Τρίτη 22 Απριλίου 2008

«Να μην μπαίνουν φυλακή ανήλικοι και εξαρτημένοι»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/04/2008

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Δεκαέξι προτάσεις-φωτιά προκειμένου να αλλάξει ριζικά το γκρίζο τοπίο των ελληνικών φυλακών κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Συμβουλευτικό όργανο του πρωθυπουργού η Επιτροπή, επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος. Διαπιστώνει υπερφόρτωση των φυλακών με αλλοδαπούς (περίπου το 55% του συνόλου) και κρατουμένους για ναρκωτικά, καθώς τα 2/3 των εγκλείστων, δηλαδή πάνω από 7.000 άτομα σε σύνολο περίπου 11.000, βρίσκονται εκεί λόγω της σχέσης τους με ναρκωτικές ουσίες.

Ανάμεσα στα τολμηρά μέτρα που εισηγείται είναι: ο μη εγκλεισμός ανηλίκων και εξαρτημένων (μια και η ποινική καταστολή δεν έφερε λύση του προβλήματος των ναρκωτικών), η επανεξέταση των σημερινών ποινών για κάποια εγκλήματα, η επιβολή φυλάκισης μόνο σε σοβαρά αδικήματα, η ενίσχυση των αδειών και των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής.

Ως άμεσα και επείγοντος χαρακτήρα μέτρα η Επιτροπή προτείνει:

1 Να επιτραπεί η εποπτεία και ο έλεγχος των φυλακών από ανεξάρτητους θεσμικούς φορείς. Σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να αρνείται στον Συνήγορο του Πολίτη και στους δικηγορικούς συλλόγους πρόσβαση στις φυλακές!

2 Να ανταποκριθεί το υπουργείο στις συστάσεις διεθνών οργανισμών και ιδίως της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ (CPT), τις οποίες αντιμετωπίζει με καχυποψία. Η τελευταία έκθεση της CPT έκανε λόγο για βασανισμό κρατουμένου σε απομόνωση στις φυλακές Κορυδαλλού και αδιαφορία των ιατρών της φυλακής!

3 Να εφαρμοστεί ο σωφρονιστικός κώδικας, με πλήρη διαχωρισμό κρατουμένων, ενίσχυση κοινωφελούς εργασίας κ.ά.

4 Προσεκτική και απροκατάληπτη εφαρμογή ευεργετικών μέτρων όπως οι άδειες και η υφ' όρον απόλυση (με αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κατηγορουμένου). Να επανεξεταστούν οι πρόσθετες απαιτήσεις (4/5 της ποινής) για την υφ' όρον απόλυση των κρατουμένων για ναρκωτικά.

5 Να γίνουν περισσότερο διαφανείς οι μεταγωγές.

6 Ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού των φυλακών.

7 Να υπαχθούν το νοσοκομείο κρατουμένων και το ψυχιατρείο της φυλακής στο υπουργείο Υγείας.

8 Να επεκταθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές, να στελεχωθούν υποβοηθητικά από αποεξαρτημένους κρατουμένους και να γίνει αυστηρός διαχωρισμός τοξικομανών και ψυχικά πασχόντων κρατουμένων από τους υπόλοιπους.

Στο πεδίο της πρόληψης και της αντεγκληματικής πολιτικής, προτείνονται:

9 Χάραξη ολοκληρωμένης και γενναίας σωφρονιστικής πολιτικής με έμφαση στην πρόληψη.

10 Οι καταγγελίες των κρατουμένων για βασανιστήρια και κακομεταχείριση στη φυλακή να ελέγχονται και οι δράστες να τιμωρούνται συστηματικά. Η ατιμωρησία πρέπει να εκλείψει. Ηδη η επιτροπή CPT έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα με δημόσια καταγγελία εάν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της, γεγονός που που θα διαπομπεύσει τη χώρα.

11 Για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταγγελιών κακομεταχείρισης, προτείνεται η υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης, επίσημου εγχειριδίου του ΟΗΕ για τα θέματα αυτά.

12 Να μειωθεί, κατά το δυνατόν, η στερητική της ελευθερίας ποινής. Η φυλάκιση να παραμείνει ως ποινή μόνο για τα σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες. Η προσωρινή κράτηση να επιβάλλεται με φειδώ. Ζητείται, επίσης, επαναπροσέγγιση των ισχυουσών ποινών σε κάποιες κατηγορίες εγκλημάτων.

13 Ο εγκλεισμός των ανηλίκων και των κρατουμένων για ναρκωτικά να γίνεται με εξαιρετική φειδώ και ως έσχατη κύρωση, μόνο για πράξεις βίας ή αδικήματα που τελούνται κατ' επάγγελμα, εξακολούθηση ή υποτροπή και όχι για συνήθη πλημμελήματα.

14 Η κατασκευή νέων φυλακών είναι αναγκαία και ευπρόσδεκτη, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από ουσιαστικά μέτρα μείωσης του αριθμού όσων εισέρχονται σε αυτές.

15 Να καθοριστεί νομοθετικά ανώτατο χρονικό όριο κράτησης για αλλοδαπούς υπό δικαστική απέλαση.

16 Να ενισχυθεί η λειτουργία του ΝΠΙΔ «Επάνοδος» και να αρθούν κωλύματα πρόσληψης στο Δημόσιο λόγω καταδίκης καθώς και χορήγησης αδειών οδήγησης σε απεξαρτημένα άτομα. *

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=69912176

ΑΡΧΕΙΟ