Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Για την εξέγερση στις φυλακές της Κέρκυρας

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δελτίο Τύπου για την εξέγερση στις φυλακές της Κέρκυρας
11/04/2008

Οι κρατούμενοι των Φυλακών Κέρκυρας ξεσηκώθηκαν. Βγήκαν στην ταράτσα και απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, παύση της αυθαιρεσίας, της εκδικητικότητας και της βίας του «σωφρονιστικού» μηχανισμού σε βάρος τους.

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την εξέγερση των έγκλειστων σε όλες τις φυλακές της χώρας -και παρ’όλες τις υποσχέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης-, όχι μόνο δεν λύθηκε κανένα από τα αιτήματα των κρατουμένων, αλλά η κατάσταση στις φυλακές χειροτερεύει διαρκώς: υπερσυνωστισμός, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των φυλακισμένων, αυθαίρετες μεταγωγές και τρομοκρατική επιβολή πειθαρχικών ποινών, επιλεκτική χορήγηση ημερομισθίων (που μειώνουν το χρόνο έκτισης της ποινής) και αδειών εξόδου, εκβιαστική χρήση του μέτρου της «υφ’ όρων απόλυσης», κτηνώδης αντιμετώπιση των ανηλίκων και τοξικοεξαρτημένων κρατούμενων (που επ’ ουδενί πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή, αλλά σε θεραπευτικά προγράμματα που προβλέπει ο νόμος), ξυλοδαρμοί φυλακισμένων από τους ανθρωποφύλακες, απαγόρευση διακίνησης «ανατρεπτικών εντύπων» στις φυλακές κ.λπ.

Οι εξεγερμένοι των Φυλακών Κέρκυρας έχουν δίκιο! Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις φυλακές σαν χωματερές ανθρώπινων ζωών και ψυχών, τους φυλακισμένους σαν σκουπίδια. Ο νεοφιλελευθερισμός που απογειώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, που διαλύει την κοινωνική συνοχή, που ισοπεδώνει τις ελπίδες των «από κάτω» για μια ανθρώπινη ζωή, που θεοποιεί τη λεηλασία των αδύνατων από τους ισχυρούς και τη ληστεία των φτωχών από τους πλούσιους, που θεοποιεί τον ατομικισμό, τη βία και την επιβολή, αντιμετωπίζει τη διάλυση, την απόγνωση και την παραβατικότητα που προκαλεί ο ίδιος με περισσότερους -και σκληρότερους- μπάτσους και δικαστές, με περισσότερες -και σκληρότερες- φυλακές.

Φτάνει πια! Να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων. Να σταματήσουν οι πειθαρχικές ποινές και οι εκφοβιστικές μεταγωγές. Να μη φυλακίζονται οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Να σταματήσει το αίσχος της φυλάκισης μεταναστών για πλημμελήματα. Να εφαρμοστεί ο Σωφρονιστικός Κώδικας, να τελειώσει η κτηνωδία των δεσμοφυλάκων υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, να κατοχυρωθεί ο επιτόπιος έλεγχος των συνθηκών κράτησης από δημοτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, να θεσμοποιηθούν η συνδικαλιστική οργάνωση των κρατουμένων και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στη φυλακή.

Οι εξεγερμένοι της Κέρκυρας χρειάζονται την αλληλεγγύη μας! Οι φυλακισμένοι όλης της χώρας έχουν την ανάγκη της υποστήριξής μας! Η βαρβαρότητα στη φυλακή προλογίζει -και νομιμοποιεί- την επέλαση της βαρβαρότητας σε όλη την κοινωνία.

http://www.diktio.org/anakoinwseis2.php?id=683

ΑΡΧΕΙΟ