Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Φωνές μέσα απ' τα κελιά

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
16/03/2008
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Λεζάντα φωτογραφίας: Την περασμένη άνοιξη ο ξυλοδαρμός κρατούμενου από δεσμοφύλακες ήταν η αφορμή για την εξέγερση στις φυλακές του Μαλανδρίνου.

Αλλεπάλληλοι θάνατοι κρατουμένων στις φυλακές. Συνεχείς μεταγωγές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς. Επαναλαμβανόμενες αποχές συσσιτίου και απεργίες πείνας. Στάση εργασίας των υπαλλήλων του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού ενάντια σε κρατούμενο που διεκδικούσε το δικαίωμά του να πάρει πενθήμερη άδεια ενώ έχει καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης!

*Είναι η καφκική εικόνα των ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Ξεκινάμε με τις καταγγελίες του 30χρονου απεργού πείνας Ν. Κουνταρδά. Εκτίει 15μηνη ποινή στη φυλακή Κασσάνδρας, έπειτα από την ερήμην καταδίκη του επειδή ανάρτησε πανό με σύνθημα «Οχι στο νέο αθλητικό τρομονόμο» (κάθε Κυριακή δεκάδες παρόμοια γεμίζουν τις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων).

Σύμφωνα με τον κρατούμενο, ξυλοκοπήθηκε από τους φύλακες λόγω της υπερβολικής χρήσης που έκανε στα καρτοτηλέφωνα. Επιστρέφοντας στο θάλαμό του, έβαλε φωτιά στο στρώμα του, με αποτέλεσμα, πέρα από ένα νέο ξυλοδαρμό, να μεταφερθεί στο προαύλιο όπου οι δεσμοφύλακες παρακινούσαν τους υπόλοιπους κρατούμενους να τον φτύσουν και να τον χτυπήσουν. Μετά οδηγήθηκε στην απομόνωση.

Επειτα, αφού του «απαγόρευσαν» την τηλεφωνική επικοινωνία, τον διέταξαν να μαζέψει τα πράγματά του λόγω «πειθαρχικής μεταγωγής» για τις φυλακές Χίου.

*Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θυμίζει ότι οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς από δεσμοφύλακες δεν είναι σπάνιες και αναρωτιέται: «Ο ξυλοδαρμός του αναρχικού Γ. Δημητράκη δεν ήταν η αφορμή για την εξέγερση που ξέσπασε την περασμένη άνοιξη στο Μαλανδρίνο; Τότε είχε επεκταθεί στις φυλακές όλης της χώρας και αντιμετωπίστηκε από το υπουργείο με τον διάλογο των ΜΑΤ και των σιδεροσωλήνων τους».

*Πρόσφατη ήταν και η αποχή συσσιτίου που έκαναν οι κρατούμενοι των φυλακών Ιωαννίνων όπου στοιβάζονται 200 άτομα, ενώ έχουν χωρητικότητα μόνο για 90. Καταγγέλλουν ότι τους είχαν επί 17 ώρες μαντρωμένους μέσα στα κελιά και ότι τα ωράρια είναι τόσο ασφυκτικά που ούτε επισκεπτήριο έχουν, ούτε τους δικηγόρους τους βλέπουν.

*Πολυήμερη απεργία πείνας έκανε και η κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού Σοφία Καρνή. Τα αιτήματά της δεν ικανοποιήθηκαν από τη διεύθυνση των φυλακών, που της στερεί ακόμα και την πενθήμερη άδεια, αν και πλησιάζει η στιγμή της αποφυλάκισής της καθώς συμπληρώνει τα 2/3 της ποινής της. Κρατείται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με βαρύτατες παθήσεις (πολιομυελίτιδα, ημιπληγία, κακοήθη διαβήτη, οστεοπόρωση, άσθμα, βαριάς μορφή μελαγχολία).

*Πριν από ένα μήνα μια άλλη κρατούμενη, η Αννα Πετρίδη, έχασε τη ζωή της μέσα στην απομόνωση από αναρρόφηση.

«Αυτό έγινε λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Σε πολλές γυναίκες με σοβαρές ασθένειες κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, καθώς σε όλη την επικράτεια δεν υπάρχει νοσοκομείο κρατουμένων γυναικών. Η φυλακή Κορυδαλλού δεν διαθέτει ούτε ένα γιατρό, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που οι κρατούμενες παραπέμπονται σε δημόσιο νοσοκομείο», εξηγεί ο Π. Λάμπρου από την Πρωτοβουλία.

*Μεγάλη εντύπωση προκαλούν και οι στάσεις εργασίας (τις ώρες του επισκεπτηρίου) που πραγματοποίησαν πρώτη φορά στα χρονικά οι υπάλληλοι του νοσοκομείου φυλακών Κορυδαλλού διαμαρτυρόμενοι για τη... συμπεριφορά του κρατούμενου ο οποίος κατά την άποψή τους επιχειρεί να οδηγήσει σε ομηρία τη Διεύθυνση και το προσωπικό των φυλακών.

*Ο Π. Γεωργιάδης έχει επανειλημμένα καταγγείλει την απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και ειδών καθαριότητας. Πριν λίγο καιρό κατηγορήθηκε για «κατοχή απαγορευμένων από τον κανονισμό ειδών».

Οι «ανακαλύψεις» των σωφρονιστικών υπαλλήλων περιελάμβαναν την εφημερίδα «το Κελί», έντυπο της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», αφίσα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, προεκλογικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και θέσεις του Συνασπισμού για το 5ο συνέδριό του. Ωστόσο ο σωφρονιστικός κώδικας επιτρέπει την κατοχή πολιτικών εντύπων, όπως επισημαίνουν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Τελικώς ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στις φυλακές Χαλκίδας.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=16.03.2008,id=58669008

ΑΡΧΕΙΟ