Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Δελτίο τύπου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13/06/2008

Με αφορμή την κινητικότητα που εκδηλώνεται την περίοδο αυτή για το πρόβλημα των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος ο Δ.Σ.Α. επισημαίνει ότι :

1. Παρά τα αλλεπάλληλα νομοθετικά μέτρα των τελευταίων ετών, ο πληθυσμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές αυξάνεται σταθερά, ανερχόμενος σήμερα περί το πενταπλάσιο του 1978 (12.000 -2.500). Αιτία γι αυτό αποτελεί η αυστηρότητα των δικαστικών αποφάσεων σε συνδυασμό με την ανεπιτυχή αντιμετώπιση ιδιαίτερων κατηγοριών κρατουμένων (π.χ. ανήλικοι, τοξικομανείς).

2. Ιδιαίτερη ανησυχία και ανασφάλεια δικαίου προξενεί η καταχρηστική εφαρμογή του θεσμού της «προσωρινής κράτησης» (προφυλάκισης), που είναι αποτέλεσμα διόγκωσης των κατηγοριών.Οι υπόδικοι κρατούμενοι σήμερα ανέρχονται στο 30% του συνόλου, γεγονός που καταδεικνύει την κατάχρηση.

3. Η πολιτεία εμμένει στο άβατο των φυλακών, εξακολουθεί να αρνείται στον Δ.Σ.Α. και άλλους αρμοδίους φορείς την επίσκεψη στις φυλακές για την επί τόπου διαπίστωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης. Και τούτο σε μία περίοδο πληθώρας καταγγελιών για αυθαιρεσίες, απαγόρευση κυκλοφορίας εντύπων, έλλειψη ιατρικού προσωπικού και στοιχειωδών υποδομών ακόμη και σε καινούργιες φυλακές.

Ο Δ.Σ.Α. έχει συγκρατήσει επιτροπή για το σωφρονιστικό σύστημα αποτελούμενη από τους κ.κ. Ευάγγελο Γαλετζά, Κώστα Παπαδάκη, Ρεγγίνα Καρά, Δημήτρη Φίλη η οποία με αρμόδιους φορείς διερευνά καταγγελίες και επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

http://www.dsa.gr/index.phtml?url=pr&categ=Δελτία%20Τύπου&id=25661309

ΑΡΧΕΙΟ