Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Μονόκλινα κελιά και παιδότοποι στις νέες φυλακές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/04/2008

Συνθήκες διαβίωσης, πρωτοφανείς για τα ελληνικά «σωφρονιστικά» δεδομένα, θα έχουν οι γυναίκες-κρατούμενες στις νέες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών, που εγκαινίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης.

Μονόκλινα και δίκλινα κελιά με WC (για τις μητέρες κρατούμενες με μωρά), χώροι ψυχαγωγίας και εκτόνωσης-καπνιστήριο, παιδότοποι, ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, περιλαμβάνονται στα 6 κτίρια της κυρίως φυλακής, που έχει 5 πτέρυγες και συνολικό εμβαδόν 7.500 τετραγωνικά μέτρα. Κάθε πτέρυγα διαθέτει επίσης κουζίνα, δανειστική βιβλιοθήκη, ιδιαίτερο προαύλιο, ενώ θα λειτουργούν ακόμη αίθουσες πληροφορικής, σχολείο και εργαστήριο.

Προβλέπεται ακόμη λειτουργία ΚΕΘΕΑ για εξαρτημένες κρατούμενες ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπήρξε για το νέο κτίριο μητέρων ανηλίκων, στο οποίο θα φιλοξενούνται και τα παιδιά των κρατουμένων.

Το νέο κατάστημα κράτησης, στο οποίο θα μεταφερθούν σταδιακά τον επόμενο μήνα οι περίπου 400 γυναίκες που κρατούνται σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, καλύπτεται από πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας.

«Πρότυπο σωφρονιστικό κατάστημα υψηλών προδιαγραφών διαβίωσης» το χαρακτήρισε ο κ. Χατζηγάκης, προσθέτοντας ότι δρομολογείται η αποσυμφόρηση των φυλακών Κορυδαλλού.

«Είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίζει συνθήκες καλύτερης και πιο ανθρώπινης διαβίωσης για όλους τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα εκείνους στις φυλακές», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η πολιτεία συμπαραστέκεται σε όσους δίνουν τη σπουδαία μάχη για την απελευθέρωσή τους από τα ναρκωτικά».

Ο χώρος των παλιών κτισμάτων των γυναικείων φυλακών διατίθεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, για ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και άλλες ανάγκες των πολιτών του Κορυδαλλού.

Σύντομα εγκαινιάζονται και οι νέες φυλακές Γρεβενών ενώ ως το τέλος του χρόνου αποπερατώνονται και οι φυλακές Νιγρίτας, Σερρών, Δράμας και Χανίων.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=830128

ΑΡΧΕΙΟ