Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα "Ανήλικοι Κρατούμενοι"

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008


Η φυλακή δεν δίνει λύση, αντίθετα διογκώνει το πρόβλημα της ανήλικης παραβατικότητας, υπονομεύει κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας και της ίδιας της προσωπικότητας των ανηλίκων.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ανήλικοι Κρατούμενοι» την Τετάρτη 19/03/2008 στη Νομική, 2ος όροφος, αίθουσα 212 ώρα 19:00.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:

* Γ. Τσιάκαλος, καθ. Παιδαγωγικού ΑΠΘ
* Κ. Μπαϊρακτάρης, αναπλ. καθ. Κλινικής Ψυχολογίας
* Σ. Γιοβάνογλου, διδάκτωρ Νομικής, Πρόγραμμα «Δίοδος»
* Π. Κετίκης, φοιτητής, πρώην κρατούμενος φυλακών ανηλίκων Αυλώνας.

Τη συζήτηση θα προλογίσει και θα συντονίσει μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στη Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974 733668

Φυλάκιση ανηλίκων: δεν είναι λύση, είναι έγκλημα

«Οι ανήλικοι δεν πάνε φυλακή. Πάνε σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων». Κι έτσι με ένα θλιβερό παιχνίδι με τις λέξεις επιχειρείται η νομιμοποίηση του εγκλήματος που λέγεται «φυλάκιση ανηλίκων».

Ο εγκλεισμός των ανηλίκων στις φυλακές είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που δε δίνει διεξόδους επίλυσης του προβλήματος, όπως οι κυβερνήσεις διατείνονται, αλλά δημιουργεί σωρεία προϋποθέσεων καταπίεσης, καταστολής και καταπάτησης θεμελιωδών αξιών: Συνθήκες εγκλεισμού κι εγκλωβισμού των παιδιών στα αδιέξοδα που τους οδήγησαν στην παραβατικότητα, με τα δικαιώματά τους να καταργούνται, δικαιώματα που οι ανθρωποφύλακες «φροντίζουν» να αποσιωπούνται ενώ η κατάργησή τους διατρανώνεται. Για την ομαλή λειτουργία του κολαστηρίου ακόμη κι η ελπίδα πρέπει να πνιγεί.

Ατράνταχτα στοιχεία ακαδημαϊκών ερευνών καταδεικνύουν περίτρανα όχι απλά την αναποτελεσματικότητα, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει ο εγκλεισμός στους ανηλίκους. Δε μπορεί παρά να μας ανησυχεί η όλο και συχνότερη επίκλησή του από τους εκφραστές της κυρίαρχης λογικής ως μοναδικής λύσης. Η λογική «πονάει χέρι κόβει χέρι» μπορεί μόνο να δημιουργήσει τις συνθήκες όπου η παραβατικότητα γεννιέται. Μας προστατεύει η φυλακή από τα «εγκληματικά παιδιά»;

Και αν ο κοινωνικός εκλεκτισμός είναι αυτός που σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί τις προϋποθέσεις της παραβατικότητας, η φυλακή έρχεται να εξασφαλίσει μια λαμπρή σταδιοδρομία στα ανώτερα επίπεδα εγκληματικότητας. Ένας φαύλος κύκλος δεν μπορεί να σταματήσει παρά με τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο την πρόληψη και την πρόνοια. Ο εγκλεισμός συμβάλλει στην υποτροπή, όχι μόνο μέσω του βίαιου τιμωρητικού του χαρακτήρα αλλά και μέσω του στιγματισμού που επιφέρει στον κρατούμενο, καταδικάζοντάς τον, εκ νέου, σε αυτόματο κοινωνικό αποκλεισμό. Η βία γεννά βία πόσο μάλλον η βία της φυλάκισης και ως εκ τούτου η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εκφράζει την εκ βάθρων αντίθεσή της με την κράτηση ανηλίκων.

Ο εγκλεισμός του ανήλικου πίσω από τα κάγκελα του κοινωνικού αποκλεισμού δημιουργεί και επιτείνει την παραβατικότητα. Αν η λύση που βρίσκει ο πολιτισμός μας είναι να τον κλείσει και πίσω από τα σιδερένια κάγκελα μιας φυλακής το μόνο που θα καταφέρει είναι αυτά τα κάγκελα να γίνουν ρίζες και να δώσουν τους ανάλογους καρπούς.

Η στέρηση της ελευθερίας δεν διαπαιδαγωγεί, δεν προστατεύει, δεν βελτιώνει, δεν μορφώνει, αλλά παραμορφώνει, στηλιτεύει, στερεί κι αποξενώνει τον ανήλικο από την ίδια την ελπίδα.

ΑΡΧΕΙΟ