τα τελευταία δέκα χρόνια, εκ των οποίων οι 52 το 2007.

Σημειώνεται ότι σε κελιά που θα έπρεπε να φιλοξενούν πέντε κρατούμενους, στοιβάζονται 15 έως 18, με μία τουαλέτα και ένα ντους για την εξυπηρέτηση όλων.

Συναυλία αλληλεγγύης στους κρατούμενους ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει η Πρωτοβουλία της 10ης Νοεμβρίου στα Προπύλαια.

Συμπαράσταση του ΔΣΑ

Τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση ο ΔΣΑ αναφέρει: «Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, οικονομικά αδύναμοι ή πρόσωπα συνδεόμενα με χρήση ναρκωτικών, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των προφυλακισμένων εξαιτίας της κατάχρησης του θεσμού της προσωρινής κράτησης.

»Ο ΔΣΑ έχει προβεί επανειλημμένα σε διαβήματα και διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς ούτε μία ανταπόκριση. Στο αίτημα της κοινωνίας για λιγότερους φυλακισμένους, η κυβέρνηση απαντά δυστυχώς με περισσότερες φυλακές και διατηρεί το άβατο των φυλακών, απαγορεύοντας και στο ΔΣΑ και τους άλλους φορείς την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των φυλακών, αλλά και την εκπροσώπησή τους στα τοπικά και κεντρικά συμβούλια των φυλακών. Καλούμε για ύστατη φορά την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και τους δικαστικούς λειτουργούς να φέρονται με μέτρο και αναλογικότητα κατά την απαγγελία των ποινών και των προφυλακίσεων» προσθέτει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=952655

ΑΡΧΕΙΟ