Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Τέσσερις θάνατοι σε μία εβδομάδα στις φυλακές

ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2008

Εντελώς αναχρονιστικό και μακάβριο: «Τη θανατική ποινή αντιμετωπίζουν στη φυλακή οι χρήστες ναρκωτικών», σημείωνε ο Ιός το περασμένο Σάββατο, με αφορμή το θάνατο κρατουμένης στην απομόνωση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Τη βδομάδα που μεσολάβησε μάθαμε για ακόμη τέσσερις θανάτους:

* 46χρονος πέθανε αρχές της εβδομάδας από πνευμονικό οίδημα στα Διαβατά, έπειτα από χρήση.

* Αυτοκτόνησε ο επίσης κρατούμενος για ναρκωτικά πρώην άνδρας της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στον Κορυδαλλό.

* Τους επόμενους θανάτους δεν τους επιβεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με καταγγελίες, κρατούμενος που είχε έρθει στον Κορυδαλλό από την Πάτρα ξεψύχησε στο «Σωτηρία», ενώ ένας ακόμη πέθανε από ρινορραγία κατά τη μεταγωγή του από τη Χίο στην Αθήνα.

Φταίει μετά η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που λέει πως «θανατική ποινή είναι αυτή η φυλακή»;

Μπορεί η εσχάτη των ποινών να καταργήθηκε εδώ και χρόνια, ωστόσο το 2007 είχαμε 52 νεκρούς κρατούμενους (46 θάνατοι και 6 αυτοκτονίες), ενώ συνολικά από το 1998 377 κρατούμενοι πέθαναν στις φυλακές - οι 28 αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία, ζητώντας από τις Αρχές επιτέλους εξηγήσεις για τόσους θανάτους «σε χώρο περιορισμού, σε χώρο εγκλεισμού, σε χώρο όπου εξ ορισμού "φυλάσσονται" οι άνθρωποι». Στα χέρια του κράτους, θα προσθέταμε. Εγιναν ΕΔΕ για όλους αυτούς τους θανάτους και τι λένε;

Κανένα ενδιαφέρον;

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία αμφισβητεί τις επίσημες εξηγήσεις, θυμίζοντας το «ατύχημα» πριν από δύο χρόνια, όταν τέσσερις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο κελί τους - γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία της. «Μα κανείς από τους κρατούντες την εξουσία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ειλικρινά για τη ζωή των ανθρώπων-κρατουμένων. Πόσω μάλλον για τον θάνατό τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά και γίνεται λόγος για τα χρονικά προαναγγελθέντων θανάτων αρρώστων χωρίς καμία περίθαλψη. Εξηγήσεις του τύπου «θάνατος από παθολογικά αίτια: πικρότερη, πιο άδικη κι ωμή, αν αναλογιστεί κανείς πόσες αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους σοβαρότατων προβλημάτων υγείας έχουν απορριφθεί. Ανθρωποι έσβησαν στη φυλακή με τη γνωστή ελλιπέστατη ιατρική φροντίδα. Απαντήστε μας: ο Φώτης Τσολακάκης, ο καρκινοπαθής που άφησε την τελευταία του ανάσα πίσω από τα κάγκελα στις 9 Ιανουαρίου, πέθανε από παθολογικά αίτια; Διότι με τις συνθήκες που επιμένετε να δημιουργείτε και να διατηρείτε πάση θυσία στις φυλακές της χώρας, θανατική ποινή είναι αυτή η φυλακή».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=33554824

ΑΡΧΕΙΟ