Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Υπόμνημα προς τη διοίκηση της Κλειστής Φυλακής Τρικάλων

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Υπόμνημα
ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Θεσσαλονίκη, 18.09.2008

Έχουμε πληροφορηθεί από πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ότι οι κρατούμενοι της κλειστής φυλακής Τρικάλων έχουν καταθέσει υπόψη σας υπόμνημα με αιτήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα των κρατουμένων σχετίζονται με την εφαρμογή των ευεργετικών ρυθμίσεων για τις άδειες εξόδου, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τον υπερπληθυσμό της φυλακής (λόγω αυτού, οι κρατούμενοι που επιστρέφουν από άδεια δεν βρίσκουν θέση στο κελί όπου βρισκόντουσαν πριν), την εξυπηρέτηση βασικών ατομικών αναγκών (προμήθεια βασικών αγαθών μαναβικής, χρήση μαγειρικών σκευών), την επιμόρφωση και ψυχαγωγία (λειτουργία καφενείου και βιβλιοθήκης, οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων κτλ.).

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων είναι μια ομάδα ανθρώπων (εργαζόμενοι, άνεργοι, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, κοινωνιολόγοι, φοιτητές, πρώην κρατούμενοι) που έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας λόγω της αγανάκτησης που νιώθουμε με όσα συμβαίνουν μέσα στις φυλακές και τα κρατητήρια και αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Ως εκ τούτου, σας ζητούμε να μας ενημερώσετε για το τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα αιτήματα που διατυπώνονται στο υπόμνημα των κρατούμενων της κλειστής φυλακής Τρικάλων.

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων αποτελεί καταρχήν απλή εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, αλλά και αναγνώριση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου για αξιοπρεπή διαβίωση. Άλλωστε, και σύμφωνα με το σωφρονιστικό κώδικα, οι κρατούμενοι/ες στερούνται μόνο τη φυσική τους ελευθερία, που σημαίνει ότι συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην επικοινωνία και πάνω απ’ όλα στην αξιοπρέπεια.

Σε αναμονή της απάντησής και, κυρίως, των ενεργειών σας

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

ΑΡΧΕΙΟ