Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Καταγγέλλουν «άρμεγμα» από δικηγόρους - ποινές καρμπόν από δικαστές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/09/2008

Υποθέσεις ναρκωτικών

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Καταγγέλλουν «άρμεγμα» από δικηγόρους - ποινές καρμπόν από δικαστές

Αποκαλυπτικές είναι και οι διαμαρτυρίες των κρατουμένων που μίλησαν στην «Ε» για όσα βιώνουν αλλά και για τα μέτρα αυτοπροστασίας που προτίθενται να πάρουν και φτάνουν μέχρι και την επικήρυξη όσων χρηματίζονται:


«Κανένας δεν γνωρίζει τι θα του συμβεί αν συλληφθεί με οτιδήποτε, όλοι θα κοιτάξουν να του φάνε λεφτά. Μπαίνει κάποιος εδώ μέσα και δεν βρίσκεται η πόρτα να βγει έξω», μας λέει ο Γερμανός υπήκοος Κ. που ήταν επιχειρηματίας πριν βρεθεί στα 23 του υπόδικος στη φυλακή για ναρκωτικά. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, περιμένει το Εφετείο του το 2010 και μιλά για την αφαίμαξη των κρατουμένων: «Στην αρχή ο δικηγόρος μού πήρε λεφτά για να μην προφυλακιστώ, ύστερα μου ζήτησε 2.000 ταρίφα για να βγω τοξικομανής, μπορεί να μην έχεις φλέβα, να πεθαίνεις, να είσαι τελειωμένος και να σε βγάλουν μια χαρά, μετά άλλα τόσα για αίτηση αναστολής ποινής που κανείς δεν την παίρνει, υπάρχουν σοβαρά ασθενείς στις φυλακές που δεν τους βγάζουν έξω... Η Γερμανία εφαρμόζει την απόφαση - πλαίσιο από τότε που ψηφίστηκε και θα 'πρεπε να ισχύει και για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα δεν το ενσωματώνει; Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλο κέρδος μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και πολιτικών: δείτε πόσα παιδιά πολιτικών και δικαστών είναι δικηγόροι και βγάλτε συμπέρασμα. Και όχι μόνον: ο εβδομαδιαίος τζίρος στην καντίνα της φυλακής στην Πάτρα μπορεί να φτάσει και τις 30.000 ευρώ . Χώρια τα ναρκωτικά, πωλούνται όλα: είναι ένα κύκλωμα που κερδίζουν όλοι, η Αστυνομία από τις κατασχέσεις, οι φύλακες. Εχουμε υπογράψει αρκετοί κρατούμενοι για μια μαζική αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, γιατί μας σκοτώνουν με τις στάνταρ ποινές που μας ρίχνουν οι δικαστές, μας καταδικάζουν να ζούμε σε απερίγραπτα άσχημες συνθήκες, χωρίς να ενδιαφέρονται τι δουλειά έκανες έξω και αν σε καταστρέφουν. Καταγράφουμε και συγκεκριμένους δικαστές, που ρίχνουν σε όλους μίνιμουμ ποινής από δέκα χρόνια και πάνω. Για να τους αποφεύγουμε αν πέσουμε σε αυτούς. Από την άλλη, όποιος έχει πολλά λεφτά το σίγουρο είναι ότι θα βγει και πιθανόν να μην μπει και καθόλου...».

«Εκδικητικοί»

«Με τόσες χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν το μόνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι έχουν σκοπό να κλείσουν μέσα όλο τον κόσμο», μας λέει ο Ν.Γ., επίσης κρατούμενος στις φυλακές της Πάτρας: «Είναι τόσο εκδικητικοί όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Το φοβερό είναι πώς λειτουργεί το σύστημα: τα κατηγορητήρια είναι φωτοτυπία, συγκεκριμένα το δικό μου το είδα στην τηλεόραση για έναν άλλο... Δεν λέω, υπάρχουν ένοχοι που είναι στη φυλακή, αλλά έχουν κλείσει και πάρα πολλούς αθώους που από κακή συγκυρία καταδικάστηκαν σε εξοντωτικές ποινές. Το τεκμήριο της αθωότητας δεν υπάρχει. Η είσοδος δωρεάν, η έξοδος θα δούμε. Γίνεται φοβερό παιχνίδι με τεράστια ποσά, οι εκβιασμοί είναι μεγάλοι και φτάνουν τα εκατομμύρια, γι' αυτό ρίχνουν μεγάλες ποινές για να αρχίζεις να διαπραγματεύεσαι για να κατεβεί η ποινή και μπορεί να μην έχεις φράγκο. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και φόβος. Ξεκληρίζονται οικογένειες που δουλεύουν για να τους πληρώνουν. Ο κάθε κρατούμενους ξέρει για ποιους του έχουν ζητήσει λεφτά. Σκεφτόμαστε να πάρουμε μέτρα εναντίον τους, να τους επικηρύξουμε και όπως μας έκλεισαν εμάς φυλακή να τους κλείσουμε κι εμείς σπίτι τους. Δεν γίνεται να δικάζουν χωρίς να διαβάζουν τις δικογραφίες, χωρίς στοιχεία και να μην ελέγχονται κιόλας. Αυτοί που στο παρελθόν έχουν κάνει παιχνίδι με το παραδικαστικό δίνουν και τις σκληρότερες ποινές».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=06.09.2008,id=80342696

ΑΡΧΕΙΟ