Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους κρατούμενους της Κέρκυρας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008


Εξέγερση έχουν ξεκινήσει από χτες το απόγευμα οι κρατούμενοι των φυλακών της Κέρκυρας, όπως και στα κρατητήρια στα Γιάννενα από κρατούμενους οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ασφυκτικές συνθήκες κράτησης λόγω του υπερπληθυσμού των φυλακών –εκατοντάδες κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα σε μία σειρά άλλες φυλακές- και για την απαράδεκτη κατάσταση διαβίωσής τους στα εν λόγω «ιδρύματα». Οι κρατούμενοι εκτός των άλλων ζητούν τη μεταγωγή τους σε άλλες φυλακές, τη διεύρυνση του θεσμού των αναστολών και αδειών. Ζητούν επίσης την επέκταση του ευεργετήματος της εργασίας και γενικά τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Ζητούν να δοθεί τέλος στην αυθαιρεσία των πειθαρχικών ποινών, αφού όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι από τις φυλακές των Διαβατών 30 άτομα την ημέρα περνούν από το πειθαρχικό Συμβούλιο. Τέλος να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί κρατουμένων και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Σήμερα σε συμπαράσταση των εξεγερμένων κρατουμένων ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου οι κρατούμενοι στα Διαβατά ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε άλλες φυλακές της χώρας με κοινό αίτημα την βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Ως Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δηλώνουμε τη συμπαράσταση στους εξεγερμένους των φυλακών, τασσόμαστε υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη σταθερή μας θέση ότι:

1. Οι φυλακές δεν λύνουν το πρόβλημα της παραβατικότητας.
2. Η έγερση νέων φυλακών, η οποία σχεδιάζεται ως μέτρο για την αποσυμφόρηση δεν θα δώσει λύση, αλλά θα οδηγήσει σε παραπέρα συμφόρηση.
3. Καμία φυλακή έξω από τον ιστό της πόλης. Όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό των κρατουμένων.
4. Οι φυλακές των ανηλίκων πρέπει να καταργηθούν.
5. Αποποινικοποίηση διαφόρων αδικημάτων.
6. Διεύρυνση των αγροτικών φυλακών. Οι κρατούμενοι να εκτίουν εκεί την ποινή τους για να αποφυλακίζονται πιο γρήγορα.
7. Αποαυστηροποίηση των ποινών.
8. Κατάργηση του θεσμού της προφυλάκισης.
9. Εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.
10. Να μην καταλήγουν τα κρατητήρια να γίνονται φυλακές. Έχουμε καταγγελίες ότι η πλειοψηφία όσων βρίσκεται στα κρατητήρια κρατούνται για μήνες εκεί.
11. Να σπάσει το άβατο των φυλακών. Να επιτραπεί η είσοδος στον Συνήγορο του Πολίτη, ιατρικούς Συλλόγους, βουλευτές, ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πάνος Λάμπρου (6944361139), Ιωάννα Δρόσου (6396514299)

ΑΡΧΕΙΟ