Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Να «υιοθετήσουμε» τα τέσσερα παιδιά πριν είναι αργά

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΘΕΝ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ


Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Πριν περίπου ένα χρόνο κρεμάστηκε στο κελί του, στο δήθεν ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ο 15χρονος Ματιέα, πολωνικής καταγωγής. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση και κανείς δεν τιμωρήθηκε…

Σήμερα, στο ίδιο «νοσοκομείο», «νοσηλεύονται» τέσσερις ανήλικοι, οι οποίοι βιώνουν την ιατρική (θου κύριε) φροντίδα των υπευθύνων. Τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν κανένα δικό τους στην Ελλάδα, βρίσκονται κλεισμένα σε ένα απίστευτα μικρό κελί, που κατασκευάστηκε για ένα άτομο, για 22 ώρες το 24ωρο. Αλλά και τις άλλες δύο ώρες ο «προαυλισμός» τους είναι ένας διάδρομος. Στη πραγματικότητα, δηλαδή, τα παιδιά έχουν να περπατήσουν ή να δουν τον ήλιο πολύ καιρό. Η δε, τουαλέτα δεν διαθέτει πόρτα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν την σωματική τους ανάγκη παρουσία των υπολοίπων.

Την Τρίτη το βράδυ, ο μικρότερος της παρέας, ο 16χρονος Β.Τ. έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, καθώς για αρκετή ώρα φώναζε να ανοίξουν το κελί.

Θεωρούμε ότι έφτασε ο κόμπος το χτένι. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θεωρεί ότι είναι απάνθρωπο να κρατούνται σε κελιά, παιδιά και έφηβοι και καλούμε τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να «υιοθετήσουν», τους τέσσερις ανήλικους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί ή παραμένουν υπόδικοι στις φυλακές χωρίς νομική υποστήριξη.

Θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη στη ψυχή μας η απάντηση που μας έδωσε ο 16χρονος, όταν το ρωτήσαμε τι χρειάζεται «Μόνο τηλεκάρτες για να μιλάω με μαμά και μπαμπά».

Σημείωση: Μέσα σε ελάχιστες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί 550 υπογραφές στο κείμενο της Πρωτοβουλίας για την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πάνος Λάμπρου (6944361139), Ιωάννα Δρόσου (6396514299)

ΑΡΧΕΙΟ