Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Εξέγερση κρατουμένων

ΕΘΝΟΣ

10/4/2008

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΝΙΑΤΗΣΤουλάχιστον εξήντα τρόφιμοι αρνήθηκαν χθες το απόγευμα να μπουν στα κελιά τους και στη συνέχεια ανέβηκαν στην ταράτσα φωνάζοντας συνθήματα για τις συνθήκες κράτησής τους. Το κτίριο έχει περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις.Η φυλακή της Κέρκυρας έχει περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες περιμένουν εντολή εισαγγελέα, για να επιχειρήσουν μέσα στη φυλακή και να οδηγήσουν τους κρατουμένους στα κελιά τους. Οι κρατούμενοι, αλλοδαποί στην πλειονότητά τους, καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κέρκυρας είναι άθλιες. Και ότι παρά τις υποσχέσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς για τη βελτίωση της κατάστασης, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.


Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι σε κάθε κελί ζουν τέσσερα με πέντε άτομα, συνολικού μεγέθους 4 τετραγωνικών μέτρων το καθένα και ότι κοιμούνται στο πάτωμα. Στις έξι πτέρυγες που λειτουργούν, έχουν στοιβαχτεί 240 κρατούμενοι. Στην ταράτσα ανέβηκαν χρησιμοποιώντας σεντόνια και κουβέρτες, ενώ έχουν στην κατοχή τους πέτρες και σιδηρολοστούς. Μάλιστα, έχουν φροντίσει να προμηθευτούν και νερό.


ΕισαγγελέαςΗ Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, κ. Νταϊρούση, συνοδευόμενη από τον αστυνομικό διευθυντή Κέρκυρας και τον διευθυντή των φυλακών κ. Σκαρβελάκη, προσπαθούσε να πείσει τους κρατουμένους να επιστρέψουν στα κελιά τους.


Το σωφρονιστικό κατάστημα της Κέρκυρας, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από τους Αγγλους που είχαν υπό την κατοχή τους τα Ιόνια Νησιά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει τύχει μια σειράς επισκευαστικών εργασιών, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη και γι αυτό 4 από τις 10 ακτίνες των φυλακών δεν λειτουργούν.


Πολλοί από τους κρατουμένους των υπό επισκευή ακτίνων της φυλακής, ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, παρέμειναν στην Κέρκυρα και στριμώχτηκαν στις υπό λειτουργία ακτίνες, με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί τα όποια προβλήματα.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8470&pubid=814430

ΑΡΧΕΙΟ