Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

«Κανένα παιδί σε κελί»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/05/2008
ΙΩ.Σ.

Για μερικούς θα αρκούσε και μόνο το γεγονός ότι ανήλικοι κρατούμενοι αυτοκτονούν. Ο Νασίμ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, που βρέθηκε για 15 μήνες στις φυλακές ανηλίκων δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Κούρδο φίλο του τον Αχμέτ, που κρεμάστηκε με ένα καλώδιο στα μαγειρεία. Θυμάται ακόμη τον Ισμαήλ, που πέθανε από ναρκωτικά. Θάνατοι που τον σημάδεψαν αλλά αποσιωπήθηκαν, όπως μας είπε. Πριν από λίγες μέρες ήταν ένας ανήλικος που αποπειράθηκε να κόψει τις φλέβες του στο ψυχιατρείο των φυλακών.

Αν οι αυτοκτονίες δεν είναι ικανός λόγος για να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων, στη χθεσινή συζήτηση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, με αίτημα και σύνθημα «κανένα παιδί σε κελί», διατυπώθηκαν μερικοί ακόμη.

Οπως ότι «δεν μπορεί σε ένα αφύσικο περιβάλλον να δημιουργηθούν ομαλές συνθήκες», σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Β. Καρύδη, που επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα της κατάργησης της φυλάκισης ανηλίκων. Αλλωστε, ελάχιστοι από τους 438 ανήλικους κρατουμένους της χώρας βρίσκονται μέσα για βίαια εγκλήματα -π.χ. ανθρωποκτονίες- που θα «νομιμοποιούσαν» στην κοινωνία την ποινή φυλάκισης. Η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, είναι μέσα για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας, ναρκωτικά και παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς σχεδόν οι μισοί είναι αλλοδαποί. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς κρατουμένους είναι υπόδικοι σε ποσοστό 56,49%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο εγκληματολόγος Γ. Νικολόπουλος.

Η εξωιδρυματική μεταχείριση για τους ανήλικους παραβάτες αποτελεί την πιο ορθολογική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανηλίκων, σύμφωνα με τη συνεργάτιδα του Συνηγόρου του Παιδιού, Μ. Πούλου.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=64322328

ΑΡΧΕΙΟ