Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Εισαγγελική παρέμβαση για μεταγωγές

www.skai.gr
28/08/2008
Εισαγγελική παρέμβαση για μεταγωγές

Φωτογραφία: Επικίνδυνες οι μεταγωγές κρατουμένων όπως ο Β. Παλαιοκώστας

Την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μιλτιάδη Ανδρειωτέλη προκάλεσαν οι συχνές μεταγωγές κρατουμένων, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων αποδράσεων, αλλά και την ασφάλεια των αστυνομικών.

Με εγκύκλιό του προς τους δικαστές, τους εισαγγελείς και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο κ. Ανδρειωτέλης επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο, σε περιπτώσεις επικίνδυνων κακοποιών, να στήνονται επιχειρήσεις μεταγωγών των ΕΚΑΜ. Αντίθετα, πρέπει να μεταβαίνουν οι ανακριτές στις φυλακές για να πάρουν απολογία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ήτοι σε περιπτώσεις κατηγορουμένων για σοβαρές εγκληματικές πράξεις οι οποίοι είναι ύποπτοι απόδρασης, είναι επιβεβλημένο, εφόσον κρατούνται σε φυλακές εντός της δικαστικής περιφέρειας του ανακριτή, να μεταβαίνει ο ίδιος ο ανακριτής στο κατάστημα κράτησης για να πάρει την κατάθεση ή την απολογία.

Εάν οι επικίνδυνοι κακοποιοί κρατούνται σε φυλακές εκτός της περιφέρειας του ανακριτή, εκείνος πρέπει να αναθέτει σε άλλον ανακριτικό υπάλληλο ή ανακριτή τη λήψη της απολογίας ή της κατάθεσης.

Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου αποτέλεσε πρόσφατη μεταγωγή επικίνδυνου κρατουμένου από τις φυλακές Πάτρας στον ανακριτή Βέροιας για την πραγματοποίηση της οποίας διατέθηκαν από την ΕΛΑΣ. ισχυρότατες δυνάμεις (ΕΚΑΜ κ.ά).

http://www.skai.gr/master_story.php?id=92187

ΑΡΧΕΙΟ