Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Η ηρωίνη χωράει απ' τα κάγκελα

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
29/06/2008

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η προηγούμενη Πέμπτη 26 Ιουνίου και η «Κ.Ε.» δίνει τον λόγο σ' έναν αυτόπτη μάρτυρα. Σ' έναν φυλακισμένο, που ζει καθημερινά στο κελί του, στους διαδρόμους, στο προαύλιο το «παιχνίδι της ηρωίνης». Γνωρίζει τα θύματα, τους θύτες, το παραμύθι του σωφρονισμού. Φωτογραφίζει την εξαθλίωση των χρηστών, την παντελή έλλειψη στοιχειωδών κοινωνικών και υγειονομικών υποδομών. Τη φυλακή κολαστήριο ανθρώπινων ψυχών. (Για ευνόητους λόγους δεν παραθέτουμε το όνομά του. Είναι στη διάθεση της «Κ.Ε.»). Η επιστολή έχει ως εξής:

«Στα καταστήματα κράτησης, γιατί έτσι πλέον αποκαλούνται οι φυλακές, αφού διαπίστωσαν και οι ίδιοι ότι ο βαρύγδουπος και πομπώδης τίτλος "σωφρονιστικά ιδρύματα" μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλούσε, κρατούνται άνθρωποι στο ίδιο κελί, ανεξάρτητα από το είδος και τη μορφή της παραβατικής τους συμπεριφοράς.

Εγώ που είμαι για οικονομικό έγκλημα σε ιδιώτες, έχω στο κελί έναν που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών, αλλοδαπό και έναν έμπορο και ταυτόχρονα χρήστη. Στο σύνολό της η πτέρυγα των 70 ατόμων έχει: 6 για φόνο, 15 εμπόρους, 2 για οικονομικά, 45 χρήστες και 2 βιαστές. Εθνικότητες: 15 Αλβανοί, 20 Αραβες και 35 Ελληνες. Από τους 70, μεσημέρι-βράδυ, παίρνουν ψυχοφάρμακα 40 άτομα.

Χρήστες που ζητάνε, έναντι οποιουδήποτε, στην κυριολεξία οποιουδήποτε, τιμήματος και που παίρνουν ψυχοφάρμακα όχι για να θεραπευτούν ή να αντιμετωπίσουν τα στερητικά τους, αλλά για να έχει ησυχία η φυλακή. Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι κανείς δεν γλίτωσε από τα ναρκωτικά, επειδή παίρνει Tavor ή Artane. Σημασία έχει να κρατηθεί η φυλακή ήρεμη.

Υπάρχει άνθρωπος με ρημαγμένο συκώτι από την ηπατίτιδα που του προκάλεσε η χρήση της βελόνας, χρόνια άρρωστος, που αντί να είναι στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού, είναι εδώ που δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, αλλά ένας φιλότιμος νέος που κάνει το αγροτικό του. Επτακόσια άτομα χωρίς ιατρική φροντίδα. Σε μια φυλακή που το 70% είναι χρήστες, δεν υπάρχει ψυχίατρος. Ο κρατούμενος χρεώνεται από τον λογαριασμό του 25 ευρώ την επίσκεψη σε ιδιώτη ψυχίατρο. Είναι, λοιπόν, λογικό ότι ο εξαρτημένος χρήστης "επιβάλλει" αφού πληρώνει, στον γιατρό τη φαρμακευτική αγωγή που τον βολεύει ή βολεύει αυτούς που θα πουλήσουν τα χάπια τους. Εξάλλου το ζητούμενο είναι η ησυχία της φυλακής. Και ο γιατρός θησαυρίζει.

Δεν ξέρω πώς βρίσκει κάποιος ναρκωτικά έξω, ξέρω όμως πού μπορεί ν' απευθυνθεί για να τα βρει μέσα στη φυλακή. Θα απαντήσω διά της εις άτοπον απαγωγής. Δεν έρχονται ταχυδρομικά, δεν τα πετάνε στο προαύλιο απ' έξω, δεν χορηγούνται με το συσσίτιο. Τι μένει; Σίγουρα ο χειρότερος εχθρός ενός κρατουμένου είναι ο κρατούμενος. Καλοθελητές όμως υπάρχουν.

Υπάρχει κρατούμενος που παίρνει άδεια, έχει φέρει πολλές φορές ναρκωτικά απ' την "πίσω πόρτα", απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της διεύθυνσης και συνεχίζει να παίρνει ευεργετικά μεροκάματα. Και καλά αυτός είναι εξαρτημένος και η ανάγκη της εξάρτησης τον κάνει να συμπεριφερθεί έτσι. Από ποιον ελέγχθηκε όμως;

Ενα «καπάκι» 150 ευρώ

Τα ναρκωτικά πουλιούνται στη φυλακή σε υπερτιμημένο κόστος και με ελάχιστα γραμμάρια στην κατοχή του ο έμπορος πλουτίζει γρήγορα. Η πληρωμή γίνεται με τηλεκάρτες, μάρκες ή απευθείας με ταχυδρομική επιταγή στον έμπορο. Κατά σύμπτωση, οι έλεγχοι γίνονται μόλις έχει ξεπουληθεί το εμπόρευμα και πάντα σε λάθος κελιά. Και κανείς δεν ελέγχει τις επιταγές. Ενα "καπάκι" πρέζας (χωρητικότητας ενός καπακιού από στυλό Bic) πουλιέται 150 ευρώ. Υπάρχουν κρατούμενοι που χρωστούν 1.000 ευρώ και πολλές συναλλαγές καταλήγουν σε συμπλοκές, ενίοτε με θύματα.

Εμπόριο γίνεται με τα ψυχοφάρμακα. Αν και τους τα δίνουν "σπασμένα", τα μεταφέρουν στο στόμα τους και τα μεταγγίζουν στο στόμα κάποιου άλλου με ένα φιλί. Ενα Ipnostedon π.χ. έχει την ίδια αξία όσο το 1/15 από το "καπάκι", δηλαδή 10 ευρώ.

Οι κρατούμενοι είναι τόσο εξαρτημένοι και οι υπάλληλοι τόσο αποχαυνωμένοι ώστε όλα συμβαίνουν σαν να μην βλέπει κανένας κανέναν. Κι ας υπάρχουν στον χώρο των 70 ατόμων τουλάχιστον 25 κάμερες. Το εντυπωσιακό είναι πως οι κρατούμενοι μιλούν για άλλες φυλακές, όπως Κέρκυρα, Γιάννενα, Κορυδαλλό, Τρίκαλα, εκστασιασμένοι για το πώς θα βρεθούν εκεί για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ναρκωτικά.

Μόνο μεγάλες δουλειές κλείνονται από τις φυλακές, όχι μικρά νταραβέρια. Εξάλλου σε όλες τις καθώς πρέπει φυλακές υπάρχουν απαγορευμένα κινητά για να διευκολύνεται το εμπόριο. Πώς μπαίνουν τα κινητά στη φυλακή; Με 1.500 ευρώ όλα γίνονται.

Ακουσα ένα τραγούδι κρατούμενου στον Λαζόπουλο, που αποκαλούσε τους υπαλλήλους των φυλακών "ανθρωποφύλακες με οχτάχρονου μυαλά". Ο στίχος του έλεγε:
"Μόνο η πρέζα βρίσκει δρόμους ανοιχτούς
περνά και όλοι τους αδιάφορα σφυρίζουν
θεέ μου, συγχώρα και σωφρόνιζε αυτούς
που τους πληρώνουν, δήθεν, να μας σωφρονίζουν".

Σύμπτωση: Στα περισσότερα φαρμακεία των φυλακών δουλεύουν ως βοηθοί νοσοκόμου μόνο κρατούμενοι που κατηγορούνται για εμπόριο, όπως και στις αποθήκες που φυλάσσονται πράγματα κρατουμένων.

Τέτοιες συμπτώσεις δεν συνέβησαν ούτε κατά τη διάρκεια "της μεγάλης έκρηξης" που δημιούργησε το Σύμπαν.

Τους πραγματικούς χρήστες, που στην ουσία είναι άρρωστοι, δεν τους βάζουν σε μεροκάματα ώστε να ξεχνιούνται, και οι υπηρεσίες της φυλακής, δηλαδή η κοινωνική υπηρεσία και ο ψυχολόγος είναι ανύπαρκτοι.

Σχολεία για εμπόρους

Αν δεν αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη διαφορετικά τον χρήστη από τον έμπορο, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Τα ναρκωτικά όμως συντηρούν μια ολόκληρη βιομηχανία όπου "ευυπόληπτοι" θησαυρίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί, κυρίως για αλλοδαπούς κρατούμενους, η ιστορία κάποιου αστυνομικού που τους καταδικάζει. Ο χρήστης γίνεται ποινικός κατάδικος επειδή είτε κλέβει για τη δόση του είτε γίνεται βαποράκι για να την εξασφαλίσει. Γι' αυτό και γέμισαν οι φυλακές με εμπόρους του ενός γραμμαρίου.

Δεν θ' αλλάξει τίποτα, επειδή κυρίως δεν συμφέρει το σύστημα, που συντηρείται από τα ναρκωτικά. Οι φυλακές είναι τα καλύτερα σχολεία για επιτυχημένους εμπόρους και μεσάζοντες. Οι καλύτερες δουλειές γίνονται από μέσα και με σωστή πληροφόρηση. Αν ήθελε η πολιτεία να ανακαλύψει εμπόρους αρκούσε με εισαγγελική παρέμβαση να παρακολουθεί τα τηλεφωνήματα συγκεκριμένων ανθρώπων στις φυλακές. Σωφρονισμός σημαίνει ησυχία. Ησυχία έχω όταν σου παρέχω ό,τι θέλεις ή όταν ανέχομαι καταστάσεις για να έχεις ό,τι θέλεις.

Εφθασα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μου και δεν ήξερα πώς ήταν τα ναρκωτικά. Ομως έμαθα. Εμαθα τις πιάτσες, τους ανθρώπους, τις δυσκολίες της συναλλαγής, τα κολαούζα, τους καλοθελητές.

Είναι κολαστήρια οι φυλακές και πρότυπα σχολεία εκπαίδευσης εγκληματιών. Για να διαιωνίζεται το είδος. Για να χτίζονται καινούριες με μίζες. Για να προσλαμβάνονται αδιόριστοι που αναγκάζονται να παριστάνουν τους σωφρονιστές. Για να κινείται το χρήμα. Ζεστό και αφορολόγητο.

Οποιος ξεφεύγει, το κάνει μόνο από δική του προσπάθεια. Είναι προσωπικός αγώνας ο σωφρονισμός. Ολοι οι χρήστες γυρίζουν στη φυλακή. Οσοι δεν γυρίζουν, είναι γιατί τους προλαβαίνει ο θάνατος. Τέτοια δικαιοσύνη εξοντώνει. Δεν σωφρονίζει. Και είναι ψέμα ότι οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη. Τη μοσχοπουλάνε».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=27925696

ΑΡΧΕΙΟ