Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Στοιβαγμένοι κρατούμενοι - χρήστες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/05/2008
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων»

Οι μισοί και περισσότεροι από τους κρατούμενους στις φυλακές είναι χρήστες ναρκωτικών ή έχουν καταδικαστεί για κάποιο συναφές αδίκημα, είναι στοιβαγμένοι σε «αποθήκες ανθρώπων» και ο εγκλεισμός τούς οδηγεί πολλές φορές στο θάνατο, σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».

Χθες το βράδυ έγινε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο και η εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας», γιατρός Χριστίνα Κυδώνα, έθεσε τα αιτήματα:

* Αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών. * Διαχωρισμός «μαλακών» και «σκληρών». * Νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης. * Να εκτίουν τα 3/5 της ποινής τους και οι κρατούμενοι που έχουν σχέση με ουσίες, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους. * Ιατρική κάλυψη για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου μέσα στις φυλακές. * Εθελοντική πρόσβαση σε διάφορα μοντέλα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές -όχι καταναγκασμός και όχι στη μονοπώληση της απεξάρτησης.

Τα δικαστήρια δεν πρέπει να διστάζουν ν' αναγνωρίζουν την ιδιότητα του εξαρτημένου ώστε να προβλέπονται εναλλακτικές μορφές απεξάρτησης και αποφυλάκιση σε συντομότερο χρόνο για κρατούμενους που είναι εξαρτημένοι, τόνισε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος.

Οι βλάβες που προκαλούν οι απαγορεύσεις είναι μεγαλύτερες απ' αυτές που προκαλούν οι ουσίες, είπε ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονομόπουλος. Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη από την διακίνηση είναι 12.500 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο και το κόστος της καταστολής υπολογίζεται σε 40.000.000 ευρώ την ημέρα, παγκοσμίως.

Ν' αναγνωρίζεται η ιδιότητα του εξαρτημένου και στους χρήστες ινδικής κάνναβης, πρότεινε ο νομικός Γιάννης Ιερόπουλος.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=21.05.2008,id=50489560

ΑΡΧΕΙΟ