Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Η "διαπόμπευση" του σωφρονιστικού συστήματος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Τους συνεχείς θανάτους (5 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα), την απομόνωση των ασθενών και των "ανυπάκουων", τη λογοκρισία (απαγόρευση εντύπων από το 3μελές Συμβούλιο του Κορυδαλλού), ήρθε να συμπληρώσει μια ακόμη θλιβερή πρωτοτυπία. Θύμα αυτή τη φορά ο 30χρονος απεργός πείνας Νίκος Κουνταρδάς, που εκτίει 15μηνη ποινή στη φυλακή Κασσάνδρας, έπειτα από την ερήμην καταδίκη του επειδή... ανάρτησε πανό με σύνθημα "ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ".

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κρατούμενος, την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την "κατάχρηση" που έκανε στα καρτοτηλέφωνα, οδηγήθηκε στο αρχιφυλακίο, όπου ξυλοκοπήθηκε από τους ανθρωποφύλακες της Κασσάνδρας. Επιστρέφοντας στο θάλαμό του, έβαλε φωτιά στο στρώμα του, με αποτέλεσμα, πέρα από ένα νέο ξυλοδαρμό, να υποστεί στο προαύλιο τη λεγόμενη... διαπόμπευση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δεσμοφύλακες παρακινούσαν τους υπόλοιπους κρατούμενους να τον φτύσουν και να τον χτυπήσουν. Οι συγκρατούμενοί του αρνήθηκαν τις προτροπές των βασανιστών και ο Νίκος Κουνταρδάς οδηγήθηκε στην απομόνωση. Την Τετάρτη, και ενώ ενδιάμεσα του είχε "απαγορευτεί" η τηλεφωνική επικοινωνία, τον διέταξαν να μαζέψει τα πράγματά του λόγω "πειθαρχικής μεταγωγής" σε άγνωστο προορισμό. Ζητώντας να πάρει τα χρήματα που είχε στο λογαριασμό του, του ζήτησαν να υπογράψει για το ποσό των 50 ευρώ. Δεδομένου ότι την προηγούμενη μέρα είχε παραλάβει ταχυδρομική επιταγή πολύ μεγαλύτερου ποσού, αρνήθηκε, όπως ήταν φυσικό, να υπογράψει και ζήτησε να δει το διευθυντή της φυλακής. Η άρνησή του εξαγρίωσε τον αρχιφύλακα, που έσπευσε να τον ξυλοφορτώσει μαζί με τέσσερις ακόμα υπαλλήλους -τραμπούκους. Κατόπιν τον πέταξαν στην κλούβα που τον μετέφερε στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, στο οποίο και παραμένει μέχρι νεοτέρας.

Θυμίζουμε ότι οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς από δεσμοφύλακες δεν είναι σπάνιες. Ο ξυλοδαρμός του Γιάννη Δημητράκη ήταν η αφορμή για την εξέγερση που ξέσπασε την περασμένη άνοιξη στις φυλακές Μαλανδρίνου και επεκτάθηκε στις φυλακές όλης της χώρας. Εξέγερσης που αντιμετωπίστηκε από το Υπουργείο με το διάλογο των ΜΑΤ και των σιδεροσωλήνων τους. Ο βασανισμός ενός κρατούμενου με απειλές, εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς δεν μπορεί παρά να μας εξοργίζει. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για απεργό πείνας.

Καλούμε τον υπουργό κ. Χατζηγάκη να αναθεωρήσει τη σκληρή γραμμή της μηδενικής ανοχής και να συμμαζέψει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των επίορκων υπαλλήλων του, προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Οι κρατούμενοι δεν είναι (ή δεν θα έπρεπε να είναι) καταδικασμένοι σε θανατική ποινή, ούτε αποτελούν προνομιακό πεδίο εφαρμογής ληστρικών και σαδιστικών συμπεριφορών. Οι απεργοί πείνας προστατεύονται από πληθώρα Διακηρύξεων και Συνθηκών, η καταστρατήγηση των οποίων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

ΑΡΧΕΙΟ