Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Όχι στην απομόνωση των κρατούμενων. Όχι στην απαγόρευση επισκεπτηρίων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όχι στην απομόνωση των κρατούμενων.
Όχι στην απαγόρευση επισκεπτηρίων.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008


Τα επισκεπτήρια είναι ένα από τα λίγα ευεργετήματα που έχει προβλέψει το σωφρονιστικό σύστημα για να αποτρέπεται ο κοινωνικός αποκλεισμός των κρατουμένων (επισκεπτήριο, άδειες, τηλέφωνο). Αυτά τα ευεργετήματα παρότι είναι κατοχυρωμένα από το νόμο, πολλοί κρατούμενοι τα στερούνται.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων πρόσφατα κατήγγειλε την απαγόρευση επισκεπτηρίου στους 4 ανήλικους κρατούμενους στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η άρνηση έφερε τη δικαιολογία ότι το μέλος της Πρωτοβουλίας που αιτήθηκε το επισκεπτήριο εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Μια δεύτερη περίπτωση άρνησης επισκεπτηρίου από μέλος της Πρωτοβουλίας αφορά τον Παναγιώτη Γεωργιάδη που κρατείται στις φυλακές της Χαλκίδας. Το μέλος της Πρωτοβουλίας ζήτησε να τον επισκεφθεί και η Διεύθυνση αρνήθηκε χωρίς καν να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Καταγγέλουμε την απαγόρευση επισκεπτηρίων αφού τέτοιες πράξεις δείχνουν το σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης. Οι κρατούμενοι δεν πρέπει να αποκλείονται από το κοινωνικό σύνολο. Ο εγκλεισμός τους σε κάποια φυλακή δεν πρέπει να ισοδυναμεί με απομόνωση. Το επισκεπτήριο είναι δικαίωμα και όχι στη βούληση της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας. Οι κρατούμενοι στερούνται την ελευθερία τους αλλά δεν παύουν να είναι ενεργοί πολίτες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

ΑΡΧΕΙΟ