Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Δυόμισι κρατούμενοι για κάθε μία θέση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/07/2008

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δυόμισι κρατούμενοι για κάθε μία θέση! Ο ένας πάνω στον άλλον στοιβάζονται οι τρόφιμοι των δικαστικών φυλακών Διαβατών, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, που επισκέφθηκε χθρς το σωφρονιστικό κατάστημα με επικεφαλής τον πρόεδρο Μανώλη Λαμτζίδη.

Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στους δικηγόρους η διεύθυνση των φυλακών προκύπτει ότι κρατούνται σήμερα 614 υπόδικοι και κατάδικοι, απ' τους οποίους οι 15 ανήλικοι, τη στιγμή που οι υποδομές έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν 250 άτομα.

Ενας στους τρεις κρατουμένους (36,8%) είναι αλλοδαπός, δηλαδή 226 άτομα, απ' τα οποία 11 ανήλικοι. Οι περισσότεροι αλλοδαποί προέρχονται από την Αλβανία (122) και ακολουθούν οι Βούλγαροι (34), οι Γεωργιανοί (23) και οι Ρουμάνοι (9).

«Η υπερπληρότητα των φυλακών εγκυμονεί διάφορους κινδύνους για τους κρατουμένους», επισήμανε το κλιμάκιο του δικηγορικού συλλόγου και χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο τον μεγάλο αριθμό προσωρινά κρατουμένων και εκείνων που κρατούνται για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά».

«Σημαντικό κενό» εντοπίστηκε στην πρωτοβάθμια συστηματική υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, που σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη «μπορεί να καλυφθεί από τη λειτουργία του νοσοκομείου κρατουμένων που υπάρχει σήμερα στο νοσοκομείο Παπανικολάου».

«Να λειτουργήσει άμεσα η νέα δικαστική φυλακή των Γρεβενών, προκειμένου να υποδεχθεί τους κρατουμένους που πλεονάζουν», ζητεί ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μανώλης Λαμτζίδης, ενώ δεσμεύθηκε να στηρίξει ηθικά και υλικά όλες τις προσπάθειες που έχουν σχέση με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο παρακολουθούν 60 κρατούμενοι.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=04.07.2008,id=65069040

ΑΡΧΕΙΟ